
donderdag 30 september 2021
CBS: Steeds meer hernieuwbare energie uit biomassa
Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan het toegenomen gebruik van biomassa in kolencentrales. Energie uit biomassa draagt voor 6 procent bij aan het totale energieverbruik in Nederland. Dit blijkt uit nieuwe analyses van energiecijfers van het CBS.
Biomassa is met 54 procent de grootste bron van hernieuwbare energie in ons land, gevolgd door wind (23 procent) en zon (14 procent).
Het bij- en meestoken van biomassa in kolencentrales nam vorig jaar met bijna 150 procent toe en is goed voor bijna 17 procent van het verbruik van biomassa (20 PJ). Een andere belangrijke bijdrage wordt geleverd door de afvalverbrandingsinstallaties, goed voor bijna 17 PJ (14 procent). Het verbruik van biomassa is vanaf 2016 sterk toegenomen als gevolg van subsidieregelingen en internationale verplichtingen.
Ruim de helft van de biomassa, ongeveer 63 PJ van de in totaal 119 PJ, wordt gebruikt voor de productie van warmte. Het grootste aandeel hierin vormt de biomassa die door huishoudens wordt gestookt (bijna 26 procent), vooral in houtkachels. Ook biomassaketels bij bedrijven uitsluitend bedoeld voor warmteproductie dragen hier voor een belangrijk deel aan bij (21 procent).
dinsdag 28 september 2021
OM eist gevangenisstraffen en geldboetes in omvangrijke milieufraudezaak
Op 20 september startte de rechtbank met de behandeling van een omvangrijke milieufraudezaak tegen 19 verdachten.
Het verwijt is dat verdachten illegaal in industrieel digestaat (kort gezegd een organisch restproduct van het vergistingsproces, vallend onder de regelgeving van dierlijke bijproducten) hebben gehandeld. De toepassingsmogelijkheden voor het digestaat in Nederland zijn zeer beperkt.
In feite kon het enkel naar een verbrandings-/ stortlocatie, of biogas-/composteringsinstallatie worden gebracht. Het OM heeft sterke vermoedens dat dit dierlijke bijproducten bevattende digestaat bij agrariërs in de mestkelder is gepompt om vervolgens als mest over het land te worden uitgereden.
Daarnaast is de verdenking dat het digestaat in mestopslagen in Limburg vlakbij de Duitse grens werd gebracht, waar ook dierlijke mest terecht kwam. Bij de afvoer van het mengsel van digestaat en dierlijke mest uit deze mestopslagen, bleek dat het als 100% dierlijke mest naar Duitsland werd geëxporteerd. Duitse landbouwers dachten pure varkensgier te ontvangen. Het gaat daarbij om een periode van ruim 6 jaar en vele tonnen digestaat.
maandag 27 september 2021
Wind Meets Gas lustrum-editie met koninklijk randje
Na het openingsprogramma gaat het plenaire programma van start met sprekers Bart Biebuyck (FCH JU), Ruud de Jongh (Shell), Faiza Oulahsen (Greenpeace) en Gerald Linke (Deutscher Verein des Gas- und Wasserfaches (DVGW).
Op Wind Meets Gas komen jaarlijks de energie-experts en -beleidsmakers uit industrie, onderzoek en bestuur bij elkaar om ontwikkelingen in de energietransitie te bespreken in relatie tot waterstof: van grootschalige toepassing en systeemintegratie tot scholing en arbeidsmarkt en alles wat daar tussen zit. Groene waterstof (hydrogen) is inmiddels wereldwijd erkend als onmisbare schakel in het duurzame energiesysteem van de toekomst. ‘The North Sea Energy Issue and Connecting Hydrogen Valleys’ is dit jaar het overkoepelende thema.
Noord-Nederland is door de EU/FCH JU als eerste Hydrogen Valley in Europa benoemd, een proeftuin voor de ontwikkeling en toepassing van waterstofgas. Het Noorden is bij uitstek geschikt voor dit ‘voorsorteren op de toekomst’, gezien de beschikbare infrastructuur (gasnetwerk, diepzeehaven), de aanwezige energieclusters en de kennis en kunde die met de aardgaswinning in de afgelopen decennia in dit gebied is opgebouwd. Hier wordt hard gewerkt om de historische energiepositie toekomstbestendig te maken – met Groningen als logische thuishaven voor het Wind Meets Gas-symposium.
De eerste symposium-dag richt zich op de rol van het Noordzeegebied bij het realiseren van een CO2-vrij energiesysteem in de regio richting het jaar 2050. Kan het gebied, met de aangrenzende landen, uitgroeien tot een wereldwijd toonaangevend voorbeeld van een succesvolle energietransitie? De hoofdingrediënten voor een dergelijke positie lijken aanwezig, maar lukt het om de daarvoor benodigde gezamenlijke strategie te creëren om dit waar te maken? Is de Noordzee-regio ‘Fit for 55’, naar de titel van het EU-klimaatplan?
