
vrijdag 31 december 2021
Namibië het centrum voor groene waterstof?
De locatie bij uitstek is het kuststadje Lüderitz, in 1883 gesticht door de Bremense koopman Adolf Lüderitz.
Eerst moet verder worden geïnvesteerd in groene energiebronnen, zoals windmolens en zonne-energie. Daarnaast worden ook ontziltingscentrales op poten gezet, zodat zeewater kan worden gebruikt om waterstof uit te winnen.
donderdag 30 december 2021
Kawasaki neemt voortouw in productie waterstof
Kawasaki Heavy Industries is 100% eigenaar van Japan Hydrogen Energy Co. Dit bedrijf kreeg in juni de opdracht van de Japanse ministeries van Economie, Handel en Industrie om een demonstratieproject uit te voeren van de toeleveringsketen van vloeibaar waterstof.
Met de technologie van Kawasaki kan momenteel tussen 5 en 25 ton waterstof per dag vloeibaar worden gemaakt.
maandag 20 december 2021
Aanleg biogasinstallatie van start in Oxe
Op donderdagmiddag 16 december is de schop in de grond gegaan voor de aanleg van de Bio-HUB in Oxe. Wethouder Grijsen legde symbolisch het eerste stuk van de biogasleiding aan.
Naar verwachting kunnen de eerste afnemers Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en veevoederonderneming For Farmers medio 2022 het eerste biogas gaan gebruiken.
In de BV Oxe Geeft Gas (OGG), werken vijf melkveehouders en drie lokale leveranciers in een ‘Bio-HUB’ samen aan de productie van biogas op de boerderij. De melkveehouders vergisten rundveemest van hun eigen boerderij. Bij deze vergisting ontstaat biogas, een duurzaam alternatief voor aardgas. Dat wordt vanaf de boerderijen via een biogasleiding vervoerd naar de afnemers.
donderdag 16 december 2021
Nobian en GIG lanceren nieuw bedrijf in Farmsum in groene waterstof
HyCC zal veilige, betrouwbare, en betaalbare groene waterstof gaan leveren voor de verduurzaming van grote industrieën, zoals de luchtvaart, staalproductie, chemie en raffinaderijen.
Met de oprichting van een bedrijf dat gespecialiseerd is in waterelektrolyse voor de productie van groene waterstof uit hernieuwbare energie en op industriële schaal wordt een unieke stap gezet.
GIG en Nobian hebben elk een aandeel van 50 procent in HyCC en de deal zal naar verwachting in maart 2022 worden afgerond.
woensdag 15 december 2021
RWE en Kawasaki bouwen eerste grote gasturbine op waterstof
Het is voor het eerst dat een waterstof-gasturbine van deze omvang gebouwd wordt. Kawasaki heeft in de Japanse stad Kobe wel al proeven gedaan met een turbine die voor 100 procent op waterstof kan draaien, maar dat was een demonstratieproject van slechts 1 MW.
De centrale wordt in 2024 in gebruik genomen. In de eerste twee jaar zal worden getest met verschillende mengsels van waterstof en aardgas, waarbij het waterstofaandeel kan variëren van 30% tot 100%. In die periode zal er meestal ook nog niet op volle kracht worden gedraaid.
maandag 13 december 2021
De Koperhorst benut eigen afval voor duurzame energie
Samen met Rova (regionale afvalverwerker) is men gaan kijken naar hoe men de grote afvalberg beter kond verwerken. Het afval dat herbruikbaar is, haalt Rova op aan huis. Maar al het restafval wat overblijft, brengt De Koperhorst naar de eigen ondergrondse containers.
Het afval wordt in energie omgezet in gas via een biovergister: een compacte, slimme machine die organisch afval omzet in duurzame energie en hoogwaardige plantenextract. De biovergister wordt geplaats in een container die buiten staat.
dinsdag 7 december 2021
Boeren Koekange leveren met monovergister biogas
Een lokale melkveehouder heeft met twaalf andere boeren in de omgeving een coöperatie opgezet. De boeren vergisten op hun eigen bedrijf de verse mest van hun vee. Het gas gaat naar een gedeelde gasverrijker die het opwaardeert.
De aanpassingen aan hun bedrijven betalen de boeren zelf, maar voor de leidingen en het opwaardeerstation hopen ze op zo'n anderhalf miljoen aan subsidie.
donderdag 2 december 2021
CBS: CO2-uitstoot door biomassa neemt toe
Vanaf 2017 is de uitstoot van CO2 door het gebruik van biomassa toegenomen, in 2019 en 2020 zelfs met meer dan 10 procent per jaar. Biomassa is een vorm van hernieuwbare energie waar CO2 bij vrijkomt. Er zijn veel verschillende vormen van biomassa die ieder op een eigen manier worden benut.
De grootste stijging van de CO2-emissies door het gebruik van biomassa is te zien in de elektriciteitssector. In de periode 2016–2020 gaat het om een verdrievoudiging. In deze periode werd het meestoken van biomassa in kolencentrales gestimuleerd door overheidssubsidies in de vorm van de SDE++ (subsidie voor de Stimulering van Duurzame Energie).
De meeste CO2-uitstoot uit biomassa komt vrij in de sector milieudienstverlening bij het verbranden van organisch afval. Deze emissies zijn de afgelopen jaren redelijk constant gebleven.
Huishoudens hebben de afgelopen jaren meer CO2 uitgestoten door verbranding van biomassa, vooral door het verbruik van biobrandstoffen voor het vervoer. Dit hangt samen met de zogenoemde bijmengverplichting. In 2007 is wettelijk vastgelegd dat zogeheten biobenzine en biodiesel moeten worden toegevoegd aan fossiele benzine en diesel. De CO2-uitstoot die vrijkomt bij het verbranden van hout in houtkachels en haarden is in de periode 2016–2020 wel afgenomen.
In 2020 was de totale CO2-uitstoot door huishoudens 18 procent lager dan in 2016. De CO2-uitstoot door het verbruik van biomassa is in deze periode evenwel met 13 procent toegenomen.
maandag 29 november 2021
Noord-Holland wil Europese steun voor waterstofplannen
Om waterstof in Noordwest Europa echt van de grond te krijgen, zijn het Noordzeekanaalgebied rond Amsterdam en Noord-Holland Noord essentiële schakels. Hier komen vraag én aanbod samen, waardoor het gebied de overgang naar deze duurzame vorm van energie een enorme impuls kan geven. Daar zijn wel Europese maatregelen voor nodig.
