maandag 28 oktober 2024

Twence start bouw groen gasinstallatie

Twence gaat van start met de bouw van een groen gasinstallatie, waarmee groen gas uit GFT-afval zal worden geproduceerd. Met de nodige vergunningen binnen en de bouwvoorbereidingen in volle gang, verwacht Twence eind 2025 het eerste groene gas in het bestaande aardgasnet in te voeden. Deze duurzame stap draagt bij aan het aardgasvrij maken van 1.700 huishoudens in de regio. Twence is daarmee de eerste leverancier die groen gas zal leveren via het bestaande gasnet in Hengelo.

GFT-afval wordt bij Twence omgezet in biogas. In de nieuwe installatie zal dit biogas vervolgens worden opgewerkt en gezuiverd tot groen gas, dat kan worden bijgemengd op het reguliere gasnet. Dit betekent dat er minder fossiel aardgas nodig is voor het verwarmen van woningen en industrie. Minder uitstoot van stikstof en CO₂ dus. Marc Kapteijn, algemeen directeur van Twence, licht toe: "Met deze installatie kunnen straks 1.700 huishoudens aardgasvrij worden. Het is belangrijk om het gebruik van fossiel aardgas zoveel mogelijk terug te dringen. Elektrisch verwarmen en warmtenetten zijn goede alternatieven, maar waar dat niet kan, biedt groen gas een duurzame oplossing."

Met de realisatie van deze groengasinstallatie vergroot Twence haar energierendement, verlaagt het haar CO₂-uitstoot en stikstofemissie. De bouw van de installatie start in 2024 en eind 2025 zal het groene gas beschikbaar zijn voor huishoudens en bedrijven via het bestaande aardgasnet van Enexis in Hengelo.

donderdag 24 oktober 2024

Dubbele belasting zit groei van groen gasproductie in de weg

NVDE, Energie-Nederland, LTO Nederland en het Platform Groen Gas hebben de krachten gebundeld om een fiscale vergroeningsmaatregel te realiseren bij de behandeling van het Belastingplan 2025. Zij bepleiten een inputvrijstelling van energiebelasting bij de productie van groen gas. Er is momenteel sprake van een dubbele heffing, omdat producenten ook belasting betalen over het gas dat ze leveren aan afnemers. Eenzelfde dubbele heffing is voor de productie van waterstof reeds geëlimineerd. Het doortrekken van deze lijn naar groen gas geeft een belangrijke impuls aan productie-installaties in Nederland en heeft een licht dempende werking op de prijs voor afnemers van groen gas.  

Tijdens het productieproces van groen gas wordt energie gebruikt om bijvoorbeeld de installatie op temperatuur te brengen of om biogas op te waarderen naar aardgaskwaliteit. Dit groene gas kan dan één op één ingezet worden als aardgasvervanger, waarmee de CO2-uitstoot van het gassysteem wordt gereduceerd. Over de energie die nodig is om groen gas te kunnen produceren wordt energiebelasting geheven. Gekoppeld aan de belasting over de levering van groen gas aan de eindafnemer betekent dit een dubbele heffing op dezelfde energiestroom. De belasting op energie benodigd voor de productie van groen gas, werkt kostenverhogend voor projecten die de opschaling van groen gas voor onder andere de aankomende Bijmengverplichting moeten realiseren.  

Dat deze dubbele belasting in het Belastingplan 2025 overeind blijft, noemen de betrokken partijen een weeffout. Europese kaders wijzen in de richting van het voorkómen van dubbele heffingen. Nota bene het Ministerie van het Financiën zelf noemt in het rapport “Naar een toekomstige energiebelasting” dit fenomeen een knelpunt in de energieketen van hernieuwbare gassen (Kamerstuk 32140-195). Daar komt bij dat in het Belastingplan de reeds bestaande vrijstelling voor de productie van waterstof via elektrolyse nog verder wordt uitgebreid. Dit leidt tot ongelijke behandeling van productie van groene moleculen in het energiesysteem. Het realiseren van de Inputvrijstelling op de energiebelasting is derhalve een vergroeningsmaatregel die een fiscale weeffout herstelt.

woensdag 23 oktober 2024

Duitsland bouwt mega-netwerk voor waterstof

De Duitse overheid heeft groen licht gegeven voor de aanleg van een enorm waterstofnetwerk dat het hele land zal doorkruisen. Met een prijskaartje van 18,9 miljard euro is dit één van de grootste infrastructuurprojecten van Europa op het gebied van duurzame energie.

