Om de energietransitie te versnellen en bij te dragen aan een betaalbare, beschikbare en duurzame energievoorziening voor Europa, investeert Gasunie tot en met 2030 ongeveer 12 miljard euro in energie-infrastructuur.
Afgelopen jaar steeg het aandeel van groene projecten in de investeringsuitgaven van 20% naar 45 procent. Dankzij al deze investeringen houden industrieën en huishoudens perspectief om te kunnen verduurzamen en blijft het doel om voor 2050 klimaatneutraal te worden in zicht.
Gasunie wil er alles aan doen om belangrijke industrieën voor Nederland te behouden. Via CCS kan de industrie de CO2-uitstoot in 2030 halveren. Daarnaast wil Gasunie zo snel mogelijk de infrastructuur voor waterstof aanleggen en stimuleert de onderneming de invoeding van groen gas in haar pijpleidingen. Ondertussen blijft Gasunie ervoor zorgen dat haar aardgasnetwerk in Nederland en Duitsland optimaal en efficiënt functioneert, zodat we energiezekerheid kunnen blijven bieden.
In 2024 heeft Gasunie veel werk verzet aan haar projecten. De planning van het landelijke waterstofnetwerk is eind vorig jaar geactualiseerd, wat duidelijkheid geeft aan de toekomstige gebruikers: het eerste deel van het waterstofnetwerk in Rotterdam ligt op schema om volgend jaar de eerste waterstof te kunnen vervoeren. De industriële regio’s langs de kust volgen uiterlijk in 2030, de verbindingen met Limburg, Duitsland en België zijn naar verwachting rond 2032 gereed.
Energiezekerheid was ook in 2024 een belangrijk aandachtspunt voor Gasunie. Door aanpassingen aan het netwerk en investeringen in de terminals voor vloeibaar aardgas (LNG) is het wegvallen van Russisch pijpleidinggas en de sluiting van het Groningenveld opgevangen, zonder dat de energiezekerheid in gevaar is geweest. De vulgraad van de Nederlandse bergingen lag ultimo 2024 25 procentpunt lager.
Het Nederlandse gastransportvolume daalde in 2024 met bijna 9 procent vanwege een lage exportvraag. Samen met Vopak werkt Gasunie in Rotterdam en Eemshaven aan de uitbreiding van de importcapaciteit voor LNG. Bij Gate terminal is de bouw van een vierde tank inmiddels gestart. Bij EemsEnergyTerminal hebben marktpartijen aangegeven ook na 2027 behoefte te hebben aan import voor LNG en waterstof en export van CO2. In 2025 neemt Gasunie een besluit over een mogelijke verlenging van EemsEnergyTerminal.
Het onderliggende resultaat na belastingen (het resultaat gecorrigeerd voor regulatoire verrekeningen uit het verleden en verrekeningen naar de toekomst) is in 2024 uitgekomen op 355 miljoen euro, wat € 75 miljoen lager is dan in 2023. De onderliggende omzet ligt met € 1.595 miljoen 174 miljoen lager dan in 2023. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door het feit dat Gasunie sinds eind 2023 nog maar voor de helft aandeelhouder is van EemsEnergyTerminal.

0 reacties:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.