woensdag 31 juli 2024

EU stemt in met Nederlandse steun van 1 miljard euro voor hernieuwbare waterstof

De Europese Commissie geeft Nederland toestemming om bijna 1 miljard euro te investeren in bedrijven die zich richten op de productie van hernieuwbare waterstof.

Nederland wil 998 miljoen euro beschikbaar stellen om de productie van hernieuwbare waterstof te ondersteunen. Het geld wordt in de vorm van subsidies toegekend aan bedrijven.

Het Nederlandse plan moet de bouw van ten minste 200MW aan elektrolysecapaciteit ondersteunen. Nederland heeft als doel om in 2025 een elektrolysecapaciteit van 500MW te behalen. In 2030 moet dit 3 à 4GW zijn.

Hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd door water te splitsen in waterstof en zuurstof met behulp van duurzaam opgewekte energie.

dinsdag 30 juli 2024

Gemeenten stappen in Zeebrugse waterstoffabriek van Colruyt

Virya Energy, de energietak van Colruyt, gaat in Zeebrugge de eerste Belgische fabriek voor groene waterstof bouwen. De Duitse fabrikant van industriële gassen Messer en een investeringsvehikel van Vlaamse gemeenten stappen mee in het consortium, meldt De Tijd.

Het gaat om een elektrolyser van 25 megawatt die groene waterstof zal produceren op basis van hernieuwbare elektriciteit die vooral afkomstig zal zijn van windparken.

Hyoffgreen is een samenwerking tussen de Vlaamse Energieholding (VEH, 51%) en Z-Kracht (49%), holdings waarmee een honderdtal gemeenten in de netbeheerders Elia, Fluxys en een aantal offshorewindparken participeren.

maandag 29 juli 2024

KLM en ZeroAvia plannen emissievrije demonstratievlucht op vloeibare waterstof

ZeroAvia en KLM maken bekend dat ze een demonstratievlucht zullen gaan geven met ZeroAvia’s ZA2000 emissievrije waterstofmotoren voor grote regionale turbopropvliegtuigen.

De waterstofmotoren gebruiken waterstof in brandstofcellen om elektriciteit op te wekken, waarmee het de elektrische motoren aandrijft die de propellers van het vliegtuig laten draaien.

Naast het identificeren van de luchthavens voor deze testvlucht zijn de teams hard aan het werk om de benodigde vliegvergunningen aan te vragen.

vrijdag 26 juli 2024

Groente-, fruit- en etensresten als waardevolle energiebron

Bananenschillen, groente, snijafval of pizzaresten: nog altijd belandt ontzettend veel voedsel in de afvalbak, terwijl al dit afval een bron van energie kan zijn. Bijvoorbeeld door dit in te zetten om duurzame energie op te wekken. Om dit voor bedrijven mogelijk te maken, gaat PreZero nu BioTransformers van Circ inzetten. Daarmee kunnen bedrijven schone energie uit hun eigen organische afval genereren. Zo kunnen zij hun CO2-voetafdruk verkleinen, aanzienlijk op hun energierekening besparen en inzicht krijgen in hoe zij voedselverspilling kunnen voorkomen.

Wereldwijd wordt bijna een derde van al het voedsel weggegooid; in Nederland belandt ongeveer een kwart van alle groente-, fruit- en etensresten (GFE of swill) bij het bedrijfsafval. Dat is verspilling van waardevolle grondstoffen.

Om bedrijven die meer dan dertig kilo aan GFE per dag produceren, te ondersteunen bij de verduurzaming van hun bedrijfsvoering, gaat PreZero biovergisters inzetten. “Voedselresten kunnen als kostbare grondstof heel goed worden ingezet voor het opwekken van duurzame energie”, vertelt Femke Hendriks, Directeur Material Resource Management van PreZero Nederland. “Met de BioTransformers van Circ gaan we onze klanten helpen om op een slimme, milieubewuste manier schone energie uit hun organische reststromen te halen. Een extra voordeel is dat de BioTransformer de voedselresten op locatie verwerkt. Dat maakt het plaatsen en transporteren van GFE-containers overbodig en dat levert extra CO2-reductie op.”

