dinsdag 25 juni 2024

Omrin wil vergister bouwen

Afvalverwerker Omrin wil een vergistingsinstallatie bouwen en exploiteren op de Milieuboulevard in Groningen, meldt OogTV.

De installatie moet komen op het voormalige bedrijfsterrein van afvalverwerker Attero. Omrin wil daar 130.000 ton groente-, fruit- en tuinafval per jaar verwerken tot biogas en compost.

Omrin gaat nu aan de slag met het milieueffectrapport. Als dat klaar is, laat de provincie het rapport beoordelen door de Commissie.

maandag 24 juni 2024

EemsEnergyTerminal mogelijk langer in Eemshaven vanwege energiezekerheid en energietransitie

In samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat onderzoeken Gasunie en Vopak de mogelijkheden voor een verlenging van de exploitatie van de EemsEnergyTerminal in de Eemshaven. Dit onderzoek richt zich naast LNG ook op een verkenning van de mogelijkheden voor een toekomstige, snelle overgang naar een groen energiesysteem, waarbij waterstof en CO2-afvang en -opslag een centrale rol spelen.

Met het wegvallen van Russisch gas en het einde van de gaswinning uit het Groningenveld is de energiezekerheid voor Nederland en omliggende landen sterk veranderd. Momenteel is Nederland voor ongeveer 75% afhankelijk van gasimport uit het buitenland. De verwachting is dat structurele LNG-import de komende jaren noodzakelijk blijft, waarbij de LNG-terminal eveneens een belangrijke rol kan spelen in de overgang naar duurzame energie.
 
Gasunie en Vopak benadrukken hun gezamenlijke ambitie om via deze LNG-infrastructuur bij te dragen aan de energiezekerheid van Europa. De partners plannen ook de verdere ontwikkeling van de Eemshavenlocatie rondom waterstof en onderzoeken de mogelijkheden voor CO2 afvang/transport in lijn met de transitie naar een duurzaam energiesysteem. Als onderdeel van de mogelijkheden voor langer verblijven van de EemsEnergyTerminal in de Eemshaven, vindt er daarom een marktconsultatie naar waterstof en CO2 interesse en mogelijkheden plaats. Voor meer informatie over de marktconsultatie zie https://www.eemsenergyterminal.nl/

Het onderzoek is gericht op de interesse vanuit de markt en de voorwaarden waaronder de markt bereid is om na 2027 LNG te importeren via EemsEnergyTerminal. Ook wordt gekeken naar regelgeving op het gebied van vergunningen en naar de benodigde technische aspecten.
De resultaten van het onderzoek kunnen leiden tot een zogenaamde Open Season, waarbij de benodigde capaciteit op een transparante manier aan de markt wordt aangeboden.
 
De EemsEnergyTerminal is sinds september 2022 operationeel en oorspronkelijk voor een periode van vijf jaar gecontracteerd, tot september 2027. Deze LNG-importterminal, gelegen in de Eemshaven in Nederland, is ontwikkeld door Gasunie om de leveringszekerheid van gas te vergroten en de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen. Sinds december 2023 is Vopak medeaandeelhouder, waarbij Gasunie en Vopak ieder 50% aandeelhouder zijn. De terminal maakt import van 8 miljard kubieke meter (bcm) LNG per jaar mogelijk, wat gelijk staat aan zo’n 25% van de jaarlijkse gasvraag in Nederland. Er wordt gewerkt aan een stapsgewijze uitbreiding van de capaciteit tot ongeveer 10 bcm per jaar.

vrijdag 21 juni 2024

ONE-Dyas mag beginnen met installeren productieplatform in Noordzee boven Schiermonnikoog

Gasbedrijf ONE-Dyas mag een productieplatform installeren en gebruiken twintig kilometer ten noorden van Schiermonnikoog om vanaf eind 2024 gas te kunnen winnen uit de Noordzee. De voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak heeft in een voorlopige uitspraak van vandaag (21 juni 2024) de schorsing opgeheven van de zogenoemde ordemaatregel die hij twee weken geleden had opgelegd.

ONE-Dyas mag voorlopig gebruikmaken van de vergunning en de toestemmingen die de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat heeft verleend voor dit gasproject. De Afdeling bestuursrechtspraak doet later in de bodemprocedure nog een definitieve uitspraak over de bezwaren van diverse natuurorganisaties tegen het gasproject.

