zaterdag 31 augustus 2024

500 nieuwe waterstofscooters in Chungdu

Sinds kort staan er 500 nieuwe waterstofscooters bij fietsverhuurstations in de Chinese stad Chengdu.

Het gebruik van waterstof draagt ​​bij aan het terugdringen van de milieuvervuiling door de uitstoot van kooldioxide met 1206 kg te verminderen.

Het brandstofcompartiment onder de stoel bevat 100 gram waterstof, waardoor het voertuig tot 100 km kan rijden. De maximale bewegingssnelheid bedraagt ​​25 km/u.

maandag 26 augustus 2024

Licht op groen voor blauwe waterstof

Het Noorse Equinor en het Duitse Linde werken aan een mega-project rond blauwe waterstof. Een fabriek in de Eemshaven wordt het hart van het project.

Blauwe waterstof wordt gemaakt van aardgas, waarbij de CO2 die bij de productie vrijkomt wordt opgevangen en opgeslagen.

Met de plannen voor groene waterstofproductie in het Noorden wil het nog niet zo vlotten. De meeste plannen voor de bouw van grotere waterstoffabrieken zijn weinig verder gekomen dan de tekentafels, áls ze daar al liggen, constateert RTV Drenthe.

Dat is bij het H2M Eemshaven-project van Equinor en Linde wezenlijk anders, stellen Alexander Jongenburger en Bjørn Sundland van Equinor in hun - tijdelijke - kantoor in een bedrijfsverzamelgebouw aan het Winschoterdiep in de stad Groningen.

In 2029 moet de H2M-fabriek in de Eemshaven volgens planning de eerste blauwe waterstof produceren.

vrijdag 23 augustus 2024

Attero hoeft biogasleverancier geen naheffing van 2,6 miljoen euro te betalen

De facturen met een totaalbedrag van ruim 2,6 miljoen euro die agrariër Kloosterman uit Nieuweroord naar Attero in Wijster stuurde, blijven onbetaald. De rechter vindt dat de afvalverwerker deze naheffing niet hoeft te betalen, meldt RTV Drenthe.

Kloosterman levert ruim tien jaar biogas aan Attero. Hij is niet alleen producent van biogas, maar ook van zonne-energie. Attero is op haar beurt producent van groen gas en dienstverlener. Het biogas van Kloosterman wordt via een leiding van Attero verrijkt tot groen gas, waarna het gas het aardgasnet opgaat.

De prijs van het eindproduct, het groene gas, komt ten goede aan Kloosterman. Jaarlijks maken beide partijen hierover afspraken. Over het verkopen van het in 2024 te produceren gas ontstonden meningsverschillen.

De rechter vindt niet dat Kloosterman het voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat Attero een verplichting had om met Kloosterman te onderhandelen over de uiteindelijke gasprijs.

donderdag 22 augustus 2024

Hof van Twente organiseert excursie mono-mestvergisting

Gemeente Hof van Twente organiseert op dinsdag 3 september een excursie naar twee bedrijfslocaties met mono-mestvergistingsinstallaties. Tijdens de excursie kunnen agrariërs met eigen ogen zien hoe zo'n installatie werkt en welke kansen dit biedt voor hun bedrijf. De gemeente stimuleert de productie van biogas op deze wijze.

Mono-mestvergistingsinstallaties bieden een interessante mogelijkheid om duurzame energie op te wekken, direct op het erf. Bij mono-mestvergisting wordt alleen mest gebruikt om biogas te produceren. Het proces is relatief eenvoudig: de verse mest gaat via een gesloten systeem naar een vergister, waar bacteriën de organische stoffen in de mest afbreken en zo biogas vormen. Dit biogas kan vervolgens worden omgezet in elektriciteit en warmte, of worden opgewaardeerd tot groengas dat in het aardgasnet kan worden gevoed.

Naast energieproductie heeft mono-mestvergisting nog meer voordelen: het vermindert de uitstoot van methaan en stikstof uit mest, verbetert de luchtkwaliteit in stallen en zorgt voor minder geuroverlast.

woensdag 21 augustus 2024

China haalt doelstelling voor groene waterstof

China is goed op weg om zijn nationale waterstofdoelstellingen te overtreffen, waardoor het zijn leidende positie op de wereldwijde elektrolysermarkt verder versterkt, stelt marktonderzoeksbureau Rystad Energy.

