maandag 27 september 2021

Wind Meets Gas lustrum-editie met koninklijk randje

Op 7 en 8 oktober a.s. komen energie-experts en beleidsmakers uit binnen- en buitenland bij elkaar in Groningen voor de 5e editie van het Wind Meets Gas-symposium. Z.M. Koning Willem-Alexander is als eregast aanwezig en doet het openingswoord. Diederik Samsom, kabinetschef van Eurocommissaris Frans Timmermans en Sandor Gaastra, directeur-generaal van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat spreken daarna. Het jaarlijkse symposium is een initiatief van New Energy Coalition en gaat in op de laatste ontwikkelingen op weg naar het groene energiesysteem van de toekomst.

Na het openingsprogramma gaat het plenaire programma van start met sprekers Bart Biebuyck (FCH JU), Ruud de Jongh (Shell), Faiza Oulahsen (Greenpeace) en Gerald Linke (Deutscher Verein des Gas- und Wasserfaches (DVGW). 

Op Wind Meets Gas komen jaarlijks de energie-experts en -beleidsmakers uit industrie, onderzoek en bestuur bij elkaar om ontwikkelingen in de energietransitie te bespreken in relatie tot waterstof: van grootschalige toepassing en systeemintegratie tot scholing en arbeidsmarkt en alles wat daar tussen zit. Groene waterstof (hydrogen) is inmiddels wereldwijd erkend als onmisbare schakel in het duurzame energiesysteem van de toekomst. ‘The North Sea Energy Issue and Connecting Hydrogen Valleys’ is dit jaar het overkoepelende thema.

Noord-Nederland is door de EU/FCH JU als eerste Hydrogen Valley in Europa benoemd, een proeftuin voor de ontwikkeling en toepassing van waterstofgas. Het Noorden is bij uitstek geschikt voor dit ‘voorsorteren op de toekomst’, gezien de beschikbare infrastructuur (gasnetwerk, diepzeehaven), de aanwezige energieclusters en de kennis en kunde die met de aardgaswinning in de afgelopen decennia in dit gebied is opgebouwd. Hier wordt hard gewerkt om de historische energiepositie toekomstbestendig te maken – met Groningen als logische thuishaven voor het Wind Meets Gas-symposium.

De eerste symposium-dag richt zich op de rol van het Noordzeegebied bij het realiseren van een CO2-vrij energiesysteem in de regio richting het jaar 2050. Kan het gebied, met de aangrenzende landen, uitgroeien tot een wereldwijd toonaangevend voorbeeld van een succesvolle energietransitie? De hoofdingrediënten voor een dergelijke positie lijken aanwezig, maar lukt het om de daarvoor benodigde gezamenlijke strategie te creëren om dit waar te maken? Is de Noordzee-regio ‘Fit for 55’, naar de titel van het EU-klimaatplan?

Op de tweede dag van het symposium bespreken deskundigen de Hydrogen Valley-initiatieven die zich vooral in de Europese Unie ontwikkelen. Wat hebben de verschillende initiatieven gemeen en waarin verschillen zij? Waar zijn de synergieën en hoe voorkomt men dubbel werk en onnodige concurrentie? Intensieve samenwerking lijkt de beste weg. Vertegenwoordigers van Hydrogen Valleys delen deze dag hun praktijkervaringen, en gaan op zoek naar manieren om de belangen op één lijn te brengen en om duurzame, grensoverschrijdende allianties tot stand te brengen. 

Het tweedaagse symposium vindt plaats in de Martinikerk in de stad Groningen, met meerdere ‘uitval-sessies’ en workshops. Deelname is op uitnodiging. Meer informatie is te vinden op www.windmeetsgas.com
 

0 reacties:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

 
Copyright (c) 2010 Biogas Nieuws and Powered by Blogger.