Vanwege de definitieve sluiting van het Groningerveld en het wegvallen van het aanbod van Russisch gas, is het belang van de staatssecretaris in deze procedure de leveringszekerheid van aardgas aankomende winterperiode 2024-2025 ter overbrugging van de Nederlandse energietransitie. De staatssecretaris heeft er een belang bij dat het platform snel kan worden geïnstalleerd door de zeer beperkte beschikbaarheid van de gespecialiseerde transportmiddelen en installatiewerktuigen die dit op korte termijn kunnen doen. Tegenover dit belang staat het belang van de natuurorganisaties bij het behoud en bescherming van de diersoorten in het gebied en de omliggende natuurgebieden. Zij vrezen voor onomkeerbare gevolgen voor de natuur.  

Hoewel de voorzieningenrechter het bedrijfseconomisch belang van ONE-Dyas bij deze voorlopige procedure onderkent, heeft hij in de eerste plaats de belangen van de natuurorganisaties die pleiten voor het in stand laten van de schorsing en de belangen van de staatssecretaris die pleiten voor het opheffen daarvan, tegen elkaar afgewogen. De voorzieningenrechter is er “op voorhand niet van overtuigd dat eventuele gebreken in de besluitvorming fataal zullen zijn voor de uiteindelijke realisering van het initiatief van ONE-Dyas en dat het initiatief vanwege die gebreken in zijn geheel geen doorgang kan vinden.” Dit leidt ertoe dat de belangenafweging in deze voorlopige procedure in het nadeel van de natuurorganisaties uitvalt.

De uitspraak van vandaag is dus een voorlopig oordeel. Er loopt nog een zogenoemde bodemprocedure die de Afdeling bestuursrechtspraak later op een rechtszitting zal behandelen en waarbij alle beroepsgronden uitvoerig zullen worden behandeld. Daarna zal de Afdeling bestuursrechtspraak definitief uitspraak doen in deze zaak.

donderdag 20 juni 2024

Stroomopwaarts digitaal geactualiseerd

Stroomopwaarts, het 2020 verschenen boek over de revoluties in elektriciteit is digitaal geactualiseerd en zwaar uitgebreid tot 320 pagina's. Er is een uitgebreid hoofdstuk over de recente energiecrisis  (de gevolgen van de coronacrisis en de aanvallen op Oekraïne) en de hoofdstukken over recente toepassingen zijn bijgewerkt. Ook zijn er nieuwe hoofdstukken toegevoegd over de zonneauto en windenergie met vliegers. 

Toen de Russische president Poetin op 24 februari 2022 besloot Oekraïne binnen te vallen om in Kiev een marionettenregering te installeren, konden we nog niet vermoeden hoe groot de energiecrisis zou worden als gevolg van de opgelegde sancties. De energiemarkt was al in rep en roer door sterk gestegen stroom- en gasprijzen als gevolg van de aantrekkende markt na de coronapandemie. Maar toen Rusland gas inzette als politiek wapen, werd de wereld geconfronteerd met historische prijsstijgingen en de hoogste inflatie sinds de Tweede Wereldoorlog. Het begrip energiearmoede maakte zijn entree en het kabinet moest vergaande maatregelen nemen om de lastendruk te verlichten. Nog maar nauwelijks nadat het stof van deze crisis was neergedaald was de volgende crisis een feit: de capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnet. Dat net is simpelweg niet berekend op grootschalige opwekking van elektriciteit met zonnepanelen en windturbines die we nu zo hard nodig hebben.

f van het aardgas en vragen ze om een (zwaardere) aansluiting op het elektriciteitsnet.
Energiecrises zijn van alle tijden, en ze houden bijna allemaal verband met oorlogen, maar zelden zijn we de afgelopen twee jaar zo hard met de feiten op de neus gedrukt, of liever gezegd: op onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. De energietransitie die al in gang was gezet voor de coronacrisis, heeft een enorme boost gekregen. Zelden zijn er zoveel projecten aangekondigd die onze huizen volledig aardgasvrij moeten maken, worden er weer plannen gesmeed voor kerncentrales en is de vraag naar zonnepanelen nog nooit zo hoog geweest.

De nieuwe versie kan hier digitaal worden gedownload




woensdag 19 juni 2024

Subsidie voor bouw groene waterstoffabriek in Delfzijl

Eurus Energy Europe B.V. krijgt 3 miljoen euro subsidie voor de bouw van een waterstoffabriek in het industriegebied van Delfzijl voor de productie van groene waterstof. Dit geld is afkomstig uit de regeling Investeren in een Toekomstbestendige Industrie (SITI). De nieuwe fabriek kan vanaf de eerste helft van 2026 groene water stof produceren door gebruik van windenergie.