Met behulp van moderne technologie, software en AI heeft Circ een slimme en kleinschalige biovergister ontwikkeld die groente-, fruit- en voedselresten omzet in biogas en/of elektriciteit. De installatie functioneert in feite als de spijsvertering van een koe: van ‘vullen’ en ‘kauwen’ naar ‘verteren’ en ‘duurzame output’. Tijdens het vullen worden alle GFE-stromen gewogen en geanalyseerd om elke fase van de vergisting te optimaliseren. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten voedsel om een goed beeld te krijgen van de inhoud. De BioTransformer gebruikt versterkte stalen tanden om al het GFE vervolgens te ‘kauwen’ en verkleinen om het mengen te maximaliseren. Al dit versnipperde materiaal vermengt zich met water om het verder af te breken voordat het wordt ‘verteerd’. De reactor is de ‘buik’ van de machine: hier wordt een reeks bacteriën gebruikt die het GFE afbreken en verteren. Tijdens de laatste stap wordt de output gefilterd waarna het biogas direct kan worden gebruikt om te verwarmen, te koken of om er duurzame elektriciteit van te maken.

De biovergisters worden tijdens dit hele proces geholpen door kunstmatige intelligentie. Het vergistingsproces verloopt volledig computergestuurd en dankzij AI verbetert het systeem zijn eigen prestaties voortdurend. Zo worden alle voedselresten die in de vergisters verdwijnen, geregistreerd door fotoherkenningssoftware. Daardoor ontstaat een goed inzicht in de samenstelling van het organische afval. AI-technologie koppelt dit vervolgens aan het meest efficiënte vergistingsprogramma. Met behulp van de Circ BioTransformer-app kunnen de prestaties van de biovergister op de voet worden gevolgd. Zo kunnen klanten precies zien hoeveel biogas en elektriciteit wordt opwekt en welke CO2-reductie dit oplevert.
 

donderdag 25 juli 2024

Gemeenten Noordoost Twente willen in gesprek met agrariërs over biogas

De gemeenten Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen willen het beschikbare biogas in Noordoost Twente zo goed mogelijk benutten. De gemeenten willen de omzetting naar groengas versnellen en de agrarische ondernemers, die nu nog aan de zijlijn staan, een kans geven om aan te haken.

Eerder zochten de gemeenten, samen met Energiefonds Overijssel en de coöperatie IJskoud naar een geschikte vorm van samenwerking voor het produceren van biogas. Deze brede samenwerking zou worden ondergebracht in Boerengas BV.

In de afgelopen jaren is een samenwerking onderzocht met coöperatie IJskoud. Deze coöperatie bestaat uit zes agrarisch ondernemers uit de omgeving Noord Deurningen en Beuningen.

maandag 22 juli 2024

Waterstofproductie met minder metalen

Een team onderzoekers van de Universiteit Twente onder leiding van Marco Altomare hadden met een nieuwe methode minder edelmetalen zoals platina nodig bij de productie van groene waterstof zonder dat dit ten koste ging van de prestaties. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Advanced Functional Materials van Wiley VCH.

Polymeer elektrolyt membraan (PEM) waterelektrolysers en brandstofcellen gebruiken katalysatoren van edelmetalen zoals platina en iridium om de productie en conversie van waterstof zo efficiënt mogelijk te maken. Deze katalysatoren zijn echter duur en schaars en beperken dus de grootschalige ontwikkeling van waterstoftechnologieën. Daarom wil het Amerikaanse Ministerie van Energie (DOE) tegen 2026 prestaties bereiken die ongeveer 5-10 keer hoger zijn dan die van de huidige cellen, met minder dan 20% van de momenteel gebruikte hoeveelheid van deze metalen (momenteel ongeveer 3 mg/cm2 als totale lading van platina en iridium) - een grote wetenschappelijke en technologische uitdaging.

