donderdag 1 november 2012

Green Deal en nominatie voor hergebruik van paardenmest

Met een innovatieve methode voor hergebruik van paardenmest is het samenwerkingsverband Equfec genomineerd voor een ‘Enlightenment of the Year’ bekroning. Ook heeft Equfec een Green Deal afgesloten met het Ministerie van EL&I.
Equfec introduceert een innovatieve methode voor herconditionering van paardenmest. Het procedé omvat droging, scheiding en conditionering van de stalmest, die vervolgens wordt verwerkt tot korrels (pellets) die als stalstrooisel dienen. Het eindproduct is bacterieel en pathogeen neutraal, heeft een hoog absorptievermogen en is tot 35 x herbruikbaar.
Zowel eindproduct, niet langer herbruikbare grondstoffen en afvalstromen uit het verwerkingsproces kunnen worden verwerkt tot biobrandstof in de vorm van pellets, met een energetische waarde die nagenoeg gelijk ligt aan die van houtpellets.
Een installatie levert voor ca 50 procent strooisel en voor circa vijftig procent brandstof als eindproduct. Nederland heeft naar verwachting een capaciteit van ongeveer 100 van deze installaties, waarmee een aanzienlijk deel van de geproduceerde paardenmest kan worden hergebruikt. Deze energetische waarde van het totale eindproduct komt overeen met de warmtevraag van 160.000 huishoudens. (cogeneratie van elektriciteit niet meegerekend)
In Nederland worden circa 500.000 geregistreerde paarden gehouden, zowel beroepsmatig als uit hobby. Dat aantal neemt gestaag toe. Bij elkaar produceren de paarden 6,5 miljoen m3 mest per jaar.
De regels als gevolg van de meststoffenwet worden steeds stringenter en duurder in uitvoering. Het mestprobleem neemt daardoor toe voor de paardenhouders.
Ook het gebruik van stalstrooisel staat onder druk. De beschikbaarheid, de prijs en de kwaliteit van stro worden sterk beïnvloed door het weer, economische en landbouwtechnische ontwikkelingen. Op maatschappelijk niveau zijn de beschikbaarheid en de duurzaamheid van energie belangrijke uitdagingen.
Equfec voert gesprekken met onder andere de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij, banken, overheden en het Nationaal Hippisch Kenniscentrum / FNRS over financiering en introductie van het systeem.

0 reacties:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

 
Copyright (c) 2010 Biogas Nieuws and Powered by Blogger.