Europese regelgeving zou er bijvoorbeeld voor moeten zorgen dat groen staal en duurzame brandstoffen wordt gestimuleerd. Ook is er financiële ondersteuning nodig en een versnelling van de aanleg van een Europese waterstofproductie en -infrastructuur.
Deze bevindingen zijn vrijdag samen met een rapport van de Amsterdamse Haven over het stimuleren van de import van groene waterstof in IJmuiden aangeboden aan Diederik Samson, die als kabinetschef van Europees Commissaris Frans Timmermans mede verantwoordelijk is voor de Europese Green-Deal plannen. Samson was op uitnodiging van commissaris van de Koning Arthur van Dijk in IJmuiden om van overheden en bedrijfsleven te horen hoe er in Noord-Holland aan de verduurzaming van energie wordt gewerkt.
Naast Tata Steel wil ook de Haven van Amsterdam investeren in productie en transport van waterstof. In de Haven is veel expertise aanwezig in het vervoeren, opslaan en transporteren van brandstoffen. De haven is de grootse benzinehaven ter wereld. Doordat zij deze expertise al heeft, kan zij makkelijk de overstap maken naar waterstof en duurzame brandstoffen.
Foto Anefo
vrijdag 26 november 2021
Belgische subsidies voor biogas met mest onder vuur
Biogasinstallaties die werken met mest krijgen daar subsidies voor: de groenestroomcertificaten. Tot nu toe zijn expliciet onregelmatigheden bij de productie van biogas geconstateerd.
Er zijn sterke vermoedens dat meerdere niet-aangegeven afvalstromen werden aangevoerd en verwerkt in de co-vergisters. Mogelijk is er sprake van afvalstromen die niet voor vergisting in aanmerking komen. De invoer van niet-aangegeven afvalstromen in de co-vergistingsinstallaties kan een impact hebben op het rendement van de biogasinstallatie.
donderdag 25 november 2021
Boer uit Wierden wekt eigen biogas op
De vergister is een grote mestsilo. Die mest wordt verwarmd en in beweging gebracht. Door dat proces komt methaan vrij. En methaan heb je nodig om biogas te produceren.
Het gebruik maken van mono-vergisting levert de boeren ook wat op. Het heeft ook effect op de stikstof- en ammoniakuitstoot.
woensdag 24 november 2021
DHL Express gaat rijden met DAF/VDL op waterstof
DHL Express gaat tussen Breda en Brussel een DAF CF met brandstofcelsysteem van VDL inzetten. De pilot vindt plaats in samenwerking met Apple en Nassau Sneltransport in het kader van het H2-Share programma.
Het doel is de ontwikkeling van emissievrije zware bedrijfsvoertuigen op waterstof voor logistieke toepassingen te vergemakkelijken en praktische ervaring op te doen in verschillende regio’s.
TTM.nl reed vorig jaar al een stuk met de DAF H2 toen deze werd ingezet door Breytner en Vlot Logistics.
zaterdag 20 november 2021
Meldingen van overlast over biomassacentrale Meppel
Burgemeester en wethouders schrijven dat de biomassacentrale inderdaad niet draait zoals gewenst is. Daarom wordt er gewerkt aan oplossingen.
Volgens de gemeenteraadsleden klagen bewoners erover dat ze bij overlast van het kastje naar de muur worden gestuurd. Daar kan de gemeente voorlopig niets aan veranderen, valt te lezen in de reactie.
donderdag 18 november 2021
maandag 15 november 2021
Biedt Vlaams biogas oplossing voor energiecrisis?
Jaarlijks verwerkt de biogassector in Vlaanderen twee tot drie miljoen ton organische (afval)stromen, afkomstig van de landbouw, voedingsindustrie, huishoudens en waterzuivering. 'Door organische reststromen te valoriseren tot hernieuwbare energie, wordt heel wat CO2-uitstoot vermeden. Biogas kan een CO2-reductie opleveren van 240% ten opzichte van aardgas', zo klinkt het.
Landen zoals Denemarken en Frankrijk kiezen voor biogas om hun gasverbruik te vergroenen. Ook in Vlaanderen liggen er volgens Biogas-E nog kansen: tot 8,5 procent van de huidige gasconsumptie kan ingevuld worden.
vrijdag 12 november 2021
Bathmen wil biogas leveren aan Deventer
Op dit moment is het aantal boeren en tuinders dat groen gas uit mest haalt nog vrij beperkt. Het gaat hierbij om enkele tientallen boeren in Nederland. Toch kunnen er grote stappen gemaakt worden als de overheid een helpende hand toereikt, stelt LTO. 'Installaties om groen gas te produceren zijn kostbaar en het is daarom belangrijk dat de overheid hier in investeert. We willen als land ook minder afhankelijk worden van gas uit andere landen Dan is dit een duurzame en goede oplossing om als overheid in te investeren.'
donderdag 11 november 2021
Eerste woning krijgt individuele aansluiting op ondergronds waterstofnet
Waterstof is een veelbelovend alternatief voor aardgas, waarvan de levering en prijs momenteel onder druk staan.
De woning is onderdeel van een replica jaren-70 woonblok van het DreamHûs dat op het terrein van fieldlab The Green Village (TGV) van de TU Delft Campus staat.
Afgelopen zomer ondertekenden de partners van het H2@Home-consortium meerdere overeenkomsten voor het project. Doorslaggevend voor de start was de toestemming van Omgevingsdienst Haaglanden (ODH) om het lokale waterstofnet te gebruiken. Sindsdien leggen de consortiumpartners de waterstofinstallatie en testfaciliteiten in de woning aan.
Na aansluiting op het net zullen de bewoners in gebruik, warmte en comfort geen verschil merken ten opzichte van hun huidige cv-installatie.
De proefopstelling van H2@Home is een primeur op het Europese vasteland. Volgens H2@Home zit dat unieke karakter in een combinatie van factoren: de waterstof wordt via een ondergronds leidingnet (vergelijkbaar met een aardgasnet) aangevoerd, de woning is bewoond, het gaat om een individuele woonaansluiting en de waterstofleidingen lopen ook door de meterkast en gebruiksruimten van het huis. Juist deze combinatie maakt de testomgeving zeer realistisch en de resultaten van groot belang om huishoudens in de toekomst toegang tot waterstof te kunnen bieden.
