vrijdag 31 mei 2024

Studententeam onthult nieuwste waterstofraceauto

Studententeam ‘Green Team Twente’ onthulde op 30 mei haar nieuwste waterstofraceauto en haar volledige rebranding tijdens de Car Reveal in het Wilminktheater in Enschede. Het team gaat verder onder de naam ‘HyDriven’.

Na een periode van twee jaar onderzoeken, testen en herontwerpen om aan de regels van de race 'Formula Student' (FS) te kunnen voldoen is het zover: Werelds éérste zelfgebouwde Formula Student raceauto op waterstof is een feit. Een extra unieke raceauto dus, en dat uit ons eigen Twente. Tijdens de Car Reveal op 30 mei gaf het team een inzage in de verbeteringen van dit jaar. Dit omvatte onder andere het opnieuw ontworpen waterstofopslagsysteem, die er met een hogere stroom input voor zorgt dat de auto langer en sneller kan rijden.

Daarnaast zorgt het nieuwe aerodynamische ontwerp ervoor dat er meer neerwaartse kracht wordt gecreëerd, dat de auto beter aan de grond houdt. Ook heeft HyDriven de wielen van haar vorige raceauto voor het allereerst op waterstof laten draaien, waarmee het team bewijst dat het mogelijk is om een Formula Student raceauto op waterstof te maken!

De race waaraan HyDriven meedoet is dit jaar extra bijzonder. Dit zal het eerste jaar zijn in de geschiedenis van Formula Student waarin een waterstof-klasse onderdeel is van de competitie. HyDriven zet de toon door eind augustus als allereerste team deel te nemen in deze klasse op het FS-circuit in Frankrijk.

donderdag 23 mei 2024

Etensresten bedrijfskantines en supermarkten maken gasmix groener

Wie aan het eind van de lunch zijn restjes weggooit zal er niet direct bij stilstaan, maar dankzij de klokhuizen, broodkorsten en halfopgegeten salades wordt de energiemix stukje bij beetje duurzamer gemaakt.

Begin dit jaar sloot Vattenfall een overeenkomst met Renewi om jaarlijks 7,5 miljoen m3 groen gas aan het net toe te voegen. Deze maand begint de afvalverwerker met de levering van het gas, dat wordt gemaakt van etensresten afkomstig van restaurants en kantines. De over-de-datumproducten zijn bijvoorbeeld afkomstig van supermarkten. Het bijmengen van groen gas past in de ambitie om de gasmix de komende jaren verder te verduurzamen.

In de overgang naar meer duurzame energie speelt groen gas een belangrijke rol. De productie en inzet van groen gas helpt bij het bereiken van de klimaatdoelen op het gebied van CO2-reductie en helpt Nederland om minder afhankelijk te worden van aardgasimport. Een van de klimaatdoelstellingen is om in 2030 jaarlijks 2 miljard m3 groen gas te produceren in Nederland. Momenteel wordt in ons land jaarlijks ongeveer 280 miljoen m3 groen gas geleverd.

Groen gas is niet alleen duurzamer dan het fossiele alternatief, maar ook duurder. Wat dit betekent voor de energierekening is nog niet bekend. De overheid zou een kostenstijging kunnen beperken door groen gas minder te belasten dan fossiel gas. Op dit moment geldt voor beide hetzelfde energiebelastingtarief.  

Groen gas wordt gemaakt van biogas, wat voortkomt uit vergisting van bijvoorbeeld groente-, fruit- en tuinafval en mest. Het biogas wordt daarna gezuiverd en verbeterd, zodat er groen gas ontstaat dat qua samenstelling en kwaliteit gelijk is aan het aardgas in het gasnet.  