Bij het bestuderen van platina als modelkatalysator combineerde het team van Marco Altomare, in samenwerking met partners uit Erlangen (Duitsland) en Pavia (Italië), fysische dampdepositie (PVD) en gecontroleerde thermische behandelingen (bekend als solid-state dewetting) om zeer actieve en duurzame elektroden te maken met een minimale hoeveelheid edelmetaal.

Als volgende doel wil het team van Altomare, in samenwerking met Nederlandse onderzoekscentra en bedrijven, hun elektroden testen onder omstandigheden die relevant zijn voor de industrie, om een efficiënte en stabiele werking van waterelektrolyse aan te tonen en te valideren met edelmetaalbelastingen van minder dan 0,5 mg/cm2. Het bereiken van deze doorbraak is veelbelovend voor de toekomst van groene waterstofproductie en duurzame energie

vrijdag 19 juli 2024

Gasunie ziet omzet dalen door lagere transporttarieven

Gasunie heeft in het eerste halfjaar van 2024 171 miljoen euro minder nettowinst en 407 miljoen minder omzet geboekt dan in het eerste halfjaar 2023. Het grootste deel van de daling wordt veroorzaakt door het systeem van regulering waarmee Gasunie in Nederland en Duitsland te maken heeft. 

In 2022 verkochten de netwerkbeheerders van Gasunie door de Russische inval in Oekraïne veel meer capaciteit dan verwacht tegen soms veel hogere prijzen. De werkelijke inkomsten kwamen hierdoor substantieel boven de door de toezichthouders bepaalde toegestane opbrengsten te liggen. Die extra opbrengsten worden in 2024 en volgende jaren aan de markt teruggegeven in de vorm van lagere tarieven. Daarnaast verkocht en veilde Gasunie de afgelopen maanden minder capaciteit dan in dezelfde periode vorig jaar. De daling van de nettowinst werd gedempt door het dalen van de energiekosten voor het transport van gas.

Gasunie Transport Services (Nederland) transporteerde in de eerste helft van 2024 322 TWh aardgas. Dit is 14% minder dan de 377 TWh in de eerste helft van 2023 en het laagste volume ooit vervoerd door GTS in een eerste helft van het jaar. Gasunie Deutschland vervoerde in de eerste zes maanden van 2024 127 TWh aardgas; 8% minder dan de 139 TWh uit de eerste jaarhelft van 2023.

De verkoop van 50% van EemsEnergyTerminal aan Vopak per 1 oktober 2023 heeft ook impact op de presentatie van het halfjaarresultaat van Gasunie. Door de verkoop is EemsEnergyTerminal in plaats van een groepsmaatschappij een joint venture geworden, en tellen we de omzet en de kosten niet meer mee in onze geconsolideerde omzet en kosten. Alleen de nettowinst wordt dan nog meegeteld als een ‘resultaat uit deelneming’.

dinsdag 16 juli 2024

Fraunhofer ontwikkelt compacte energiecentrale voor groene waterstof

Specialisten van het Fraunhofer Institut hebben een apparaat ontwikkeld dat groene waterstof opwekt met zonne-energie .

Het middelpunt van deze ontwikkeling is een tandem-PEC-module. Het is vergelijkbaar met zijn traditionele fotovoltaïsche tegenhanger, maar met één cruciaal verschil: de elektriciteit wordt niet opgewekt voor latere elektrolyse elders. Het gehele proces vindt plaats in één en dezelfde unit.

Gescheiden van de zuurstof genereert het de waterstof, die direct kan worden opgevangen en gekwantificeerd. Op dit moment kan een module van 100 vierkante meter onder de Europese zon 30 kilogram waterstof per jaar genereren. Hiermee zou een waterstofauto bijvoorbeeld 15.000 tot 20.000 kilometer kunnen afleggen.