Het overzetten van een aardgasinstallatie op waterstof is nog onbekend terrein. De standaard procedures voor de installatie en het gebruik van aardgas zijn niet zonder meer op waterstof toepasbaar. Juist de enorm brede expertise van het H2@Home consortium2, dat uit netbeheerders, fabrikanten en andere partijen bestaat, maakt het mogelijk om gezamenlijk allerlei facetten te onderzoeken.
woensdag 10 november 2021
Akkoord voor meer schone vrachtwagens
Het zwaar vervoer blijft een belangrijke bron van luchtvervuiling. De uitstoot van de transportsector wereldwijd is niet in lijn met de Parijsdoelen. Zwaar verkeer zorgt voor ruim een derde van de CO2-uitstoot en zo’n 70 procent van de stikstofuitstoot van al het wegverkeer wereldwijd, en produceert veel schadelijke gassen die mensen direct inademen.
Met de vrachtwagen en bus die rijdt op een batterij of waterstof is daar een oplossing voor. Ze zijn stil en rijden zonder uitlaatgassen. Maar ze zijn nog wel duur. Veel transportondernemers hikken tegen de prijs aan, en veel producenten aarzelen nog om massaal schone vrachtwagens te gaan maken.
Nederland wil tempo maken. Ondernemers kunnen in ons land met subsidie een uitstootvrije bestelbus kopen, en ook voor vrachtwagens is zo’n regeling aanstaande. Maar die vrachtauto’s moeten er dan wel in ruime keuze zijn. Bouwers van bussen en vrachtwagens zijn wereldwijd verspreid. Internationale samenwerking is daarom van belang.
Naast Nederland doen Oostenrijk, Canada, Chili, Denemarken, Finland, Luxemburg, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Schotland, Turkije, Uruguay, het Verenigd Koninkrijk, Wales en Zwitserland mee.
dinsdag 9 november 2021
Nederlands waterstofconsortium ontwikkelt vrachtwagens en tankstation
De waterstof die geleverd wordt bij dit tankstation zal uitsluitend groen zijn. Medio 2023 zullen zowel het vulpunt als de vrachtwagens operationeel zijn.
Binnen het project is TotalEnergies Marketing Nederland N.V. verantwoordelijk voor het toevoegen van een waterstof vulpunt aan het tankstation. Zepp.solutions neemt de ontwikkeling van de vrachtwagens op zich. Transportbedrijven Vos Transport Group en BCTN Group hebben de intentie om ieder een waterstof trekker in te zetten in hun dagelijkse operaties. TNO zal de prestaties van de trucks vergelijken met alternatieven. De partijen hopen met het project de uitrol van duurzaam wegvervoer te bevorderen.
De waterstof-aandrijflijn zal worden ingebouwd in twee N3 trekkers, die zullen worden ingezet door Vos Transport Group en BCTN Group voor stadsdistributie, regionaal containertransport en (internationaal) lange afstandstransport. Beide bedrijven zijn al jaren actieve koplopers in het Europese Lean & Green CO2-reductieprogramma en zijn hard op weg om als één van de eerste logistieke bedrijven binnen Europa de 4e Lean & Green Star te behalen. Dit door de diverse CO2 reducerende maatregelen en grote besparingen die ze al hebben gerealiseerd.
vrijdag 5 november 2021
Vredeveld start distributie van waterstof
Vredeveld SiLogistics is begonnen met het transport van waterstof. De Volvo FH 460 6×2-trekker wordt ingezet voor het bevoorraden van een waterstofvulpunt in Pesse.
De Volvo FH ADR-trekker is onlangs geleverd door de Zwolse vestiging van Volvo Trucks-dealer Nijwa Groep.
Vredeveld SiLogistics begint vooralsnog met één nieuwe Volvo FH 460 6×2-trekker met het transport van waterstof. Binnenkort worden er nog twee identieke Volvo’s FH in gebruik genomen.
donderdag 4 november 2021
'Slimme inzet van groen gas beperkt de kosten van de energietransitie'
Het onderzoek is in opdracht van Enexis Groep, in samenwerking met Netbeheer Nederland, uitgevoerd door onderzoekers van CE Delft.
Groen gas – methaangas uit vergisting van biomassa zoals rioolslib en afvalstoffen – is een cruciaal onderdeel in de transitie naar een volledig duurzaam energiesysteem. Het is een hernieuwbare, CO2-neutrale energiedrager met dezelfde eigenschappen als aardgas, waardoor technische aanpassingen aan de bestaande infrastructuur nauwelijks nodig zullen zijn.
Tegelijk is groen gas volgens de huidige planning maar beperkt beschikbaar. Er is de ambitie in het klimaatakkoord om in 2030 2 miljard kubieke meter per jaar te produceren. Ter indicatie: dat is 5 procent van het aardgasgebruik op dit moment. Een belangrijke conclusie van het onderzoek is dan ook: stimuleer de productie van groen gas en zet het in waar de maatschappelijke waarde het hoogst is.
De studie zet drie casussen naast elkaar: toepassing van groen gas in een binnenstad met 25.000 lastig te isoleren oude woningen, in een industriële boiler met een thermisch vermogen van 20 megawatt, en als brandstof (groen gas omgezet in bio-LNG) voor een groot zeecontainerschip.
woensdag 3 november 2021
Koeienmest als oplossing voor de hoge gasprijs
De prijs van aardgas gaat omhoog en veel mensen zoeken manieren om de kosten te drukken. Volgens sommige boeren ligt de oplossing op hun erf: koeienmest. Het methaangas dat uit de mest komt, kan namelijk worden omgevormd tot groengas.
Op de boerderij van melkveehouder Erik Back uit Lutten Owordt al methaangas omgezet in biogas. Achter de koeienstal staat daarvoor een grote mestvergister waar mest van meerdere boeren in komt.
dinsdag 2 november 2021
Forse impuls voor waterstofinnovatie Oost-Nederland
De HAN University of Applied Sciences (HAN) en Saxion University of Applied Sciences gaan met deze subsidie een onderzoeksgroep vormen die moet uitgroeien tot een toonaangevend kenniscentrum voor bedrijven en instellingen die decentrale waterstoftoepassingen willen realiseren.
Dat Oost-Nederland vooroploopt als het gaat om waterstoftechnologie blijkt onder meer uit de aanwezigheid van een waterstofcluster op het bedrijventerrein IPKW in Arnhem waar internationale topspelers als Hymatters, Hyet, Hygear en Elestor hun thuisbasis hebben. Ook het waterstoflab van de HAN is daar gevestigd. Bovendien heeft Arnhem met haar Eusebiuskerk de eerste kerk van de wereld die voor haar energievoorziening gebruik maakt van waterstof.
