dinsdag 29 maart 2016

Braziliaanse interesse voor Brabantse biobased economie

De Braziliaanse staat Minas Gerais en de provincie Noord-Brabant beloven intensiever kennis uit te wisselen om de overgang naar een biobased economy te versnellen. De ondersecretaris van hoger onderwijs van de provincie Minas Gerais in Brazilië, Márcio Rosa Portes, heeft hiervoor bij de Avans Hogeschool in Breda een Memorandum of Understanding getekend met de Brabantse gedeputeerde Bert Pauli (Economie en Internationalisering).

In 2014 startte de kennisuitwisseling tussen de Braziliaanse staat en hun kennisinstellingen met de Brabantse hogescholen HAS en Avans, Hogeschool Zeeland en Nuffic. Door nu ook als regionale overheden dit Memorandum of Understanding te ondertekenen wordt de samenwerking tussen Minas Gerais en de provincie Noord-Brabant versterkt. Bert Pauli: ‘Brabant weet hoe te innoveren op het gebied van biobased materialen en duurzame energie. Deze kennis delen we graag met Brazilië.’ 

Partijen uit Minas Gerais en Brabant hebben in 2014 besloten om samen te werken in het Living Lab Biobased Brazilië. Living Labs zijn netwerken waarin Nederlandse hogescholen en bedrijven samenwerken met lokale universiteiten, overheden en ondernemingen rond een kennisgerelateerd thema. Doel van het Living Lab Biobased Brazil is om Braziliaanse en Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen samen te laten werken op het gebied van biobased.

In het living lab vindt toegepast onderzoek plaats op basis van onderzoeksvragen van Braziliaanse als Brabantse bedrijven. Onderzoeksresultaten worden vervolgens door het bedrijf toegepast. Voordeel van het werken binnen het living lab is de uitwisseling van kennis op gemeenschappelijke vraagstukken en kennisvergaring over elkaars problematiek en oplossingsrichtingen. Zo kunnen Braziliaanse en Brabantse bedrijven elkaar vinden in het living lab en tot zaken komen.

De provincie investeert al jaren in de transitie naar een nieuwe economie, die voor zijn energie en materialen niet meer afhankelijk is van fossiele grondstoffen. In het nieuwe investeringsprogramma Economie is de Biobased economy één van de prioriteiten. Brabant heeft namelijk voor de ontwikkeling van een biobased economy een perfecte uitgangspositie. Onder andere door een grote agro- en chemische sector, een gunstige geografische ligging en een constructieve samenwerking tussen kennis- en onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en overheden

0 reacties:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

 
Copyright (c) 2010 Biogas Nieuws and Powered by Blogger.