Plannen waterstofproject Chemelot opgelopen tot 1 miljard euro

Ruim één miljard euro. Dat totaalbedrag wil energiereus RWE investeren om twee fabrieken te bouwen die uiteindelijk de nieuwe energie waterstof oplevert; eentje op industrieterrein Zevenellen bij Buggenum, de ander op het Chemelot-terrein Geleen.

In Buggenum moet al het restafval worden verwerkt tot palletkorrels, die weer op een andere fabriek op het Chemelot-terrein in Geleen worden omgezet tot waterstof.

Op dit moment gaat het Limburgs huisafval nog naar Drenthe, waar het wordt verbrand. 

Door het afval om te zetten tot waterstof, wil Chemelot uiteindelijk zo'n 280 miljoen kuub aardgas besparen. Dat is ongeveer de helft van het huishoudelijk verbruik van alle particulieren in heel Limburg. Op jaarbasis betekent dat een reductie van zo'n 400.000 ton CO2.

maandag 15 juli 2024

Roemloos einde voor Hyzon in Winschoten

Hyzon Motors Europe in Winschoten stopt. Afgelopen week maakte het hoofdkantoor in de Verenigde Staten bekend dat de onderneming alle activiteiten in Europa staakt, ook in Nederland.

De vijftien overgebleven medewerkers die nog werkten op de vestiging van de Amerikaanse fabrikant van waterstoftrucks aan de Papierbaan in Winschoten ronden momenteel hun taken af.

Vervlogen is de droom van een grootschalig, innovatief bedrijf met honderden (hoogwaardige) banen in de regio. Want dat was het perspectief dat Hyzon en mede-initiatiefnemer Holthausen Clean Technology in Hoogezand schetsten bij de start van het bedrijf in 2020.

De joint venture Hyzon - Holthausen ging DAF-dieseltrucks ombouwen naar waterstofaandrijving voor het Nieuw Zeelandse bedrijf Hiringa Energy. Er lag een order voor de ombouw van 1.500 trucks in het verschiet.

Met Holthausen Clean Technology gaan ze verder met ontwikkeling en bouw van maatwerkvoertuigen, zoals veegwagens en vuilnisauto’s op waterstof.

vrijdag 12 juli 2024

Studenten Delft steken als eersten met waterstofboot Noordzee over

Studenten van de TU Delft zijn donderdagavond laat met een zelfgebouwde waterstofboot aangekomen in het Engelse Ramsgate. Het is de eerste keer dat een boot op waterstof de Noordzee oversteekt.

De leden van het Hydro Motion Team hadden gehoopt de overtocht naar Ramsgate in zo’n acht uur te maken. Door een kapotte pomp moesten ze echter een tussenstop maken.

donderdag 11 juli 2024

Waalse varkenshouder start met proef om van urine waterstof te maken

Het omzetten van varkensurine in waterstof is een van de nieuwste innovaties. In België is op een varkensbedrijf in de gemeente Flobecq, in de provincie Henegouwen, een proefopstelling gebouwd om dit te realiseren.

In het proces wordt de urine uit de mest gehaald en door middel van elektrokatalyse gescheiden in waterstof en andere bruikbare producten, zoals gezuiverd, niet-drinkbaar water en natuurlijke meststoffen.

Het belangrijkste bestanddeel van urine is ureum waarbij per molecuul vier waterstofatomen aanwezig zijn. Om de waterstof te winnen is al reeds een goedkope elektrode ontwikkeld, waardoor de waterstof voor een fractie van de kosten kan worden gewonnen die het kost bij het winnen uit water. De techniek als toepassing op een varkensbedrijf klinkt veelbelovend.

woensdag 10 juli 2024

Gasunie klopt aan bij boeren voor waterstofnetwerk

Agrariërs kunnen bezoek verwachten van omgevingsmanagers van Gasunie voor het transport van waterstof. Door heel Nederland komt een 1.200 kilometer lang netwerk te liggen met aftakkingen naar vijf grote nationale industrieclusters. Zo’n 500 kilometer wordt nieuw aangelegd.