Saxion werkt samen met bedrijfspartners van de waterstofhub Twente in Almelo aan de vorming van een Learning Community waarin kennis over waterstof wordt opgebouwd en innovatieve toepassingen van waterstof worden ontwikkeld. Daarnaast werkt Saxion met de Cleantechregio samen aan de ontwikkeling van lokale waterstof opwekking- en distributiesystemen, onder meer het GROHW-project in Deventer.
maandag 1 november 2021
Eerste Arriva waterstofbus is in de Achterhoek gearriveerd
De komende periode worden de andere nieuwe waterstofbussen uit Polen verwacht. Vanaf december rijden ze mee in de nieuwe dienstregeling. Tot die tijd worden chauffeurs geïnstrueerd om straks met de bussen te kunnen rijden en techneuten van de afdeling Asset Management in Doetinchem leren hoe ze moeten sleutelen aan de waterstofbussen. Samen met provincie Gelderland zet Arriva hiermee een grote stap naar een CO2-neutrale toekomst.
De stille en volledig emissievrije waterstofbussen worden aangedreven met energie die wordt geproduceerd in brandstofcellen. De enige bijproducten van de reactie die daarin plaatsvindt, zijn warmte en stoom. Het elektrisch vermogen dat vrijkomt tijdens het proces van omgekeerde elektrolyse, wordt overgebracht naar de aandrijflijn, bestaande uit een as met elektromotoren. Elke bus wordt uitgerust met een extra opslagruimte voor elektrische energie, de Solaris High Power-batterij.
De bussen zijn van alle gemakken voorzien zoals USB-oplaadpunten, airconditioning en een modern passagiersinformatiesysteem. Verder is de bus uitgerust met CCTV-camera's. Voor mensen met beperkte mobiliteit is een rolstoelplaats ingericht en kan gebruik worden gemaakt van een rijplank om de bus in te rijden.
vrijdag 29 oktober 2021
Gasunie vraagt meer duidelijkheid voor samenwerking waterstof
Bestuurslid Ulco Vermeulen van de Gasunie vindt het belangrijk dat het belangrijk dat er een politiek debat wordt gevoerd over de invulling van de waterstofambities in Nederland: 'Voer het debat. Aan het werk. Kom tot besluiten. En daarna gaan we met zijn allen daadwerkelijk aan de slag om die waterstofeconomie waar te maken.'
Bij een maatschappelijk belang als de ontwikkeling van waterstof zijn dit juist zaken om van tevoren te bespreken, omdat commerciële bedrijven fundamenteel anders werken en ook anders verantwoording afleggen over hun activiteiten, aldus Vermeulen: 'We moeten er voor zorgen dat we als Nederland er voldoende grip op houden. Daar zit spanning op. Dat zal duidelijk zijn.'
De energietransitie vergt inspanningen en aanzienlijke investeringen vanuit zowel de overheid als het bedrijfsleven. Dat geldt straks ook voor de realisatie van NortH2. Het uiteindelijke doel voor Gasunie is om met alle betrokken partijen – of het nu overheidsorganisaties of bedrijven zijn – samen en transparant aan de slag te gaan.
woensdag 27 oktober 2021
Eerste commerciële vlucht op waterstof
Het is in potentie de eerste internationale commerciële operatie ter wereld met een waterstof toestel. ZeroAvia en Royal Schiphol Group zijn in vergevorderde gesprekken met luchtvaartmaatschappijen om een operator voor de geplande route te vinden.
Om deze commerciële route op te zetten, gaan ZeroAvia en Royal Schiphol Group samenwerken aan om het tanken van waterstof te ontwikkelen op de luchthaven en te integreren met luchthavenprocessen. De twee bedrijven richten zich ook op commercie, infrastructuur en regelgeving.
ZeroAvia heeft onlangs een entiteit in Nederland opgericht. Dit biedt ZeroAvia kansen op het gebied van commercialisering en samenwerking met luchthavens, fabrikanten en/of luchtvaartmaatschappijen binnen Nederland en de Europese Unie.
dinsdag 26 oktober 2021
ABP stopt met beleggen in producenten fossiele brandstoffen
Er is groot draagvlak onder groepen ABP deelnemers en werkgevers voor dit besluit. ABP verkoopt de beleggingen stapsgewijs; het merendeel zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 verkocht zijn.
Het gaat om een belegd vermogen van in totaal ruim 15 miljard euro, bijna 3 procent van het totaal belegd vermogen van ABP.
In 2022 zal ABP een nieuw CO2-reductie-doel stellen. Ook zal ABP een plan maken voor beleggingen in de producenten van fossiele brandstoffen die minder goed verhandelbaar zijn. Het fonds scherpt verder ook het duurzaam en verantwoord beleggingsbeleid aan op andere terreinen zoals behoud van natuurlijke grondstoffen, digitalisering en mensenrechten. ABP zal in 2022 hierover meer bekend maken.
dinsdag 19 oktober 2021
Doek valt voor bio-energiecentrale in Harderwijk
Jan Bakker en Waterschap Vallei en Veluwe namen in 2016 het initiatief voor de centrale. Deze werd gebouwd op het rioolwaterzuiveringsterrein van het waterschap in Harderwijk.
Jaarlijks zou voor 5000 huishoudens biogas worden opgewekt, plus ‘duurzame bijproducten’.
De centrale heeft vanaf de start tegenvallers gekend’’, meldt woordvoerder Bernoe Meier van het waterschap in een persbericht. Gevolg: extra kosten, een lagere gasproductie en vertraging in de opstart.
zaterdag 16 oktober 2021
Spanje begint met productie van duurzame waterstof via foto-elektrokatalyse
Daarbij maken ze rechtstreeks gebruik van zonne-energie, via een proces dat foto-elektrokatalyse (PEC) wordt gemoemd. Foto-elektrokatalyse gebruikt alleen water en zonne-energie voor de productie van hernieuwbare waterstof.
De volgende stap zal de bouw zijn van een demonstratiefabriek in Repsol’s vestiging in Puertollano, met als doel het systeem nog vóór 2030 naar de markt te brengen.
donderdag 14 oktober 2021
Eerste bio-LNG-installatie in Nederland
Initiatiefnemers Nordsol, Renewi en Shell zetten met deze primeur een volgende stap in verduurzaming van het zware wegtransport.
De nieuwe installatie produceert naar verwachting zo’n 3,4 kiloton bio-LNG per jaar waarmee het de uitstoot van ruim 14,31 kiloton fossiele CO2 voorkomt. Dit is genoeg voor 13 miljoen wegkilometers.
