dinsdag 3 november 2015

Extra geld naar biobased economie

De provincie Zuid-Holland heeft als ambitie om de overgang naar een biobased economie te versnellen. Wat is er voor nodig om biomassa de plaats te laten innemen van fossiele grondstoffen in allerlei productieprocessen? Hoe zorgen we ervoor dat biomassa een substantiele rol krijgt bij de vervaardiging van (transport)brandstoffen? Dat lukt alleen als overheden, kennisinstellingen en bedrijfsleven beter samenwerken. Daarom stelt de provincie twee netwerksubsidies van elk €300.000 beschikbaar, dus €600.000 in totaal.

De subsidies zijn bedoeld om samenwerking te bevorderen waardoor innovaties toepassing vinden in marktrijpe producten. De innovatie kan van een kennisinstelling komen, maar ook van een starter of een gevestigd bedrijf. Het gaat om cofinanciering tot een maximum van 40%. Kennis­instellingen en bedrijven dragen samen de resterende 60% bij, meestal in de vorm van beschikbaar gestelde arbeid, materialen of faciliteiten.

Biomassa gaat een steeds grotere rol spelen bij de productie van bijvoorbeeld medicijnen, cosmetica en smaakstoffen. Planten en bomen worden speciaal voor hun ‘plantinhoudstoffen’ geteeld. Soms gaat het om traditionele teeltgewassen, soms om wilde gewassen. De eerste netwerksubsidie komt ten goede aan het bevorderen van dit soort hoogwaardige toepassingen.

De biodiversiteit in de wereld is nog grotendeels een onontgonnen goudmijn, waardoor er veel mogelijkheden zijn voor bedrijven, overheden en kennisinstellingen om tot nieuwe product-marktcombinaties te komen. Hierdoor ontstaan nieuwe verdienmodellen voor de Zuid-Hollandse greenports.

Biomassa gaat steeds vaker steenkool, olie een aardgas vervangen bij de productie van brandstoffen, kunststoffen, bouwmaterialen en verpakkingsmiddelen. We spreken van ‘groene chemische bouwstenen’. De tweede netwerksubsidie komt ten goede aan het bij elkaar brengen van partijen die een rol spelen bij het ontwikkelen en toepassen van groene chemische bouwstenen, onder meer afkomstig uit hout. Met de subsidie wordt verder het LaunchLab van Yes!Delft uitgebreid zodat ook biobased ondernemers gebruik kunnen maken van deze voorziening.

De provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Zeeland willen gezamenlijk uitgroeien tot een mondiale topregio op het gebied van de biobased economie. Ze werken samen onder de vlag Biobased Delta. De Stichting Biobased Delta Zuid-Holland ontvangt de netwerksubsidies en zorgt voor een verantwoorde besteding van het geld. De stichting richt zich in het bijzonder op de thema’s 'Plantinhoudsstoffen uit de tuinbouw' en 'Groene chemische bouwstenen'.

De netwerksubsidies voor het eerste thema worden besteed in samenwerking met het Kenniscentrum Plantenstoffen. De netwerksubsidies voor het tweede thema worden besteed in samenwerking met het publiek-private programma BE-Basic.

0 reacties:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

 
Copyright (c) 2010 Biogas Nieuws and Powered by Blogger.