donderdag 23 mei 2024

Etensresten bedrijfskantines en supermarkten maken gasmix groener

Wie aan het eind van de lunch zijn restjes weggooit zal er niet direct bij stilstaan, maar dankzij de klokhuizen, broodkorsten en halfopgegeten salades wordt de energiemix stukje bij beetje duurzamer gemaakt.

Begin dit jaar sloot Vattenfall een overeenkomst met Renewi om jaarlijks 7,5 miljoen m3 groen gas aan het net toe te voegen. Deze maand begint de afvalverwerker met de levering van het gas, dat wordt gemaakt van etensresten afkomstig van restaurants en kantines. De over-de-datumproducten zijn bijvoorbeeld afkomstig van supermarkten. Het bijmengen van groen gas past in de ambitie om de gasmix de komende jaren verder te verduurzamen.

In de overgang naar meer duurzame energie speelt groen gas een belangrijke rol. De productie en inzet van groen gas helpt bij het bereiken van de klimaatdoelen op het gebied van CO2-reductie en helpt Nederland om minder afhankelijk te worden van aardgasimport. Een van de klimaatdoelstellingen is om in 2030 jaarlijks 2 miljard m3 groen gas te produceren in Nederland. Momenteel wordt in ons land jaarlijks ongeveer 280 miljoen m3 groen gas geleverd.

Groen gas is niet alleen duurzamer dan het fossiele alternatief, maar ook duurder. Wat dit betekent voor de energierekening is nog niet bekend. De overheid zou een kostenstijging kunnen beperken door groen gas minder te belasten dan fossiel gas. Op dit moment geldt voor beide hetzelfde energiebelastingtarief.  

Groen gas wordt gemaakt van biogas, wat voortkomt uit vergisting van bijvoorbeeld groente-, fruit- en tuinafval en mest. Het biogas wordt daarna gezuiverd en verbeterd, zodat er groen gas ontstaat dat qua samenstelling en kwaliteit gelijk is aan het aardgas in het gasnet.  

Het groen gas voor Vattenfall wordt geproduceerd in een uiterst moderne installatie van Renewi Organics in Amsterdam. In deze vergister worden organische reststromen verzameld. Dat zijn vaak versproducten van supermarkten die over de datum zijn, maar ook etensresten van restaurants en kantines. De etensresten van het Amsterdamse kantoor van Vattenfall worden ook verzameld en tot groen gas verwerkt.

0 reacties:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

 
Copyright (c) 2010 Biogas Nieuws and Powered by Blogger.