Bio-LNG wordt gemaakt van organisch afval, niet van fossiele bronnen. Daardoor biedt bio-LNG de mogelijkheid om op korte termijn de CO2-uitstoot te verminderen. Vergeleken met diesel heeft de brandstof ook een lagere uitstoot van stikstof en zorgt de schonere verbranding ervoor dat er nauwelijks fijnstof wordt uitgestoten. Daarbij kan bio-LNG ook worden gebruikt in bestaande LNG-motoren en kan voor opslag en distributie gebruik worden gemaakt van de groeiende LNG-infrastructuur in Nederland en in de rest van Europa.
vrijdag 8 oktober 2021
Waterstof Werkt van start met bijdrage Nationaal Programma Groningen
Het gaat dan om opleidingen, trainingen, traineeships en stageplekken op mbo-, hbo-, wo- en professioneel niveau. Adriaan Beenen, regioambassadeur Noord bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, en Nienke Homan, gedeputeerde van de provincie Groningen en bestuurslid Nationaal Programma Groningen overhandigden tijdens het Wind Meets Gas-symposium een symbolische cheque aan de betrokken partners.
De provincie Groningen ontwikkelt zich de komende jaren tot hét centrum van de waterstofeconomie, met investeringen van de overheid en het bedrijfsleven. Dit creëert kansen voor de regio: groei, innovatie en werkgelegenheid. Om deze nieuwe energie-economie te laten slagen is de beschikbaarheid van voldoende geschoolde mensen in de regio van het allergrootste belang.
De betrokken onderwijsinstellingen werken samen aan een gecoördineerde aanpak en programma in de noordelijke regio. Er wordt onder meer een leergemeenschap met het bedrijfsleven opgezet, met aandacht voor om- en bijscholing, en een kennisdatabank voor waterstof.
Het programma Waterstof Werkt is een initiatief van New Energy Coalition in samenwerking met onderwijsinstellingen en bedrijfsleven. Het programma heeft een totale omvang van ruim 7 miljoen euro en wordt verder gefinancierd door betrokken partners uit het bedrijfsleven, de onderwijsinstellingen en New Energy Coalition. Waterstof Werkt moet de komende jaren een impuls geven aan het regionale onderwijs om in te spelen op de kennisvraag voor banen in de duurzame energiesector en de waterstofeconomie in het bijzonder. Het project loopt van 2022 tot 2027.
donderdag 7 oktober 2021
Bouw waterstoftankstation in Heinenoord van start
Reizigers in de Hoeksche Waard – Goeree-Overflakkee stappen begin 2022 mogelijk in een van de 20 waterstofbussen van Connexxion die 'tanken' bij het waterstoftankstation.
De provincie Zuid-Holland, gemeente Hoeksche Waard, waterstofleverancier Everfuel en vervoerder Connexxion werken samen aan de realisatie van één van de grootste waterstoftankstations van Europa in Heinenoord.
In de regio Hoeksche Waard – Goeree-Overflakkee rijdt vervoerder Connexxion sinds juni 2020 al met 4 waterstofbussen. Begin 2022 komen hier nog eens 20 nieuwe Solaris waterstofbussen van het type Urbino 12 Hydrogen bij.
Het nieuwe waterstoftankstation bij de busstalling in Heinenoord voorziet straks deze voertuigen van waterstof. In eerste instantie tanken alleen de bussen van Connexxion bij het waterstoftankstation. Door het opschaalbare ontwerp kan het station in de toekomst ook worden gebruikt door ander zwaar vervoer zoals vrachtwagens. Dat geldt nog niet voor personenauto’s, omdat de tankdruk anders is.
woensdag 6 oktober 2021
Hydrogen Hub – Amsterdam NZKG gelanceerd op World Hydrogen Congress
Port of Amsterdam, Schiphol, Tata Steel, Gasunie, Nobian, Vattenfall, Alliander, Provincie Noord-Holland, Gemeente Amsterdam, MRA, Zaanstad Maakstad, ORAM en Projectbureau NZKG hebben zich verenigd om de transitie naar waterstof te versnellen en de ambitie uitgesproken om als Metropool Regio Amsterdam en het Noordzeekanaalgebied in de komende decennia uit te groeien tot een internationale Hydrogen Hub.
De plannen voor de Hydrogen Hub staan beschreven in het position paper dat vandaag werd gepresenteerd door wethouder Victor Everhardt. De unieke kenmerken van de Amsterdam NZKG regio geeft waterstof een uitstekende uitgangspositie om nieuwe, duurzame en unieke waardeketens voor Nederland zoals CO2 -vrij staal en schone brandstoffen voor zee-en luchtvaart te realiseren.
Met de Port of Amsterdam, een van de grootste de brandstoffenhavens ter wereld, toonaangevende industrie in het Noordzeekanaalgebied, Schiphol, de Noordzee en de connectie met het achterland,
de omvangrijke gas- en brandstofinfrastructuur in de regio en de aanwezigheid van de top van de mondiale wetenschap op het gebied van waterstof zijn de ideale ingrediënten aanwezig voor de transitie naar waterstof.
De Metropool Regio Amsterdam met het Noordzeekanaalgebied kan de klimaatdoelen alleen halen door vol in te zetten op waterstofontwikkelingen. Waterstof is essentieel voor het voortbestaan van de lucht- en zeehavens en industrie. Door samen te werken in deze Hydrogen Hub zetten we een belangrijke stap naar de toekomst, een toekomst zonder fossiele brandstof, maar met een sterke, energieneutrale industrie en economie.
maandag 4 oktober 2021
Energieleverancier Powerpeers biedt vanaf nu 100% groen gas aan
Groen gas is nieuw op de energiemarkt en een belangrijke stap binnen de omschakeling van fossiele brandstoffen (olie, aardgas, steenkolen) naar energie zoals wind en zon.
Groen gas bestaat uit natuurlijk afval zoals koeienmest, slib en gft-afval. Door dit afval te vermengen en te vergisten ontstaat biogas. Vervolgens wordt het biogas gezuiverd en gedroogd, wat ook wel ‘opwaarderen’ wordt genoemd. Hierna is het groen gas. Dit is in gebruik volledig CO2-neutraal en kan door de bestaande leidingen stromen, waardoor er in huis geen aanpassingen nodig zijn.
Tijdens de productie van groen gas komt nog steeds CO2 vrij, wel is dit vijftig tot negentig procent minder dan bij aardgas. Er worden geen bomen gekapt voor het groene gas en ook wordt er geen hout gebruikt in het proces, hooguit resthout van snoeiafval. Daarnaast garandeert Powerpeers de duurzaamheid en kwaliteit van het groene gas met het NTA 8080-certificaat; dit betekent dat het gebruikte afval voldoet aan de strenge eisen van duurzaamheid.
vrijdag 1 oktober 2021
Provincie Noord-Holland en Japan zetten in op waterstof
Net als Japan, staat de provincie Noord-Holland voor grote uitdagingen in de energietransitie. Om de klimaatdoelen van 2030 en 2050 te halen zet de provincie daarom onder meer in op waterstof als alternatief voor aardgas. Deze omschakeling is ook belangrijk vanuit economisch perspectief en het behoud van werkgelegenheid.