Het nieuwe netwerk, dat in 2032 volledig operationeel moet zijn, verbindt belangrijke industriegebieden met elkaar via meer dan 9.000 kilometer aan pijpleidingen.

Het project is zo’n 600 kilometer korter uitgevallen dan oorspronkelijk gepland. De aangepaste plannen zouden zorgen voor een efficiënter netwerk zonder overbodige verbindingen.

Het project kent echter uitdagingen. Zo haakte de Noorse energiegigant Equinor recent af als potentiële waterstofleverancier vanwege te hoge kosten en onzekere afzetmarkt. Ook grote afnemers zoals staalbedrijf Thyssen-Krupp twijfelen nog over de overstap naar waterstof.

vrijdag 18 oktober 2024

Essent en Circul8.energy ontwikkelen 20 megawatt elektrolyser voor groene waterstof in Flevoland

Essent en Circul8.energy hebben een overeenkomst getekend om samen een 20 megawatt elektrolyser in Flevoland te bouwen. Deze installatie zal jaarlijks ongeveer 2100 ton groene waterstof produceren met behulp van wind- en zonne-energie.

De elektrolyser wordt aangesloten op het Smart Grid Flevoland, een gesloten distributiesysteem met 300 megawatt aan wind- en zonne-energie. Door de lokale opwek en het directe gebruik van deze energie wordt het elektriciteitsnet ontlast en hoeven energiebronnen niet langer stilgezet te worden bij overcapaciteit.

De groene waterstof is bedoeld voor verschillende sectoren, zoals transport en logistiek.

De komende maanden werken Essent en Circul8.energy verder aan de laatste stappen om tot een definitief investeringsbesluit te komen. De eerste waterstofproductie wordt eind 2026 verwacht.

De elektrolyser is de eerste fase van project HyDeer, dat gericht is op de productie van 100% groene waterstof. Het project is modulair opgebouwd en kan worden uitgebreid tot een capaciteit van 105 megawatt, wat neerkomt op een productie van meer dan 11.000 ton waterstof per jaar. De 20 megawatt elektrolyser is hierin de eerste cruciale stap. Om het project te kunnen realiseren, is de afgelopen twee jaar intensief samengewerkt met de provincie Flevoland en gemeente Lelystad.

donderdag 17 oktober 2024

Engie koopt met Biogas Bree eerste Belgische fabriek voor groen aardgas

Amper enkele weken nadat Biogas Bree gestart is met de verkoop van biomethaan - groen aardgas - wordt het bedrijf overgenomen door Engie.

De deal volgt op gelijkaardige overnames van de Franse energiereus in Nederland en het VK.

Het Limburgse bedrijf is al sinds 2011 actief in groene energie en produceerde biogas uit de vergisting van organisch afval. Dat werd gebruikt als brandstof om een eigen warmtekrachtkoppelingsinstallatie te laten draaien. Vorig jaar kondigde het bedrijf aan dat het dat biogas zou opzuiveren tot biomethaan.

woensdag 16 oktober 2024

Flix bussen op biogas

Voortaan rijden er vijf hagelnieuwe Flix bussen routes van Eindhoven, via Brussel en Amsterdam, weer terug naar de de lichtstad in Brabant. Niet met dampende dieselmotoren, maar op biogas.

Het is op een totaal van 5500 dieselbussen van het bedrijf wereldwijd niet veel, maar samen met vijf van deze milieuvriendelijke bussen die al in Duitsland rijden, is het een begin.