Eurus wordt een van de eerste ondernemingen in de regio Groningen die op commerciële schaal groene waterstof produceert. De nieuw waterstoffabriek produceert deze waterstof met een elektrolyser om de (chemische) industrie te voorzien van groene waterstof als alternatief voor ‘grijze’ waterstof die nu als grondstof dient. De elektriciteit voor de productie wordt opgewekt door een eigen, al bestaand, onshore windmolenpark bij Farmsum. Het project zorgt voor een CO2 reductie van meer dan 50% ten opzichte van de productie van grijze waterstof. Deze hoeveelheid CO2 is gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van bijna 4.000 personenauto's.

Waterstof is van groot economisch belang voor de regio Delfzijl/Groningen en het opleiden van technici met voldoende kennis van waterstof is hierbij cruciaal. Om die reden wil Eurus in bepaalde opleidingen op het MBO en het HBO studenten kennis laten maken met groene waterstof. Bijvoorbeeld door meeloopdagen, voorlichtingen, gastcolleges te organiseren.

dinsdag 18 juni 2024

Jetten geeft geen subsidie voor verstoken biomassa in omgebouwde kolencentrales

Energieleveranciers krijgen geen subsidie als ze in hun kolencentrales voortaan houtige biomassa gaan verstoken. Dat heeft demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) aan de Tweede Kamer gemeld.

Energiebedrijven in Nederland hadden om die steun gevraagd in hun overgang van het verstoken van steenkolen, die veel CO2 uitstoten, naar schonere energievormen.

Het Comité Schone Lucht waarschuwde, verwijzend naar wetenschappelijke studies, al langer naar de schadelijke gevolgen voor de natuur rondom centrales en omwonenden en het klimaat.

Jetten verleent volgens de Kamerbrief nog wel financiële steun aan biomassacentrales die hun CO2-uitstoot afvangen en ondergronds opslaan.

Maar hij doet dat volgens de brief alleen voor kleine centrales om te voorkomen dat de markt zich daarop stort. De kolencentrales komen er niet voor in aanmerking.

donderdag 13 juni 2024

Verbranden van houtige biomassa moet niet meer worden aangemerkt als ’duurzame energiebron’

Het verbranden van houtige biomassa moet niet meer worden aangemerkt als ’duurzame energiebron’. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft dat bepaald. Ook PvdA/GL-voorman Frans Timmermans steunt plots het verzet tegen houtverbranding, terwijl hij als Eurocommissaris juist beweerde dat het stoken van biomassa een noodzakelijk alternatief is voor ’fossiele’ brandstoffen.

Volgens Kamerlid Christine Teunissen waarschuwt het RIVM al sinds 2018 voor gezondheidsschade door energieproductie op basis van houtige biomassa. Ook uit de nationale klimaatraadpleging blijkt dat het overgrote deel van de Nederlandse burgers tegen het importeren van hout is om hier op te stoken.

Eerder liet klimaatminister Rob Jetten (D66) overigens al weten dat het ontmoedigen van ’houtige biogrondstoffen’ volgens hem ’onwenselijk’ is, ’in verband met onze ambities en doelstellingen voor een klimaatneutrale, fossielvrije en circulaire samenleving’.

vrijdag 7 juni 2024

Gasunie is klaar voor rol als waterstofnetwerkbeheerder op zee

Energieinfrastructuuronderneming Gasunie is de beoogde netbeheerder van het toekomstige waterstofnetwerk op de Noordzee. Dat heeft demissionair minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie gisteravond aan de Tweede Kamer laten weten.

Jetten benadrukt in een brief over het Energie Infrastructuur Plan Noordzee 2050 het belang van deze toekenning bij het borgen van de publieke belangen. Bovendien biedt de aanwijzing duidelijkheid aan de markt over de beschikbaarheid van infrastructuur. Omdat waterstofproductie op zee een sleutelrol wordt toegedicht in de toekomstige groei van windenergie op zee heeft Jetten Gasunie gevraagd om de eerste stappen te zetten richting het waterstofnetwerk. Zo draagt het waterstofnetwerk bij aan het behalen van de klimaatdoelen, energieonafhankelijkheid en de concurrentiepositie van Nederland.