Host van de Olympische Spelen Japan heeft zich in het afgelopen decennium ontwikkeld tot een koploper op het gebied van waterstof. Noord-Holland huisvest een aantal belangrijke spelers in de Japanse waterstofeconomie. Ambassadeur van Japan in Nederland, Hidehisa Horinouchi, gaf tussen de gangen van het diner door inzicht in de waterstofontwikkelingen in zijn land, en drong aan op intensieve internationale samenwerking.
Jan-Christiaan Koenders van Toyota- en Lexus-importeur in Nederland Louwmman & Parqui, slaat graag de handen ineen: 'Voor waterstof moeten ecosystemen worden gebouwd waarbij partnerschappen cruciaal zijn. Ter bevordering hiervan werken we graag samen met belangrijke partners, waaronder Missie H2. Waterstof moet de grote rol krijgen die het verdient in de energietransitie.'
donderdag 30 september 2021
CBS: Steeds meer hernieuwbare energie uit biomassa
Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan het toegenomen gebruik van biomassa in kolencentrales. Energie uit biomassa draagt voor 6 procent bij aan het totale energieverbruik in Nederland. Dit blijkt uit nieuwe analyses van energiecijfers van het CBS.
Biomassa is met 54 procent de grootste bron van hernieuwbare energie in ons land, gevolgd door wind (23 procent) en zon (14 procent).
Het bij- en meestoken van biomassa in kolencentrales nam vorig jaar met bijna 150 procent toe en is goed voor bijna 17 procent van het verbruik van biomassa (20 PJ). Een andere belangrijke bijdrage wordt geleverd door de afvalverbrandingsinstallaties, goed voor bijna 17 PJ (14 procent). Het verbruik van biomassa is vanaf 2016 sterk toegenomen als gevolg van subsidieregelingen en internationale verplichtingen.
Ruim de helft van de biomassa, ongeveer 63 PJ van de in totaal 119 PJ, wordt gebruikt voor de productie van warmte. Het grootste aandeel hierin vormt de biomassa die door huishoudens wordt gestookt (bijna 26 procent), vooral in houtkachels. Ook biomassaketels bij bedrijven uitsluitend bedoeld voor warmteproductie dragen hier voor een belangrijk deel aan bij (21 procent).
dinsdag 28 september 2021
OM eist gevangenisstraffen en geldboetes in omvangrijke milieufraudezaak
Op 20 september startte de rechtbank met de behandeling van een omvangrijke milieufraudezaak tegen 19 verdachten.
Het verwijt is dat verdachten illegaal in industrieel digestaat (kort gezegd een organisch restproduct van het vergistingsproces, vallend onder de regelgeving van dierlijke bijproducten) hebben gehandeld. De toepassingsmogelijkheden voor het digestaat in Nederland zijn zeer beperkt.
In feite kon het enkel naar een verbrandings-/ stortlocatie, of biogas-/composteringsinstallatie worden gebracht. Het OM heeft sterke vermoedens dat dit dierlijke bijproducten bevattende digestaat bij agrariërs in de mestkelder is gepompt om vervolgens als mest over het land te worden uitgereden.
Daarnaast is de verdenking dat het digestaat in mestopslagen in Limburg vlakbij de Duitse grens werd gebracht, waar ook dierlijke mest terecht kwam. Bij de afvoer van het mengsel van digestaat en dierlijke mest uit deze mestopslagen, bleek dat het als 100% dierlijke mest naar Duitsland werd geëxporteerd. Duitse landbouwers dachten pure varkensgier te ontvangen. Het gaat daarbij om een periode van ruim 6 jaar en vele tonnen digestaat.
maandag 27 september 2021
Wind Meets Gas lustrum-editie met koninklijk randje
Na het openingsprogramma gaat het plenaire programma van start met sprekers Bart Biebuyck (FCH JU), Ruud de Jongh (Shell), Faiza Oulahsen (Greenpeace) en Gerald Linke (Deutscher Verein des Gas- und Wasserfaches (DVGW).
Op Wind Meets Gas komen jaarlijks de energie-experts en -beleidsmakers uit industrie, onderzoek en bestuur bij elkaar om ontwikkelingen in de energietransitie te bespreken in relatie tot waterstof: van grootschalige toepassing en systeemintegratie tot scholing en arbeidsmarkt en alles wat daar tussen zit. Groene waterstof (hydrogen) is inmiddels wereldwijd erkend als onmisbare schakel in het duurzame energiesysteem van de toekomst. ‘The North Sea Energy Issue and Connecting Hydrogen Valleys’ is dit jaar het overkoepelende thema.
Noord-Nederland is door de EU/FCH JU als eerste Hydrogen Valley in Europa benoemd, een proeftuin voor de ontwikkeling en toepassing van waterstofgas. Het Noorden is bij uitstek geschikt voor dit ‘voorsorteren op de toekomst’, gezien de beschikbare infrastructuur (gasnetwerk, diepzeehaven), de aanwezige energieclusters en de kennis en kunde die met de aardgaswinning in de afgelopen decennia in dit gebied is opgebouwd. Hier wordt hard gewerkt om de historische energiepositie toekomstbestendig te maken – met Groningen als logische thuishaven voor het Wind Meets Gas-symposium.
De eerste symposium-dag richt zich op de rol van het Noordzeegebied bij het realiseren van een CO2-vrij energiesysteem in de regio richting het jaar 2050. Kan het gebied, met de aangrenzende landen, uitgroeien tot een wereldwijd toonaangevend voorbeeld van een succesvolle energietransitie? De hoofdingrediënten voor een dergelijke positie lijken aanwezig, maar lukt het om de daarvoor benodigde gezamenlijke strategie te creëren om dit waar te maken? Is de Noordzee-regio ‘Fit for 55’, naar de titel van het EU-klimaatplan?
Op de tweede dag van het symposium bespreken deskundigen de Hydrogen Valley-initiatieven die zich vooral in de Europese Unie ontwikkelen. Wat hebben de verschillende initiatieven gemeen en waarin verschillen zij? Waar zijn de synergieën en hoe voorkomt men dubbel werk en onnodige concurrentie? Intensieve samenwerking lijkt de beste weg. Vertegenwoordigers van Hydrogen Valleys delen deze dag hun praktijkervaringen, en gaan op zoek naar manieren om de belangen op één lijn te brengen en om duurzame, grensoverschrijdende allianties tot stand te brengen.