De vijf nieuwe bussen gaan rijden van Eindhoven naar Brussel, dan naar Amsterdam en terug naar Eindhoven en omgekeerd. Op het grote Shell tankstation in Eindhoven Acht wordt de bus weer vol vloeibaar biogas getankt en maakt hij de rit opnieuw. Voorlopig is dit nog aardgas met bijmenging van 30 procent biologisch gewonnen gas.

Foto: Florian Fèvre

dinsdag 15 oktober 2024

Nederlands groen waterstofproject Duwaal breidt uit naar Egypte

Een consortium van drie Nederlandse bedrijven—HYGRO, SoluForce en DEBCO—heeft een strategisch partnerschap gesloten met de Suez Kanaal Economische Zone (SCZONE) van Egypte om groene waterstof te ontwikkelen en distribueren. Voortbouwend op het succes van het Nederlandse project Duwaal Wind to Wheel, zal deze nieuwe samenwerking ook zonne-energie integreren om een duurzaam waterstofecosysteem in Egypte te creëren.

Met financiële steun van de Nederlandse overheid (RVO) heeft het consortium een samenwerkingsovereenkomst getekend met SCZONE om de haalbaarheid te onderzoeken van het repliceren van het Nederlandse Duwaal-project in een van de havens van SCZONE. De innovatieve 'Hub iBundle en Satellite' strategie van het project integreert wind- en zonne-energie met elektrolyse voor waterstofproductie. De waterstof wordt via pijpleidingen naar een centraal knooppunt getransporteerd, opgeslagen en gedistribueerd naar satelliettankstations met behulp van iBundles, wat waterstofmobiliteit in de regio mogelijk maakt.

Het voorgestelde 'Wind & Solar to Wheel in Egypt' project ondersteunt de langetermijndoelstellingen van Egypte op het gebied van duurzaamheid, met als doel de CO2-uitstoot te verminderen en de adoptie van groene brandstoffen te bevorderen. De schaalbaarheid van dit project positioneert Egypte als een potentiële leider in de productie van groene waterstof, met de mogelijkheid om in de toekomst hernieuwbare waterstof naar Europa te exporteren.

De economische regio van het Suezkanaal, bekend om zijn strategische ligging, biedt een ideale omgeving voor grootschalige productie van groene waterstof. Het gebied streeft ernaar een belangrijke hub voor hernieuwbare energie te worden in het Midden-Oosten en een exporteur naar Europa, wat bijdraagt aan de visie van Egypte om een regionale kernspeler te worden in de productie van groene energie.

Het consortium zal een haalbaarheidsstudie uitvoeren, ondersteund door de DHI-subsidie van de RVO, om de meest geschikte locatie te beoordelen voor de productie van groene waterstof en de plaatsing van tankstations binnen SCZONE. De studie zal ook de regelgevende mogelijkheden en beperkingen in Egypte onderzoeken. Bij positieve resultaten zal het project leiden tot de export van HYGRO- en SoluForce-producten naar Egypte, waarmee een cruciale schakel in de wereldwijde leveringsketen van groene waterstof wordt gelegd.

maandag 7 oktober 2024

Groene waterstof voor staalproductie

Waterstof is een brandbaar gas. Het is kleurloos, geurloos, niet giftig en bevat geen koolstof. Er kan mee worden gekookt of verwarmd. Met waterstof vervangen wij aardgas in ons productieproces.Wij gaan schoon staal maken.

Waterstof wordt met elektriciteit uit water (H2O) gehaald. Water wordt gesplitst in waterstof en zuurstof. Als waterstof verbrandt, komt warmte en water vrij. Die energie wordt (via elektrolyse) opgeslagen in waterstof en komt weer vrij door waterstof te verbranden.

Of waterstof een schone energiebron is, hangt van de productie af. Op dit moment wordt waterstof vooral met aardgas gemaakt. Daarbij komt CO2 vrij. Dit heet grijze waterstof. Er is ook blauwe waterstof. Die ontstaat als je de CO2 van de productie afvangt en opslaat, bijvoorbeeld onder de lege gasvelden in de Noordzee.