Gasunie heeft de afgelopen jaren al veel ervaring opgedaan met het transporteren van waterstof. In 2018 werd de eerste aardgasleiding omgebouwd voor waterstof, tussen Terneuzen en Sluiskil in Zeeuws-Vlaanderen. Nu wordt gewerkt aan een transportleiding van 32 kilometer; van een elektrolysefabriek op de Maasvlakte naar de Shell-installaties bij het Zuid-Hollandse Pernis, en aan een leiding langs het Noordzeekanaal bij het Noord-Hollandse IJmuiden.

De eerste gesprekken met grondeigenaren over de aanleg zijn begonnen. In Groningen en Zeeland zijn bijvoorbeeld de concepten van de voorkeurstracés ter inzage gelegd.

maandag 8 juli 2024

Biomassa-installatie levert warmte aan teler

Bij Grob Gemüse AG zullen geothermische energie, zonne-energie en biogas worden ingezet om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn in de productie van warmte en elektriciteit.

In de directe omgeving van hun kassen in Thurgau wordt daarom komend jaar een ultramoderne installatie voor biomassa (BMVA) gebouwd.

De geplande installatie zal jaarlijks ongeveer 15.000 ton organisch afval en gewasresten omzetten in biogas.

De installatie is naar verwachting medio 2026 in gebruik.

vrijdag 5 juli 2024

Shell rekent op $1 miljard afwaardering biobrandstoffenfabriek

Shell verlaagt de boekhoudkundige waarde van zijn de biobrandstoffenfabriek in Rotterdam tot 1 miljard dollar. Shell verwacht daarnaast minder inkomsten uit de gashandel, verliezen op groene projecten kunnen tot een half miljard oplopen.

Dinsdag meldde Shell in Rotterdam de bouw van zijn biobrandstoffenfabriek vanwege de marktomstandigheden, met nog weinig vraag en hoge kosten, ’tijdelijk’ te onderbreken.

In het tweede kwartaal schat Shell het equivalent van 940.000 tot 980.000 vaten gas per dag af te hebben geleverd. In olieproductie pompte Shell tussen 1,72 en 1,82 miljoen vaten per dag op.

donderdag 4 juli 2024

Emissievrij waterstof-aggregaat van HYGRO transformeert bouwsector

HYGRO lanceert de H2-Powergen, een nieuw waterstof aggregaat dat voorziet in de groeiende vraag naar CO2- en NOx-vrije energievoorziening in de bouwsector. Deze duurzame energieoplossing biedt de kracht en capaciteit van traditionele dieselaggregaten zonder schadelijke emissies, waardoor een nieuwe standaard voor milieuvriendelijke bouwprojecten wordt gezet.

De H2-Powergen integreert een Toyota brandstofcelsysteem in een compact mobiel waterstof-aggregaat, wat resulteert in een efficiënte en duurzame stroomvoorziening op bouwplaatsen als alternatief voor diesel aggregaten. In combinatie met de compacte en mobiele waterstofopslag van HYGRO, de iBundle, levert het Haagse bedrijf een betrouwbare, veilige en kosteneffectieve energieoplossing voor bouwplaatsen. Daarnaast is de H2-Powergen volledig netcode-compliant, wat betekent dat het waterstof aggregaat zowel zelfstandig als parallel met andere aggregaten kan draaien, én aan het elektriciteitsnet kan worden gekoppeld.

De H2-Powergen biedt als aggregaat op de bouwplaats, gevoed door duurzame waterstof, een betrouwbare stroomvoorziening van 80 kW en kan kortstondig tot 100 kW piekvermogen leveren. In combinatie met groene waterstof in iBundles kan de H2-Powergen tot negen keer meer energie leveren met hetzelfde ruimtegebruik als een 10-voets batterijcontainer. Zo draagt deze technologie bij aan structurele duurzaamheid en de energietransitie op de bouwplaats. De H2-Powergen en de iBundle nemen minder ruimte in beslag op de bouwplaats vergeleken met de huidige waterstof- en accu-oplossingen. Bovendien biedt de H2-Powergen een stille, diesel- en fossielvrije energieoplossing, met als enige bijproduct zuiver water.