Op de tweede dag van het symposium bespreken deskundigen de Hydrogen Valley-initiatieven die zich vooral in de Europese Unie ontwikkelen. Wat hebben de verschillende initiatieven gemeen en waarin verschillen zij? Waar zijn de synergieën en hoe voorkomt men dubbel werk en onnodige concurrentie? Intensieve samenwerking lijkt de beste weg. Vertegenwoordigers van Hydrogen Valleys delen deze dag hun praktijkervaringen, en gaan op zoek naar manieren om de belangen op één lijn te brengen en om duurzame, grensoverschrijdende allianties tot stand te brengen.
Het tweedaagse symposium vindt plaats in de Martinikerk in de stad Groningen, met meerdere ‘uitval-sessies’ en workshops. Deelname is op uitnodiging. Meer informatie is te vinden op www.windmeetsgas.com
vrijdag 24 september 2021
Zeeland krijgt een regionaal waterstofnetwerk
Het Zeeuwse netwerk krijgt de naam Hydrogen Delta Network NL en moet rond 2025 klaar zijn, meldt Omroep Zeeland.
Hoeveel het Zeeuwse project moet gaan kosten, is nog niet duidelijk. Dat hangt af van de omvang, zegt een woordvoerder van Gasunie.
Voor het Zeeuwse netwerk wordt grotendeels gebruikgemaakt van bestaande aardgasleidingen.
woensdag 22 september 2021
Bronckhorst wil Bronkhorst verwarmen met biogas
Melkveehouders met meer dan honderdvijftig koeien in de omgeving van Steenderen zijn benaderd om deel te nemen aan het project. De mest van de boerenbedrijven kan worden ingezet als bron voor biogas.
Bronckhorst geeft wel aan dat biogas voor de meeste huizen geen oplossing biedt qua verwarmen. Het is met name interessant voor de oudere woningen in het stadje Bronkhorst, in de nabijheid van Olburgen en Steenderen.
vrijdag 17 september 2021
Wageningen University & Research neemt eerste Toyota waterstofheftruck in gebruik
De levering is tot stand gekomen via een samenwerking tussen Toyota Material Handling en GroeNoord, officiële Toyota dealer in het noorden en oosten van Nederland.
De WUR heeft de ambitie uitgesproken om waterstof als brandstof voor al hun machines in te gaan zetten. De WUR is samen met GroeNoord hierover in gesprek gegaan en wegens de goede jarenlange relatie zijn ze vol vertrouwen met dit project gestart. Gezamenlijk met Toyota Material Handling is naar een passende toepassing gezocht en dat heeft geresulteerd in de eerste waterstofheftruck.
De inmiddels geleverde heftruck is een eerste stap in deze groene energietransitie. Om de heftruck te voorzien van waterstof is op de locatie van de WUR een tankinstallatie van Rijngas geplaatst.
Een waterstofheftruck levert op veel gebieden voordelen op. Er is namelijk geen batterijwissel nodig zoals vaak gebruikelijk is bij loodzuurbatterijen en dat is niet geheel zonder risico. Het tanken van waterstof duurt slechts enkele minuten en dat levert direct veel tijdswinst op. Ook op het gebied van duurzaamheid scoort waterstof goed, zo is de levensduur van een brandstofcel ongeveer 10 jaar en heeft een waterstofheftruck geen CO2 uitstoot.
Ongeveer 90 procent van het Toyota programma van elektrische trucks is leverbaar in een waterstof uitvoering. Wereldwijd maken toonaangevende bedrijven gebruik van de waterstof trucks van Toyota. Er zijn in Nederland verschillende oplossingen voor een waterstof infrastructuur op eigen locatie beschikbaar zoals de WUR laat zien. Een overstap naar op waterstof rijdende hef- en magazijntrucks behoort nu dus al tot de mogelijkheden.
woensdag 15 september 2021
Rechtszaak remt start bouw mestvergasser
In februari dit jaar kregen Hans Jansen en Richard Kusters van Stercore de vereiste vergunning voor de bouw van een mestvergasser, die ook biogas vloeibare CO2 voor de glastuinbouw op gaat leveren.
De rechter moet zich echter eerst uitlaten of de vergunning inderdaad terecht is gegund.
