donderdag 9 januari 2025

Lage vulgraad Nederlandse gasbergingen leidt niet direct tot gevaar voor leveringszekerheid

Er is momenteel geen sprake van een verminderde leveringszekerheid. Wel kan, in geval van een strenge winter, een situatie met een krap aanbod van gas ontstaan met mogelijk hoge gasprijzen. Dat zegt de Gasunie.

Hoewel sinds het najaar van 2024 extra onttrekking van gas uit de gasbergingen is waargenomen, is er in absolute zin nog een groot volume beschikbaar. Leveringszekerheid is hiermee gewaarborgd. Wel kan een strenge winter leiden tot een krap aanbod en hogere gasprijzen op de groothandelsmarkt. Dit kan effect hebben op de kosten voor huishoudens en bedrijven, afhankelijk van de ontwikkelingen in de komende maanden.

De huidige vulgraad van de gasbergingen is lager dan is waargenomen in afgelopen jaren. Dit is het gevolg van een onttrekking die aanzienlijk hoger is dan op basis van alleen het temperatuurverloop kan worden verwacht. Zonder deze extra onttrekking zou de vulgraad in Nederland momenteel circa 15 procentpunten hoger zijn. Hoewel in Frankrijk een vergelijkbaar lage vulgraad wordt waargenomen, geldt voor Europa als geheel dat de vulgraad vergelijkbaar is met die in vorige jaren.

Nederland is steeds meer afhankelijk van gasimporten en een goed functionerende Europese gasmarkt. Ontwikkelingen en onzekerheden binnen de Noordwest-Europese regio hebben hierdoor invloed op de Nederlandse situatie.

Momenteel is er voldoende gas uit LNG-import, gaswinning in Nederland en voldoende toevoer van gas via pijpleidingen en interconnecties.
GTS monitort de markt nauwlettend en ziet in de huidige vulgraad geen direct gevaar voor leveringszekerheid.

 
Copyright (c) 2010 Biogas Nieuws and Powered by Blogger.