Waterstof is door China aangemerkt als een cruciale technologie voor de energietransitie. Volgens analisten van Rystad Energy zal China tegen het einde van dit jaar ongeveer 2,5 gigawatt aan waterstofelektrolysecapaciteit hebben.

Dit is voldoende om jaarlijks 220.000 ton groene waterstof te produceren, terwijl het door de Chinese overheid gestelde doel voor eind 2025 op 200.000 ton ligt. De 220.000 ton groene waterstof die China dit jaar produceert, is 6 kiloton meer dan de rest van de wereld samen.

Aan het einde van vorig jaar had China 1 gigawatt aan elektrolysercapaciteit, wat dit jaar meer dan verdubbeld wordt.

Een groot deel van China’s elektrolysers gebruikt momenteel nog grijze waterstof. In begin 2022 publiceerde de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie (NDRC) van China haar nationale waterstofplan. Dit plan bevat een uitgebreide routekaart voor de waterstofdoelen van 2021 tot 2035, waarbij de productiedoelen momenteel met gemak worden gehaald.

dinsdag 20 augustus 2024

Zeeuwse onderwijsinstellingen nemen waterstoflab in gebruik

Hogeschool HZ University of Applied Sciences en mbo-instelling Scalda hebben in de provincie Zeeland samen een waterstoflab geopend. In de praktijkruimte krijgen mbo- en hbo-studenten les over waterstof. Het laboratorium is te vinden in het gebouw van de HZ in Vlissingen.

Veel van de industriële bedrijven in het North Sea Port-gebied zoals DOW, Yara en Zeeland Refinery gebruiken al jaren waterstof uit aardgas. Veel van deze grijze waterstof moet de komende jaren worden omgezet naar groene waterstof om te voldoen aan de doelstelling om in 2050 minder CO2 te produceren.

De studenten krijgen straks les in de praktijkruimte voor waterstof. Hier staan onder meer een fuel cell demoset die laat zien hoe je waterstof via een brandstofcel kunt omzetten in elektriciteit.

woensdag 7 augustus 2024

Zonnepaneel maakt waterstof

De Belgische startup Solhyd heeft een paneel ontwikkeld dat met zonne-­energie waterstof maakt uit vocht in de lucht.

Het paneel van Solhyd is voorzien van zonnecellen die elektriciteit opwekken. Direct daaronder ligt een systeem dat omgevingslucht aanzuigt.

De technologie kan volgens Solhyd op veel plaatsen worden toegepast, met uitzondering van de zeer droge omgevingen waar de luchtvochtigheid te laag is.

Solhyd heeft inmiddels een tiental prototypen gebouwd die men test op het eigen terrein en in proefprojecten.

maandag 5 augustus 2024

Schiphol test eerste GPU op waterstof

 Schiphol heeft de primeur om als eerste luchthaven een op waterstof aangedreven Ground Power Unit (GPU) in de operatie te testen. De H2-GPU is ingezet om toestellen van KLM Cityhopper op het platform te voorzien van stroom, bijvoorbeeld voor verlichting en stroom in de cockpit. Deze wereldprimeur is onderdeel van het door Schiphol geïnitieerde samenwerkingsverband TULIPS, mede gesubsidieerd door de Europese Commissie.

Schiphol werkt samen met grondafhandelaren en de luchtvaartsector aan een uitstootvrije operatie. Sommige vliegtuigen aan de gate worden al voorzien van elektriciteit door e-GPU's (electrical Ground Power Units). Deze e-GPU's moeten voor het opladen naar laadpunten worden verplaatst. De nieuwe H2-GPU kan ter plaatse worden bijgetankt, wat tijd en voertuigbewegingen bespaart. Ook hebben e-GPU’s soms onvoldoende capaciteit, waardoor diesel-GPU’s nog nodig zijn. Naast het schonere HVO100 voor diesel zoeken de partijen naar een uitstootvrije oplossing, zoals de waterstof-GPU.

 
Copyright (c) 2010 Biogas Nieuws and Powered by Blogger.