Nederland heeft, evenals de andere Noordzeelanden, grote ambities voor de opschaling en uitrol van Wind op Zee en is daarvoor uniek gepositioneerd. Windenergie op zee draagt bij aan een duurzame en betaalbare energievoorziening en zal sterk en snel doorgroeien. Het maakt Nederland en Europa bovendien minder afhankelijk van energie uit andere landen en draagt bij aan de concurrentiepositie van Nederland. Bij de verdere doorgroei van windenergie op zee na 2030 is waterstofproductie op land, maar ook op zee essentieel. Het wordt vanaf 2030 steeds uitdagender om alle op zee geproduceerde windenergie in de vorm van elektriciteit naar land te transporteren.

Waterstof biedt dan een mooi alternatief vanwege de hoge transportcapaciteit van gasleidingen en omdat waterstof vervolgens goed kan worden opgeslagen. Dit is belangrijk als we over voldoende energie willen beschikken, ook als de wind niet waait of de zon niet schijnt. Naast de voordelen voor het energiesysteem is er met waterstof op zee minder ruimte nodig voor kabels en elektrolysers op land. Bovendien is waterstoftransport heel (kosten)efficiënt en worden de totale kosten voor energie infrastructuur daarmee veel lager. Bijkomend voordeel is dat via deze pijpleidingen op de Noordzee ook waterstof uit andere Noordzeelanden kan worden geïmporteerd.

woensdag 5 juni 2024

Ohmium en HYGRO gaan strategische samenwerking aan

Newark, Den Haag, Wieringerwerf, Ohmium International, het Amerikaanse internationaal opererend techbedrijf, dat geavanceerde Proton Exchange Membrane (PEM) elektrolysers ontwerpt, produceert en implementeert, start een samenwerking met HYGRO, een Nederlandse aanbieder van groene waterstofoplossingen. Deze samenwerking begint met een nieuw waterstofproductie- en distributieproject in Noord-Holland (project Duwaal).

Het Duwaal-project toont aan hoe de elektrolysers van Ohmium kunnen samenwerken met windturbines, gebruikmakend van HYGRO's kennis en patenten op dit concept, en ook HYGRO's nieuwe iBundle - een nieuw opslag-, transport- en snel tanksysteem - incorporeren.

Ondersteund door de Nederlandse overheid, zal het project in fasen worden ontwikkeld, te beginnen met een capaciteit van 2,5 MW in 2025. Met steun van de Nederlandse overheid, zijn er plannen dit uit te breiden naar 5 MW en mogelijk tot 10 MW.
 
Het project zal een hybride systeem bevatten waarbij zowel de elektrolyser als de turbine aangesloten blijven op het net. Deze opzet vermindert de impact van veranderende windomstandigheden op de waterstofproductie en maakt ook een snelle reactie op de elektriciteitsmarkt mogelijk, die vaak lage prijzen kent, op windrijke en/of zonnige dagen.

Ohmium's PEM elektrolysers en elektrochemische oplossingen zijn ontworpen voor industriële en transport toepassingen, aangevuld met HYGRO's doel om een competitief geïntegreerd waterstofproductie- en distributiesysteem te ontwikkelen. Dit omvat het benutten van hun iBundle- en pulsed power technologie voor een uitgebreide ‘wind & zon naar wiel’ waardeketen.
De bedrijven hebben ook een verklaring ondertekend om verder te onderzoeken hoe ze elkaars product portfolio's kunnen verbeteren en gezamenlijk de markt kunnen versterken en uitbreiden.

maandag 3 juni 2024

Nog maar weinig locaties om waterstof te tanken

In Nederland rijden momenteel nog geen 700 waterstofauto’s rond, terwijl de teller van batterij-elektrische auto’s al richting de half miljoen klimt. Het EV-aanbod neemt in rap tempo toe, terwijl in Nederland momenteel slechts twee auto’s op waterstof te koop zijn: de Toyota Mirai en de Hyundai Nexo. Wel komt dat laatste merk binnenkort met deze supercar op waterstof.

Het probleem voor velen is dat waterstof niet alleen vrij prijzig is om te tanken, maar ook maar op een aantal locaties te verkrijgen is.

Ondertussen zijn drie nieuwe locaties in Capelle aan den IJssel, Utrecht en het Zuid-Hollandse Oude-Tonge in een testfase, maar dat zet geen zoden aan de dijk.

Het probleem is dat het voor bedrijven niet interessant is meer waterstoftankstations te bouwen, omdat er maar zo weinig waterstofauto’s rondrijden.

 
Copyright (c) 2010 Biogas Nieuws and Powered by Blogger.