maandag 27 juli 2015

Hoe de haven van Rotterdam zich positioneert als ‘BioPort’

Het Havenbedrijf Rotterdam wil zijn industriële cluster van wereldformaat nog verder uitbreiden. Een sterke biobased industrie speelt hierbij een hoofdrol van strategisch belang. Rotterdam is momenteel de grootste ‘BioPort’ ter wereld. In de haven wordt jaarlijks meer dan 1,2 miljoen ton biobrandstoffen geproduceerd. In BioPort Rotterdam wordt meer dan 15 miljoen ton grondstoffen voor de hernieuwbare industriesector en meer dan 1 miljoen ton biomassa verhandeld, opgeslagen en overgeladen. Deze biomassa wordt gebruikt om bio-energie op te wekken. Met het oog op de snel stijgende internationale vraag naar biobased producten en daarmee samenhangende toename van de goederenstromen is een efficiënte diepwaterhaven van cruciaal belang voor de ontwikkeling van een kosteneffectieve biobased economie.

Het Havenbedrijf Rotterdam voorspelt een zonnige toekomst voor de biobased industrie en wil de leidende positie van Rotterdam op dat gebied daarom verder versterken. Om groeimogelijkheden te kunnen bieden, heeft de haven van Rotterdam een terrein van 80 ha op Maasvlakte 2 gereserveerd voor greenfieldactiviteiten die specifiek gericht zijn op een innovatieve chemische industrie met biomassa als grondstof.

Een uniek kenmerk van dit gebied is het zogenaamde Plug & Play-concept. In samenwerking met gespecialiseerde leveranciers, E.ON, Vopak, Stedin en Evides investeert de haven van Rotterdam in de benodigde plaatselijke industriële infrastructuur en nutsvoorzieningen. Zo kunnen biobased bedrijven zich op hun kerntaken blijven richten. Bovendien hoeven nieuwkomers geen kapitaal vrij te maken voor zaken zoals tankopslag, energienetten, installaties voor afvalwaterzuivering en stoomketels. Hierdoor kunnen bedrijven in sommige gevallen 20 procent op hun initiële investeringskosten besparen.

BioPort Rotterdam is een zeer strategische en aantrekkelijke bedrijfslocatie voor biobased bedrijven. Nederland heeft de meest concurrerende suikerindustrie ter wereld. Jaarlijks wordt er in Rotterdam meer dan tien miljoen ton graan, maïs en houtcellulose verhandeld, opgeslagen en overgeladen. Daarnaast is Rotterdam de belangrijkste haven van Europa en een belangrijke hub voor internationale goederenstromen. Met andere woorden, omdat er via deze Nederlandse haven al enorme hoeveelheden biomassa verhandeld worden, zijn biobased bedrijven in Rotterdam altijd verzekerd van een flexibele en betrouwbare toevoer van alle mogelijke soorten grondstoffen.

0 reacties:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

 
Copyright (c) 2010 Biogas Nieuws and Powered by Blogger.