Het groen gas voor Vattenfall wordt geproduceerd in een uiterst moderne installatie van Renewi Organics in Amsterdam. In deze vergister worden organische reststromen verzameld. Dat zijn vaak versproducten van supermarkten die over de datum zijn, maar ook etensresten van restaurants en kantines. De etensresten van het Amsterdamse kantoor van Vattenfall worden ook verzameld en tot groen gas verwerkt.

dinsdag 21 mei 2024

Belangrijke stap in realisatie waterstofnetwerk Noordzeekanaalgebied

Vier bedrijven in het Noordzeekanaalgebied zetten een concrete vervolgstap voor een aansluiting op het toekomstige waterstofnetwerk van Gasunie, omdat zij waterstof willen gaan produceren of gebruiken. Vattenfall, Sunoco, HyCC en Tata Steel hebben hun handtekeningen gezet onder een zogeheten Connection Study Agreement (CSA), een overeenkomst met Gasunie-dochter Hynetwork om de aansluitingen te kunnen voorbereiden. De interesse komt op het moment waarop de contouren van het waterstofnetwerk in het Noordzeekanaalgebied, als onderdeel van het landelijke waterstofnetwerk, steeds meer vorm beginnen te krijgen. Vorige maand werd bekend welke voorkeursroute in beeld is voor het toekomstige waterstofnetwerk in deze industriële regio.  

Op donderdag 16 mei zetten de vier bedrijven hun handtekeningen nog eens symbolisch op een waterstofleiding in de Amsterdamse haven. Gasunie-dochter Hynetwork, Port of Amsterdam en Programmabureau Noordzeekanaalgebied tekenden mee, om de samenwerking te bekrachtigen. De bedrijven willen met hun initiatief de opschaling van de waterstofeconomie versnellen. Ze roepen andere bedrijven op om hun voorbeeld van ‘samenwerking in de keten’ te volgen. Het Noordzeekanaalgebied biedt hier als Hydrogen Valley Regio volop mogelijkheden voor.

Het Noordzeekanaalgebied is één van de grote industrieclusters en energieknooppunten in Nederland. Het is samen met Schiphol een belangrijk gebied voor de haven, de logistiek en de industrie. De industrie in deze regio heeft een CO2-uitstoot van circa 18 megaton. Het is belangrijk dat deze uitstoot drastisch vermindert. Dat kan onder andere door de inzet van CO2-vrije waterstof. Als grote energiehaven en brandstoffencluster, richt het gebied zich daarnaast op de import van waterstof en productie van groene brandstoffen. Een waterstofnetwerk is daarbij cruciaal.
 
Gasunie-dochter Hynetwork realiseert een landelijk waterstofnetwerk. Dit netwerk van buisleidingen verbindt de grote industriële regio’s in Nederland met elkaar, met waterstofopslag- en importlocaties en met het buitenland. Het waterstofnetwerk in het Noordzeekanaalgebied, dat hier onderdeel van is, zal volgens de huidige planning vanaf eind 2027 operationeel zijn.

vrijdag 17 mei 2024

'Nederland biedt volop kansen voor de productie van groene waterstof'

Nederland heeft recent de boot gemist bij Europese subsidies voor waterstofprojecten. Door de hoge elektriciteitsprijzen is het Nederlandse waterstof twee keer zo duur als elders in Europa, wat het risico verhoogt dat producenten en afnemers naar het buitenland vertrekken. Dat stelt Tjeerd Jongsma van ISPT.

'Toch is de waterstoftransitie in Europa is nog geen gelopen race. We staan nog maar aan de vooravond van dit hele proces dat nog jaren gaat duren. We moeten ons in deze fase niet laten ontmoedigen door de focus te leggen op mogelijke nadelen. Onze aandacht en inzet moeten juist gaan naar het concurrentievoordeel,' zegt Jongsma.

Voor een robuuste, concurrerende businesscase voor een groene waterstoffabriek zijn drie zaken bepalend: de kapitaalkosten voor de benodigde investeringen, de operationele kosten zoals de elektriciteitskosten voor elektrolyse en de afzetkansen voor groene waterstof bij de lokale energie-intensieve procesindustrie.

