
maandag 26 september 2011
Rodenhuize draait op houtpellets
In Gent is naar capaciteit de grootste steenkoolcentrale tot biomassacentrale omgebouwd. De joint venture Electrabel en Ackermans & van Haaren namen Max Green, een investering van 125 miljoen euro in Rodenhuize, vrijdag officieel in gebruik. De centrale heeft een capaciteit van 180 MW, goed voor het verbruik van 320.000 gezinnen en een vermindering van 1,2 miljoen ton CO2 op jaarbasis. 'De centrale is een wereldprimeur op twee vlakken', aldus Sophie Dutordoir, directeur-generaal van Electrabel. 'Het is naar capaciteit de grootste ombouw van die aard en ze biedt de beste resultaten inzake milieuprestaties van alle centrales die werden omgebouwd tot biomassa-eenheden.'
vrijdag 23 september 2011
Huisman: ton biogasproject
Huisman Innovations in Druten heeft samen met Spark Origin en Photon Tech een systeem ontwikkeld om op locatie biogas uit bijvoorbeeld voedselresten of groenafval te halen. Gedeputeerde Staten van Gelderland stelt een subsidie van 100.000 euro ter beschikking om de economische haalbaarheid van de kleine vergistingsinstallaties te onderzoeken. Rob Huisman, directeur van Huisman Innovations: "We gaan binnenkort de eerste installatie plaatsen bij het restaurant van Van der Valk in Cuijk. De kok kan alle voedselresten in een koker van de vergistingsinstallatie storten, die levert gas voor het fornuis."
woensdag 21 september 2011
West-Afrikaanse gezinnen koken op koeienmest
Veeteler Amadou Faye is één van de pioniers. De voorbije twee maanden heeft zijn familie van vijfentwintig mensen uitsluitend energie gehaald uit de mest van hun dieren. "Het was is de investering waard. Sinds we deze energiebron gebruiken, hebben we geen last meer van de stroompannes. Bovendien kan ik gemakkelijk aan vervangstukken geraken via het bedrijf dat de installatie heeft gedaan", verklaart Faye. De schadelijke gevolgen van brandhout of steenkool als huishoudelijke brandstof op het vlak van milieu en gezondheid zijn bekend. Maar elektriciteit is een frustrerend alternatief. Bijna elk West-Afrikaans land kampt geregeld met stroompannes. In Senegal heeft dat zelfs geleid tot betogingen tegen het nationale stroombedrijf.
dinsdag 20 september 2011
Veenendaal gaat voor meer duurzame energie
Veenendaal wil de komende jaren meer duurzame bio-energie halen uit houtachtig groenafval. Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met een raamovereenkomst voor de komende vijftien jaar met Biomass BV, dat energie gaat opwekken uit het groenafval. De samenwerking past in de ambities van Veenendaal om in 2020 twintig procent duurzame energie te produceren.
vrijdag 16 september 2011
Bouw biomassavergister Suikerunie begonnen
maandag 5 september 2011
300 miljoen m3 groen gas binnen 2,5 jaar
Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) reikt dinsdag 6 september in Den Haag de eerste SDE+ subsidie uit aan een jonge Zeeuwse boeren voor de bouw van een installatie voor de productie van groen gas ondermeer uit resten van uien, tomaten en mest. Groen gas kan op dezelfde manier worden gebruikt als aardgas. De SDE+ is de nieuwe stimuleringsregeling voor duurzame energie.
Rijden op aardgas
Naast het bekende lpg of autogas is er tegenwoordig ook aardgas. Het kan bij een vijftigtal pompstations in het land worden getankt en dat geeft al meteen een beperking aan, die in de loop der tijd zal worden opgelost. Vanwege het feit dat verschillende autofabrikanten modellen op aardgas leveren (Fiat, Mercedes, Opel, Renault, Volkswagen), moet deze brandstof wel degelijk serieus genomen worden.