woensdag 3 juli 2024

Heijmans en gemeente Eindhoven zetten eerste stap in het aardgasvrij maken van bestaande woonwijken met collectief warmtenet

De gemeente Eindhoven sluit met Heijmans een bouwteam overeenkomst voor het ontwerp, en mogelijk realisatie en onderhoud, van een collectief warmtenet voor de bestaande woningen en gebouwen in Eindhoven Noordoost. Het gaat in de eerste realisatiefase om 1.800 huurwoningen, corporatiebezit en particuliere woningen. Voor elke vervolgstap neemt de raad een besluit en daarbij zullen inwoners telkens betrokken worden.

Heijmans draagt met de realisatie van het warmtenet bij aan een duurzaam en betaalbaar alternatief voor aardgas in Eindhoven Noordoost en het verlagen van de CO2-impact. De omzetwaarde is €35 miljoen voor het ontwerp en de realisatie van de eerste fase. De exploitatie komt in handen van de gemeente, in afwachting van de Wet Collectieve Warmte. In september 2024 gaat het bouwteam van start.

Heijmans ontwerpt samen met de gemeente het collectieve warmtenetwerk voor het aardgasvrij maken van in potentie 8.000 woningen. In de eerste fase van de realisatie gaat het om 1.800 woningen. In de overeenkomst is vijf jaar onderhoud opgenomen. Na de eerste vijf jaar heeft de gemeente nog twee keer de optie om het onderhoudscontract met Heijmans te verlengen.

Warmtenet Noordoost draagt bij aan de ambitie van de gemeente Eindhoven om vanaf 2050 geen aardgas meer te gebruiken en een duurzame, groene en gezonde stad te realiseren. Voor nu en de toekomst.

dinsdag 2 juli 2024

Waterstof steeds beter alternatief voor rijden op batterij

Rijden op waterstof is een alternatief naast rijden op een batterij. De nieuwe Subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit (SWIM) maakt het voor tankstations en vervoerders interessanter om te investeren in waterstof. Ondernemers kunnen de subsidie vanaf 15 juli aanvragen.

Om een waterstoftankstation rendabel te krijgen, zijn er gemiddeld 10 tot 15 waterstofvrachtwagens nodig. De nieuwe SWIM-regeling stelt daarvoor € 22 miljoen euro beschikbaar in 2024. De verwachting is dat ook de komende jaren de regeling open gaat.

In de aanvraag moeten de ondernemers in ieder geval één waterstoftankstation en meerdere vrachtwagens of (bestel)bussen opnemen. Zo komt er een einde aan de kip-ei-discussie: Of je eerst waterstoftankstations bouwt zodat je er kunt tanken. Of dat je eerst voertuigen nodig hebt die het tankstation rendabel maken.

Het is daarnaast niet nodig dat de deelnemende partijen alleen bij "hun eigen" waterstoftankstation tanken. De regeling moet er juist voor zorgen dat er bij zowel nieuwe als bij bestaande tankstations meer getankt zal worden.

Rijden op waterstof is naast batterij-elektrische voertuigen een veelbelovend alternatief voor schoon rijden. Vooral voor zwaar vervoer is de techniek interessant. Waterstofvoertuigen hebben een grote actieradius en brengen geen lange laadbeurten en minder problemen met het stroomnet met zich mee.

Het doel van de SWIM is toewerken naar een landelijk dekkend netwerk van waterstoftankstations. Momenteel zijn er 21 waterstoftankstations in Nederland, die niet allemaal geschikt zijn voor zwaar wegvervoer. In de EU is afgesproken dat er in 2030 langs alle Europese hoofdsnelwegen waterstoftankstations te vinden zijn. Voor ons land moeten dat er minimaal 30 zijn, verspreid over het hele land.

 
Copyright (c) 2010 Biogas Nieuws and Powered by Blogger.