Natuurlijk zijn er plaatsen op de wereld zoals Spanje, Marokko en Saudi-Arabië waar met overvloedige zonne-energie relatief goedkoop groene waterstof kan worden gemaakt. Maar onderschat onze windparken op zee niet. In de nacht schijnt er geen zon, maar dan waait het wel en dus gaat de energieopwekking gewoon door. In het Midden-Oosten zit je gemiddeld op 2.000 effectieve uren voor opwekking van zonnestroom per jaar. Eén MW windmolen van een windpark op zee voor de kust van Zeeland kent gemiddeld 3.500 effectieve uren van energieopwekking per jaar. We kunnen bijna twee keer zoveel groene waterstof produceren met wind dan met solar in Marokko.

En dan hebben we nog de afzetkansen voor groene waterstof. Nederland heeft volop kansen dankzij onze geografische positie aan de Noordzee, onze zeehavens, de grote bevaarbare Europese rivieren en logistieke verbindingen met het Europese achterland. Wij kunnen een goot deel van het Europese achterland voorzien van groene waterstof en daarmee absolute koploper zijn in het aanjagen van de circulaire economie.

Het komt nu aan op visie, leiderschap, vruchtbare, multidisciplinaire samenwerking en langetermijnafspraken die zekerheid bieden aan producenten, afnemers en financiers die de waterstoftransitie samen moeten gaan realiseren. Decennia geleden hebben we met de Deltawerken de wereld al laten zien dat we zo’n majeure, zeer uitdagende en kostbare klus kunnen klaren in dit land. Dat moet met de opbouw van een klimaatvriendelijke waterstofeconomie de komende jaren ook lukken.

woensdag 15 mei 2024

Nieuwe elektrolyser zonder energieverlies


Het Australische bedrijf Hysata heeft een elektrolyser ontwikkeld die water splitst in waterstof en zuurstof met een efficiëntie van 95 procent.

Hysata zegt met zijn elektrolyser een grote stap vooruit te maken. Het bedrijf zegt dat het apparaat waterstof kan produceren met een energieverlies van slechts 5 procent.

Het apparaat werkt doordat het bellen in waterstof- en zuurstofgassen in de elektrolytvloeistuf elimineert.

Investeerders zijn overtuigd van de nieuwe technologie. Hysata kondigde vorige week aan dat het zo'n 111 miljoen dollar aan investeringen wist op te halen tijdens een investeringsronde.

dinsdag 14 mei 2024

Rob Jetten ontvangt de Gouden Waterstofmedaille van Missie H2 tijdens de World Hydrogen Summit Rotterdam

Vandaag heeft Rob Jetten, demissionair minister voor Klimaat en Energie, de Gouden Waterstofmedaille ontvangen uit handen van meervoudig olympisch zwemkampioen Ranomi Kromowidjojo. Tijdens de World Hydrogen Summit in Rotterdam ontving hij de onderscheiding van waterstofcoalitie Missie H2 vanwege zijn onmisbare bijdrage aan en positieve invloed op de waterstofbeweging in Nederland.

In aanloop naar de Olympische Spelen reikt Missie H2, partner van NOC*NSF, Gouden Waterstofmedailles uit aan voorvechters van de Nederlandse waterstofeconomie. Het is een erkenning voor hun inzet om waterstof op de kaart te zetten in Nederland, en om samen Nederland hét waterstofland te maken in 2030.

Deze week vindt in Rotterdam de World Hydrogen Summit plaats. De ruim 15.000 bezoekers afkomstig uit de hele wereld laten de enorme vooruitgang in de waterstofindustrie zien. Rob Jetten  is als demissionair minister voor Klimaat en Energie een groot en succesvol aanjager van de waterstoftransitie en ontving om die reden de medaille uit handen van Ranomi Kromowidjojo, die naast voormalig topsporter tegenwoordig waterstofambassadeur is namens Missie H2. Eerdere medaillewinnaars zijn onder meer Diederik Samsom, Jorgo Chatzimarkakis, Nienke Homan en Ad van Wijk.

Jetten ontvangt de Gouden Waterstofmedaille vanwege zijn vastberadenheid en toewijding aan het bevorderen van duurzame energie. Zijn leiderschap in het beleid voor klimaat en energie heeft een positieve invloed gehad op de vooruitgang van waterstoftechnologieën in Nederland. Hij levert daarmee een onmisbare bijdrage aan de ambitie om van Nederland hét Waterstofland van 2030 te maken.

