woensdag 18 april 2012

Rijkswaterstaat wil biomassa beter benutten

Het areaal van Rijkswaterstaat produceert heel wat biomassa in de vorm van bermmaaisel, gras en snoeihout. Meestal wordt het als afval afgevoerd door aannemers. Rijkswaterstaat inventariseert momenteel hoeveel en welke biomassa er wordt geproduceerd en welke toepassingen het materiaal zou kunnen krijgen. Het onderzoeksinstituut Deltares ontwikkelt mogelijke nieuwe verdienmodellen voor Rijkswaterstaat en kijkt daarbij ook naar biomassa.
Rijkswaterstaat moet nu nog betalen om de biomassa te laten afvoeren. Daarom wordt gezocht naar een win-winsituatie waarbij de bermen beter worden benut en de beheer- en onderhoudskosten afnemen. Een aannemer kwam zelf een alternatief voor het maaien en afvoeren van bermafval. De bermen worden beplant met snelgroeiende bomen. Als er bomen staan, groeit het gras minder hard en hoeft er minder vaak te worden gemaaid. Het hout van de bomen kan onder andere worden gebruikt voor de spaanplaatindustrie. Daarnaast wordt onderzocht of het te gebruiken is als biomassa voor energiecentrales.
In Zeeland, langs de A58 bij Rilland wordt een proef aangelegd waarbij twee soorten snelgroeiende bomen worden geplant. Het proefperceel ligt tussen de snelweg en het spoor, zodat er geen verkeershinder is. Er wordt bekeken hoe snel de bomen groeien en of de oplossing rendabel is. Over drie tot vier jaar worden de bomen afgetopt, waarna ze opnieuw aangroeien.

0 reacties:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

 
Copyright (c) 2010 Biogas Nieuws and Powered by Blogger.