De installatie gaat biogas produceren die wkk's kan worden ingezet en de vloeibare CO2, jaarlijks circa 30 miljoen kilo, gaat direct naar de glastuinbouw.
maandag 13 september 2021
Waterstof Tiny House toont mogelijkheid van waterstof als energiebron
In het tiny house wordt gedemonstreerd hoe waterstof als brandstof in woningen kan worden gebruikt en het toont hoe circulair bouwen in de praktijk werkt. Studenten van het Alfa-college in Hoogeveen hebben de duurzame woning mede ontwikkeld en gebouwd.
Het huis is gebouwd met duurzame en zo veel mogelijk circulaire materialen. Er worden twee verschillende waterstofsystemen gedemonstreerd: een waterstof cv-installatie en een zelfvoorzienende installatie die waterstof maakt met de elektriciteit van de zonnepanelen op het dak. Het project draagt bij aan de landelijke opgave van de energietransitie en kan laten zien dat waterstof in de gebouwde omgeving een volwaardig alternatief is in de energietransitie. De lessen die gedurende het project zijn geleerd over circulair bouwen en waterstof worden gedeeld tijdens de tour.
Het Waterstof Tiny House gaat de komende maanden langs de zes gemeenten in de regio die aangesloten zijn bij de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe: Hardenberg, Hoogeveen, Borger-Odoorn, Emmen, Aa en Hunze en Coevorden. Lokale partners van het project organiseren een gevarieerd programma rondom waterstof, circulair bouwen en techniekonderwijs. Het tiny house kan voor jongeren een mooie inspiratie zijn om techniekonderwijs te gaan volgen.
Het project is een gezamenlijk initiatief van gemeente Hoogeveen, Alfa-college en Vrienden van Techniek Hoogeveen en maakt onderdeel uit van de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe.
woensdag 8 september 2021
Uniper wil subsidie voor groene waterstof
Directeur Benelux Yolande Verbeek van Uniper noemt de nieuwe fabriek bij BNR Radio 'een eerste stap'. Uniper wil een fabriek bouwen met een capaciteit van 100 MW en die uitbouwen naar 500 MW.
dinsdag 7 september 2021
Duurzaam tankstation NXT Alkmaar breidt uit met waterstof
Stadswerk072, de afvalinzamelaar van de gemeente Alkmaar, en GP Groot inzameling gaan gelijk met de opening van het waterstofstation met zero-emissie waterstoftrucks rijden voor de inzameling van afval in de regio Alkmaar.
De uitbreiding met waterstof is een belangrijke volgende stap binnen het NXT-concept. Deze tankformule richt zich op het bevorderen van de verkrijgbaarheid van duurzame brandstoffen, zoals LNG, CO2 en HVO. De waterstof tankinstallatie is geschikt voor tanken onder hoge en lage druk waardoor er zowel personenauto’s (700 bar) als vrachtwagens en bussen (350 bar) waterstof kunnen tanken. Hiermee maken we in onze regio rijden op waterstof mogelijk.
maandag 6 september 2021
Eerste kolkenzuiger op waterstof
Dat Rotterdam nu investeert in deze waterstof vrachtwagen past bij de ambitie van de gemeente: in 2030 moeten alle voertuigen ‘schoon’ zijn en niet meer op fossiele brandstoffen rijden. Dat geldt nu al voor bijna 400 elektrische voertuigen. De nieuwe kolkenzuiger is het eerste voertuig in het gemeentelijk wagenpark dat op waterstof werkt.
Rotterdam is wereldwijd de eerste gebruiker van een kolkenzuiger die werkt op waterstof. De motor is elektrisch. De elektromotor wordt daarbij van stroom voorzien door waterstof. Dankzij een grotere capaciteit dan die van accu’s kan de vrachtwagen zo langer werken en meer kilometers rijden dan een volledig elektrische vrachtwagen. De enige uitstoot die de wagen produceert is water, dus geen vieze uitlaatgassen meer.
Deze eerste duurzame vrachtwagen is gebouwd door Hyzon. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in de nieuwe ontwikkeling van zware waterstofvoertuigen. Voor het tanken van waterstof moet de kolkenzuiger naar Rhoon, waar het enige waterstoftankstation in de regio Rijnmond staat. Binnenkort krijgt Rotterdam er meer waterstofstations bij.
donderdag 2 september 2021
Biomassa goedkoper dankzij upgrade van Britse turbine
Drax Energy, het bedrijf dat de grootste biomassacentrale van Europa beheert, werkt aan een upgrade van de reactor. Die gaat elektriciteit meer opwekken met dezelfde hoeveelheid biomassa, wat zorgt voor biomassa-energie die 33 procent minder kost.
Drax heeft naar eigen zeggen de ‘grootste hernieuwbare energiecentrale’ van Europa. De biomassacentrale in het Noorden van Engeland heeft een totale capaciteit van 2,6 gigawatt voor biomassa. Daarnaast kan het in twee reactoren ook nog kool verstoken;