In het juryrapport prijst Missie H2 Jettens vermogen om complexe energie en klimaatuitdagingen aan te pakken en innovatieve oplossingen te omarmen. Zijn doortastendheid in het bevorderen van een alomvattend beleid voor een groene toekomst heeft de Nederlandse waterstofsector geïnspireerd en aangezet tot actie, waarbij hij zowel de vraag als het aanbod van waterstof flink wil opschalen.

Als onderdeel van dit beleid zet demissionair minister Jetten naast waterstof vol in op groene elektrificatie, warmtepompen, warmtenetten, recycling, ondergrondse CO2-opslag en kernenergie. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat stimuleert de industrie door middel van subsidies én de verplichting om vanaf 2026 progressief meer hernieuwbare waterstof te gebruiken. Hiermee verwacht demissionair minister Jetten te komen tot een klimaatneutraal energiesysteem en een duurzame industrie.

maandag 13 mei 2024

Clean City en HyMove presenteren eerste waterstof aangedreven generator voor laden EV’s

Vandaag hebben Clean City en zijn technologiepartners HyMove en Venema E-Mobility Charge Systems de ‘GameChanger 1’ gepresenteerd. Het is de eerste mobiele, off-grid stroomgenerator met een waterstof brandstofcel voor het snelladen van elektrische voertuigen.

Met de mogelijkheid om simultaan twee elektrische voertuigen op te laden met een vermogen van in totaal 120 kW, werd de ‘GameChanger 1’ speciaal ontwikkeld om te voorzien in de behoefte van de haven van Livorno, één van de grootste Europese hubs voor elektrische auto’s. De EV’s worden daarmee aan boord van de Roll-on-roll-offschepen opgeladen.

Eind 2024 zullen Clean City en zijn partners de ‘GameChanger 2’ presenteren, de eerste mobiele off-grid megawatt charger met een vermogen van 800 kW DC op een trailer, die simultaan vier auto’s kan opladen of één elektrische  truck volgens de nieuwe standaard voor Megawat Charging Systems (MCS).

Clean City and HyMove gaan een strategisch partnership aan voor de productie van 2.000 mobiele oplaadunits (in bestelauto’s en containers), waarmee ze heel Europa willen bedienen. Tijdens de bekendmaking van de samenwerking waren gasten uit heel Europa aanwezig. Mr. Nicola Procaccini (lid van de EU Commissie voor milieu, klimaatverandering en energie) richtte zich met een videoboodschap tot de gasten.

dinsdag 7 mei 2024

Waterstofbrandstofcelbedrijf zepp.solutions haalt 3 miljoen euro binnen

Zepp.solutions heeft een investering van 3 miljoen euro binnengehaald. Deze financiering is afkomstig van het Energietransitiefonds Rotterdam en een particuliere investeerder die diep geworteld is in de Rotterdamse tech-scene.

De investering zal zepp ondersteunen bij verdere uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten om te kunnen voldoen aan de stijgende marktvraag naar zero-emissie oplossingen.

Zepp.solutions is een Nederlandse ontwikkelaar van waterstofbrandstofcelsystemen. Hun producten bevatten alle hard- en software die nodig is om waterstofgas efficiënt om te zetten in bruikbare elektriciteit. De systemen zijn speciaal ontworpen voor middelzware tot zware toepassingen en bieden fabrikanten van vrachtwagens of machines en scheepswerven de mogelijkheid om over te stappen op emissievrije technologie. Afhankelijk van de toepassing waarin ze terechtkomen, voorkomt elk zepp-systeem jaarlijks tussen de 110 en 330 ton CO2 uitstoot.
 
Recente voorbeelden van toepassingen met zepp's technologie zijn de 'Ab Initio’, een binnenvaartschip van Concordia DAMEN en meerdere Liebherr graafmachines. Aankomende integraties zijn onder andere twee waterstof-elektrische 44T vrachtwagens (Europa) en een mobiele stroomaggregaat voor vliegtuigen die zal worden ingezet op Schiphol. Andere belangrijke partners van het Rotterdamse zepp.solutions zijn Total Energies, Dynell en Terberg Benschop.
 