Het tweedaagse symposium vindt plaats in de Martinikerk in de stad Groningen, met meerdere ‘uitval-sessies’ en workshops. Deelname is op uitnodiging. Meer informatie is te vinden op www.windmeetsgas.com
vrijdag 24 september 2021
Zeeland krijgt een regionaal waterstofnetwerk
Het Zeeuwse netwerk krijgt de naam Hydrogen Delta Network NL en moet rond 2025 klaar zijn, meldt Omroep Zeeland.
Hoeveel het Zeeuwse project moet gaan kosten, is nog niet duidelijk. Dat hangt af van de omvang, zegt een woordvoerder van Gasunie.
Voor het Zeeuwse netwerk wordt grotendeels gebruikgemaakt van bestaande aardgasleidingen.
woensdag 22 september 2021
Bronckhorst wil Bronkhorst verwarmen met biogas
Melkveehouders met meer dan honderdvijftig koeien in de omgeving van Steenderen zijn benaderd om deel te nemen aan het project. De mest van de boerenbedrijven kan worden ingezet als bron voor biogas.
Bronckhorst geeft wel aan dat biogas voor de meeste huizen geen oplossing biedt qua verwarmen. Het is met name interessant voor de oudere woningen in het stadje Bronkhorst, in de nabijheid van Olburgen en Steenderen.
vrijdag 17 september 2021
Wageningen University & Research neemt eerste Toyota waterstofheftruck in gebruik
De levering is tot stand gekomen via een samenwerking tussen Toyota Material Handling en GroeNoord, officiële Toyota dealer in het noorden en oosten van Nederland.
De WUR heeft de ambitie uitgesproken om waterstof als brandstof voor al hun machines in te gaan zetten. De WUR is samen met GroeNoord hierover in gesprek gegaan en wegens de goede jarenlange relatie zijn ze vol vertrouwen met dit project gestart. Gezamenlijk met Toyota Material Handling is naar een passende toepassing gezocht en dat heeft geresulteerd in de eerste waterstofheftruck.
De inmiddels geleverde heftruck is een eerste stap in deze groene energietransitie. Om de heftruck te voorzien van waterstof is op de locatie van de WUR een tankinstallatie van Rijngas geplaatst.
Een waterstofheftruck levert op veel gebieden voordelen op. Er is namelijk geen batterijwissel nodig zoals vaak gebruikelijk is bij loodzuurbatterijen en dat is niet geheel zonder risico. Het tanken van waterstof duurt slechts enkele minuten en dat levert direct veel tijdswinst op. Ook op het gebied van duurzaamheid scoort waterstof goed, zo is de levensduur van een brandstofcel ongeveer 10 jaar en heeft een waterstofheftruck geen CO2 uitstoot.
Ongeveer 90 procent van het Toyota programma van elektrische trucks is leverbaar in een waterstof uitvoering. Wereldwijd maken toonaangevende bedrijven gebruik van de waterstof trucks van Toyota. Er zijn in Nederland verschillende oplossingen voor een waterstof infrastructuur op eigen locatie beschikbaar zoals de WUR laat zien. Een overstap naar op waterstof rijdende hef- en magazijntrucks behoort nu dus al tot de mogelijkheden.
woensdag 15 september 2021
Rechtszaak remt start bouw mestvergasser
In februari dit jaar kregen Hans Jansen en Richard Kusters van Stercore de vereiste vergunning voor de bouw van een mestvergasser, die ook biogas vloeibare CO2 voor de glastuinbouw op gaat leveren.
De rechter moet zich echter eerst uitlaten of de vergunning inderdaad terecht is gegund.
De installatie gaat biogas produceren die wkk's kan worden ingezet en de vloeibare CO2, jaarlijks circa 30 miljoen kilo, gaat direct naar de glastuinbouw.
maandag 13 september 2021
Waterstof Tiny House toont mogelijkheid van waterstof als energiebron
In het tiny house wordt gedemonstreerd hoe waterstof als brandstof in woningen kan worden gebruikt en het toont hoe circulair bouwen in de praktijk werkt. Studenten van het Alfa-college in Hoogeveen hebben de duurzame woning mede ontwikkeld en gebouwd.
Het huis is gebouwd met duurzame en zo veel mogelijk circulaire materialen. Er worden twee verschillende waterstofsystemen gedemonstreerd: een waterstof cv-installatie en een zelfvoorzienende installatie die waterstof maakt met de elektriciteit van de zonnepanelen op het dak. Het project draagt bij aan de landelijke opgave van de energietransitie en kan laten zien dat waterstof in de gebouwde omgeving een volwaardig alternatief is in de energietransitie. De lessen die gedurende het project zijn geleerd over circulair bouwen en waterstof worden gedeeld tijdens de tour.
Het Waterstof Tiny House gaat de komende maanden langs de zes gemeenten in de regio die aangesloten zijn bij de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe: Hardenberg, Hoogeveen, Borger-Odoorn, Emmen, Aa en Hunze en Coevorden. Lokale partners van het project organiseren een gevarieerd programma rondom waterstof, circulair bouwen en techniekonderwijs. Het tiny house kan voor jongeren een mooie inspiratie zijn om techniekonderwijs te gaan volgen.
Het project is een gezamenlijk initiatief van gemeente Hoogeveen, Alfa-college en Vrienden van Techniek Hoogeveen en maakt onderdeel uit van de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe.
woensdag 8 september 2021
Uniper wil subsidie voor groene waterstof
Directeur Benelux Yolande Verbeek van Uniper noemt de nieuwe fabriek bij BNR Radio 'een eerste stap'. Uniper wil een fabriek bouwen met een capaciteit van 100 MW en die uitbouwen naar 500 MW.
dinsdag 7 september 2021
Duurzaam tankstation NXT Alkmaar breidt uit met waterstof
Stadswerk072, de afvalinzamelaar van de gemeente Alkmaar, en GP Groot inzameling gaan gelijk met de opening van het waterstofstation met zero-emissie waterstoftrucks rijden voor de inzameling van afval in de regio Alkmaar.