Tata Steel wil zo snel mogelijk staal produceren met groene waterstof. Die komt van hernieuwbare energiebronnen; zon, water- en windenergie. Vanuit windparken op zee wordt groene stroom naar IJmuiden getransporteerd. Bij het produceren van groene waterstof komt geen CO2 vrij. Zo maken wij groen staal voor een gezond klimaat en een schone omgeving.

donderdag 3 oktober 2024

IndustrieCluster Oost-Groningen kan eerste regionale waterstofcluster van Europa worden

De bedrijven verenigd in het IndustrieCluster Oost-Groningen willen vergroenen. Netcongestie-dreiging en het op dit moment ontbreken van alternatieven voor aardgas maken de ontwikkelingen van blauwe en groene waterstof dringend. Een voorstudie van New Energy Coalition naar vergroeningsmogelijkheden wijst uit dat waterstofproductie uit de Eemshaven bijdraagt aan nieuw economisch perspectief voor de industrie in het Noorden.

Het IndustrieCluster Oost-Groningen is een samenwerkingsverband van uiteenlopende bedrijven die alle in het kader van hun bijdrage aan de energietransitie bezig zijn met het terugbrengen van hun CO2-uitstoot. Zij gebruiken nu als groep ruim 215 miljoen m3 aardgas per jaar, aardgas dat door de snel toenemende CO2-kosten steeds duurder wordt.

Om de vergroeningsmogelijkheden voor het cluster te onderzoeken hebben Catrinus Jepma en Jeffrey Paays van New Energy Coalition, in samenwerking met het cluster en de organisaties die verantwoordelijk zijn voor het aanbod, transport en de aansluiting van energie, een voorstudie gedaan.

Uit de voorstudie komt naar voren dat de overstap van aardgas op waterstof dat ook nog in eigen regio wordt geproduceerd een goede optie is om de CO2-uitstoot van de bedrijven terug te brengen, ook omdat netcongestie en hoge netwerktarieven een bottleneck zijn voor elektrificatie en elektrificatie voor sommige bedrijven technisch niet mogelijk of lastig is. Het nationaal waterstofnet dat vanuit de Eemshaven wordt uitgerold en de inzet van de regio Groningen om zich te ontwikkelen tot een toonaangevende waterstofregio om het aardgastijdperk achter zich te laten, maken de keuze voor de inzet van waterstof alleen maar logischer. Het IndustrieCluster Oost-Groningen kan met deze overstap zelfs het eerste regionale waterstofcluster van Europa worden. Daarbij zal ook om redenen van kosten waarschijnlijk eerst een mengsel van regionaal geproduceerde groene en blauwe waterstof worden ingezet, waarbij de rol van groene waterstof geleidelijk toeneemt.

De overstap van het IndustrieCluster Oost-Groningen op waterstof helpt de bedrijven om te vergroenen en een aanzet te geven voor de opstart van een regionaal waterstof netwerk met aantrekkingskracht voor andere/nieuwe bedrijven. Maar een dergelijke overstap brengt hoge kosten met zich mee. Allereerst voor de aanleg van een waterstofdistributienet en technische aanpassingen in de bedrijven. Er wordt geschat dit  eenmalig circa 100 miljoen euro kan gaan kosten. Naast deze investeringskosten zullen bovendien de operationele kosten toenemen omdat waterstof in de eerste periode meer kost dan aardgas. Dit betekent dat voor de overstap naar waterstof financiële ondersteuning vanuit de overheid noodzakelijk is. Dan kan de overstap naar waterstof uit eigen regio vóór 2030 gerealiseerd worden. De bedrijven van het IndustrieCluster Oost-Groningen bestendigen daarmee hun waarde als belangrijke leverancier van werkgelegenheid (ca 10.000 banen) en aanjager van de verduurzaming van de regio.

 
Copyright (c) 2010 Biogas Nieuws and Powered by Blogger.