vrijdag 8 maart 2024

Nissan start proef met energieopwekkingssysteem op bio-ethanol

Nissan Motor Co. Ltd. heeft een stationair, op bio-ethanol gestookt systeem ontwikkeld waarmee met hoge efficiëntie energie kan worden opgewekt. Eerste tests zijn gestart bij de Tochigi-fabriek van Nissan in Japan, met als doel de capaciteit voor energieopwekking te verbeteren en het systeem vanaf 2030 op grote schaal in te zetten.

Als eerste fabrikant ter wereld presenteerde Nissan in 2016 een rijdend prototype dat wordt aangedreven door een vaste-oxide brandstofcel (SOFC, Solid Oxide Fuel-Cell) op bio-ethanol. Deze technologie wordt nu gebruikt voor de ontwikkeling van nieuwe, duurzame en efficiënte energieopwekkingssystemen.

SOFC’s kunnen eenvoudig worden gecombineerd met reformers. Die werken bij hoge temperaturen en kunnen elektriciteit opwekken met behulp van waterstof. De waterstof wordt verkregen door het reformeren van verschillende brandstoffen die reageren met zuurstof, waaronder ethanol, aardgas en LPG. De reactie bevordert een hoge katalytische activiteit, waardoor de SOFC een rendement van tot wel 70% kan bereiken vergeleken met 60% bij het gebruik van vaste-polymeer brandstofcellen (PEFC, Polymer Electrolyte Fuel Cell).

Daarnaast zal de ontwikkeling van een metaalondersteunde cel – een component van de SOFC-stapel – de celsterkte helpen verbeteren. Als gevolg hiervan kunnen opstart- en uitschakeltijden worden verkort en kan worden gereageerd op fluctuaties in de stroomvraag. Dit zal ervoor zorgen dat de SOFC-systemen efficiënter werken, vooral wanneer ze worden gecombineerd met hernieuwbare energie.

Het stationaire energieopwekkingssysteem wordt aangedreven door bio-ethanol dat gewonnen wordt uit de graansoort sorghum (sorghum bio-ethanol), die in samenwerking met Binex Inc. is ontwikkeld, en waarbij de brandstof wordt ingekocht bij Binex.

Dit onderdeel zal vanaf 2025 van start gaan. De CO2-uitstoot die van de sorghum bio-ethanol vrijkomt tijdens de energieopwekking in een SOFC wordt geabsorbeerd uit de atmosfeer tijdens het groeiproces van sorghum, wat bijdraagt aan de realisatie van een koolstofneutrale cyclus waarbij CO2-toenames effectief tot nul worden gereduceerd.

0 reacties:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

 
Copyright (c) 2010 Biogas Nieuws and Powered by Blogger.