maandag 30 oktober 2023

Financiering voor bio-LNG uit GFT-afval voor de scheepvaart

In Wilp werken Nordsol, Attero en Titan samen aan het produceren van bio-LNG voor maritiem transport. Deze biobrandstof wordt gemaakt door biogas op te vangen wat vrijkomt bij de vergisting van organisch afval.

Dit biogas wordt vervolgens vloeibaar gemaakt zodat het kan dienen als brandstof voor schepen. De financiering van Nordsol voor de installatie wordt mede mogelijk gemaakt door Triodos Bank en Oost NL. Oost NL investeert vanuit het Innovatie- en Energiefonds Gelderland. De verwachting is dat het eerste schip in 2024 op bio-LNG, uit groente-, fruit- en tuinafval (GFT) uit Wilp, kan varen.

Onder de naam FirstBio2Shipping werken de drie bedrijven samen aan een installatie die jaarlijks 2.400 ton bio-LNG (of vloeibaar biogas) produceert. Attero zorgt als milieubedrijf voor het gft-afval als grondstof en bouwt samen met Nordsol een installatie op basis van Nordsols gepatenteerde iLNG-technologie. “Weer een nieuwe stap in onze missie om voortdurend te verduurzamen en grondstoffen en energie uit afval te halen”, zegt Jan Willem Steyvers van Attero. Titan is een leverancier van schone brandstoffen en neemt het bio-LNG af om het vervolgens aan de scheepvaart te kunnen leveren. 

Het doel van FirstBio2Shipping is om de maritieme transportsector te helpen om uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Door voor het eerst direct naast de biogasinstallatie op een gestandaardiseerde en schaalbare manier bio-LNG voor de scheepvaart te produceren, willen we laten zien dat bio-LNG een kosteneffectieve vervanging van zware stookolie kan worden, legt Wouter Zijlmans, CFO bij Nordsol namens het consortium uit.

Het geproduceerde bio-LNG zal de broeikasgasemissies met 92% verminderen in vergelijking met een conventionele brandstof voor de scheepvaart. Dat komt neer op meer dan 87.500 ton aan CO2-emissies die gedurende de eerste tien jaar van exploitatie worden vermeden.

0 reacties:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

 
Copyright (c) 2010 Biogas Nieuws and Powered by Blogger.