De uitbreiding met waterstof is een belangrijke volgende stap binnen het NXT-concept. Deze tankformule richt zich op het bevorderen van de verkrijgbaarheid van duurzame brandstoffen, zoals LNG, CO2 en HVO. De waterstof tankinstallatie is geschikt voor tanken onder hoge en lage druk waardoor er zowel personenauto’s (700 bar) als vrachtwagens en bussen (350 bar) waterstof kunnen tanken. Hiermee maken we in onze regio rijden op waterstof mogelijk.
maandag 6 september 2021
Eerste kolkenzuiger op waterstof
Dat Rotterdam nu investeert in deze waterstof vrachtwagen past bij de ambitie van de gemeente: in 2030 moeten alle voertuigen ‘schoon’ zijn en niet meer op fossiele brandstoffen rijden. Dat geldt nu al voor bijna 400 elektrische voertuigen. De nieuwe kolkenzuiger is het eerste voertuig in het gemeentelijk wagenpark dat op waterstof werkt.
Rotterdam is wereldwijd de eerste gebruiker van een kolkenzuiger die werkt op waterstof. De motor is elektrisch. De elektromotor wordt daarbij van stroom voorzien door waterstof. Dankzij een grotere capaciteit dan die van accu’s kan de vrachtwagen zo langer werken en meer kilometers rijden dan een volledig elektrische vrachtwagen. De enige uitstoot die de wagen produceert is water, dus geen vieze uitlaatgassen meer.
Deze eerste duurzame vrachtwagen is gebouwd door Hyzon. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in de nieuwe ontwikkeling van zware waterstofvoertuigen. Voor het tanken van waterstof moet de kolkenzuiger naar Rhoon, waar het enige waterstoftankstation in de regio Rijnmond staat. Binnenkort krijgt Rotterdam er meer waterstofstations bij.
donderdag 2 september 2021
Biomassa goedkoper dankzij upgrade van Britse turbine
Drax Energy, het bedrijf dat de grootste biomassacentrale van Europa beheert, werkt aan een upgrade van de reactor. Die gaat elektriciteit meer opwekken met dezelfde hoeveelheid biomassa, wat zorgt voor biomassa-energie die 33 procent minder kost.
Drax heeft naar eigen zeggen de ‘grootste hernieuwbare energiecentrale’ van Europa. De biomassacentrale in het Noorden van Engeland heeft een totale capaciteit van 2,6 gigawatt voor biomassa. Daarnaast kan het in twee reactoren ook nog kool verstoken;
vrijdag 27 augustus 2021
Belgisch bedrijf helpt Franse boeren aan biogas
Biolectric uit Temse, een bedrijf van kleinschalige mestvergisters, heeft een contract afgesloten met het Franse SODIAAL, de zesde grootste melkproducent in Europa.
De zuivelcoöperatie, met meer dan 17.000 aangesloten Franse boeren, wil tegen 2025 zijn uitstoot van broeikasgassen met 20 procent verminderen.
dinsdag 24 augustus 2021
Budbee stapt over op herbruikbare diesel
Deze fossielvrije diesel (HVO100) van producent Neste zal worden gebruikt voor het zware transport van Budbee. Voor de bezorging tot aan de voordeur, ook wel bekend als de last-mile, wordt gebruik gemaakt van een combinatie van cargo-fietsen, elektrische voertuigen en HVO100. Door de overstap naar Neste MY Renewable Diesel zet Budbee een belangrijke stap richting de doelstelling om in 2022 in Nederland volledig klimaatneutraal te opereren.
.Het bedrijf streeft er dan ook naar om begin 2022 volledig klimaatneutraal te zijn. Om dit te bereiken, investeert Budbee onder andere in het gebruik van bakfietsen, elektrisch vervoer en fossielvrije brandstoffen.
vrijdag 20 augustus 2021
Plan voor grote mestfabriek in Tilburg
Het internationale bedrijf dat gespecialiseerd is in energieopslag, heeft daarvoor Zitta-Biogas Tilburg overgenomen.
VTTI wil in Tilburg per jaar 300.000 ton biomassa verwerken. Voor het overgrote deel (90 procent) gaat het om drijfmest en dikke fractie. Het gas uit de mest wordt deels opgestookt om mest om te zetten in droge korreltjes die VTTI als kunstmest kan verkopen.
maandag 16 augustus 2021
Eerste Drentse tractor op waterstof
De tractor rijdt bijna hetzelfde als de traditionele trekker, alleen omdat de waterstof bovenin zit, trilt de cabine iets meer.
Een tankstation is er nog niet en toch verkiest het bedrijf waterstof boven een elektrische trekker.
Het bedrijf hoopt binnen vijf of tien jaar helemaal vaarwel te kunnen zeggen tegen diesel.
maandag 9 augustus 2021
Unieke invoedproducten Enexis
Op dit moment heeft Enexis Netbeheer twintig invoeders van groen gas in zijn klantenbestand. Naar verwachting groeit dit tussen nu en 2030 naar honderd invoeders.
De Nederlandse gasnetten zijn al geschikt voor het invoeden van het duurzame gas en het is bruikbaar voor bedrijven met een gasaansluiting. Echter, groen gas is schaars. Om de ambitie van twee miljard m³ groen gas in 2030 uit het Klimaatakkoord te halen, moet de productie tien keer zo groot worden. Een flinke uitdaging, maar het loont volgens Enexis deze aan te gaan.
Een ander voordeel van de nieuwe productcategorieën is dat men gemakkelijker een onderscheid kan maken tussen invoeders en afnemers.
woensdag 4 augustus 2021
Haven Rotterdam wil waterstof importeren
De haven van Rotterdam wil met de bedrijven Koole Terminals en het Japanse Chiyoda vanaf 2025 miljoenen kilo's waterstof importeren en opslaan. In 2025 moet de eerste duurzame brandstof per oceaantanker arriveren in de Rotterdamse haven.
Het komende jaar doen de bedrijven een haalbaarheidsonderzoek. Daarin kijken ze of het importeren van waterstof uit het buitenland technisch en vooral financieel uit kan.
De ambitie voor waterstof-import is groot: men streeft naar 100-200 kiloton per jaar in de eerste jaren, en 300 tot 400 kiloton in 2030.
maandag 2 augustus 2021
H2X Warrego waterstof pick-up
H2X is een Australisch bedrijf dat een paar jaar geleden is opgericht. Destijds werden er een bedrijfswagen, tractor, busje en SUV op waterstof aangekondigd.
Inmiddels is er een Ford Ranger met wat cosmetische wijzigingen en waterstof-techniek aan boord. Volgens H2X heeft de Warrego een laadvermogen van 1.500 kg. Dat is flink meer dan de standaard Ranger, ondanks het (bijzonder) bescheiden vermogen van slechts 95 pk.