Vorig jaar ontving zepp.solutions een subsidie van 2 miljoen euro van het Europese Just Transition Fund ter ondersteuning van de ontwikkeling van hun nieuwe assemblagefabriek in de regio Rotterdam, die een capaciteit van 1000 systemen per jaar zal hebben en zo’n 100 nieuwe banen zal creëren.

vrijdag 3 mei 2024

Eerste E-Methanol Systeem Benelux door HoSt Group & University Twente

Bright Renewables en HyGear, beide onderdeel van de HoSt Group, gaan samen met de Universiteit Twente het eerste E-Methanol systeem in de Benelux bouwen. Hun gezamenlijke project, Towards Acceleration and Demonstration of E-Methanol (TANDEM), ontvangt in totaal bijna 4 miljoen euro subsidie, waarmee de helft van de totale investering van 8 miljoen is gedekt. Het project richt zich op de ontwikkeling van technologie voor de productie van E-Methanol, een duurzaam brandstofalternatief voor conventionele brandstoffen voor zwaar transport, waaronder schepen en de luchtvaart. Het project duurt in totaal vier jaar en moet in het derde kwartaal van 2025 de eerste partij hernieuwbare methanol produceren.

In dit consortium ontwikkelt Bright Renewables (Enschede) de methanolreactortechnologie, HyGear (Arnhem) levert een 1.25MW elektrolyser met polymeer elektrolyt membraan (PEM) technologie voor het benodigde waterstof en de Universiteit Twente (Enschede) doet onderzoek naar warmtewisseling, essentieel voor het proces, en de meest optimale manier om het project op te schalen met behulp van een ‘twin-test reactor’. Van de totale subsidie van € 4 miljoen is €600.000 specifiek toegewezen aan het onderzoek van de universiteit.

Het systeem met een capaciteit van 500 ton per jaar E-methanol van AA-kwaliteitsklasse wordt gebouwd op het terrein van HyGear in Arnhem, Nederland. Hier zal worden gebruikgemaakt van afgevangen CO2 en elektriciteit uit ongesubsidieerde zonne- en windenergie die in Nederland wordt geproduceerd. Dit e-methanol systeem is voor kleinschalig gebruik en kan worden opgezet in de buurt van lokale zonne- of windmolenparken. Het kan direct gebruik maken van duurzame elektriciteit, wat helpt om congestieproblemen op het elektriciteitsnet te verminderen. Jaarlijks kan het systeem genoeg duurzame brandstof produceren voor een groot binnenschip om 30.000 km af te leggen met 10.000 containers.

Methanol, de eenvoudigste vorm van alcohol, wordt geproduceerd door waterstof te combineren met koolstofdioxide (CO2) of koolstofmonoxide (CO) in een reactor, ook wel bekend als methanolsynthese. Als vloeistof bij kamertemperatuur en -druk dient het als een efficiënte energiedrager of opslagmedium. In dit E-methanol systeem zal de CO2 afkomstig zijn van biogene CO2, opgevangen uit biogasinstallaties of biomassa- of afvalgestookte ketelcentrales, met (groene) waterstof geleverd door elektrolyse.

woensdag 1 mei 2024

Vrees voor Chinese dominantie waterstof

Experts vrezen een Chinese dominantie in sommige onderdelen voor windmolens. Ook bij de productie van waterstof zijn Chinezen nadrukkelijk aanwezig. Dit kan tot problemen leiden, stellen kennisinstituut TNO en onderzoeksbureau HCSS.

Volgens de experts zou de EU kunnen beslissen om Chinese bedrijven voortaan uit te sluiten van grote opdrachten in Europa. Ook zou Brussel strengere regels kunnen invoeren voor Chinese producten voor wat betreft milieu, veiligheid en arbeidsomstandigheden.

Mocht de EU inderdaad kiezen voor Chinese producten is er wel een risico. De betrekkingen kunnen namelijk plotseling verslechteren door geopolitieke spanningen.

 
Copyright (c) 2010 Biogas Nieuws and Powered by Blogger.