vrijdag 31 januari 2025

Engie zet in op groen gas met overname Biogas Plus

Biogas Plus, actief op het gebied van biovergisting en groen gas, is overgenomen door energieleverancier Engie. Met deze overname wil Engie een grote stap zetten op het gebied van de ontwikkeling van groen gas in Nederland.

Het bedrijf stelt  dat de vraag naar groen gas sterk toeneemt, maar dat de beschikbaarheid beperkt is. Ook de specialistische kennis die nodig is om dergelijke installaties te ontwikkelen is nog schaars. Biogas Plus beschikt volgens Engie wel over deze kennis.

Groen gas kan bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot op plaatsen waar duurzame elektriciteit nog geen optie is. Volgens het recente rapport Green Liasions is groen gas hard nodig om de komende decennia bij te dragen aan een CO2-arme energievoorziening.

maandag 27 januari 2025

Eerste draaiende warmtepomp op waterstof

De eerste adsorptiewaterpomp die honderd procent op waterstof draait, is ontwikkeld door Cooll, een scale-up uit Hengelo. Volgens het bedrijf gaat het om een absolute wereldprimeur.

In vergelijking met een HR-ketel heeft de innovatieve waterpomp van Cooll dertig tot veertig procent minder brandstof nodig om een woning te verwarmen. De technologie werd eerder al succesvol toegepast in de ruimtevaart. Nu is het geschikt voor thuisgebruik.

Cooll meldt dat er inmiddels onder realistische omstandigheden verschillende buitencondities en 'warmtevraagscenario’s' zijn getest. Volgens het bedrijf tonen de resultaten aan dat de prestaties van de waterstofwarmtepomp door het hele jaar heen vergelijkbaar zijn met die van de aardgasvariant. Inmiddels heeft de warmtepomp een maand lang succesvol op waterstof gedraaid.

vrijdag 24 januari 2025

Tarifa zet zeewier om in energie en meststoffen

De Zuid-Spaanse kustplaats Tarifa bindt de strijd aan met een zeewierplaag die al jaren de stranden teistert. Met behulp van een bioreactor worden de duizenden tonnen van het invasieve zeewier niet alleen opgeruimd, maar ook omgezet in duurzame energie en waardevolle meststoffen.

Het project, dat één miljoen euro zal kosten, is niet geheel nieuw. Een soortgelijk initiatief is al succesvol getest in Mexico.

Tarifa wil jaarlijks zo’n 15.000 ton zeewier gaan verwerken. Een aantal dat genoeg is om een kwart megawatt aan energie op te wekken.

vrijdag 17 januari 2025

Gasunie ondertekent tienjarige contracten met aannemers voor vervanging, instandhouding en uitbreiding van stations en installaties

Gasunie sluit samen met een selectie van drie aannemers (combinaties) t.w.  DES (Dura Vermeer/Equans), Bilfinger en Hanab nieuwe tienjarige raamovereenkomsten af. De overeenkomsten omvatten een maximaal investeringsvolume van 2,5 miljard euro, verspreid over een periode van 10 jaar. Hierin zijn heel specifiek afspraken gemaakt voor vervanging, instandhouding en uitbreiding van stations en installaties nodig voor het bestaande en toekomstige (groene) gastransport. De energietransitie leidt tot veel nieuwe projecten, waarbij ook het onderhoud aan bestaande installaties cruciaal blijft.

De verschuiving van aandacht van aardgas naar nieuwe energie zoals waterstof, CO2, groen gas en naar warmte vereist een nieuwe benadering van inkoop, onderhoud en infrastructuur-ontwikkeling. Hierbij ligt de nadruk op veiligheid, emissievrij werken en sociale verantwoordelijkheid.   

Volgens Willemien Terpstra, CEO van Gasunie, omvatten de overeenkomsten een nieuwe manier van samenwerken die vooral gericht is op strategisch partnerschap, waarin het accent ligt op openheid en samen optimaliseren. 'We gaan gezamenlijk een langjarige samenwerking aan waarbij de aandacht vooral gericht is op veiligheid, flexibiliteit, efficiëntie en een duurzamere benadering van projecten in lijn met de veranderende marktomstandigheden. Het behoud van een veilig en betrouwbaar energie-infrastructuur heeft topprioriteit. Daarnaast ontwikkelen we nieuwe energie-infrastructuur o.a. voor waterstof en CO2-transport’.
 
De nieuwe aanpak maakt deel uit van het programma ‘Werken & Engineering in Strategische Partnerschappen’. De implementatie van dit programma heeft veel impact en raakt het werk van Gasunie-personeel in de hele organisatie. Aan de realisatie ervan is twee jaar aan voorbereiding voorafgegaan.   

donderdag 16 januari 2025

Groene waterstof in het slop

Er is een grote discrepantie tussen de ambitieuze plannen en de realiteit rond groene waterstof. Van de meer dan duizend aangekondigde projecten is slechts één op de tien met succes gerealiseerd.

In de afgelopen jaren hebben meer dan zestig landen beleidsmaatregelen ingevoerd om de ontwikkeling van groene waterstof te stimuleren, voornamelijk voor industriële toepassingen. Groene waterstof, geproduceerd met hernieuwbare energie, is in principe klimaatneutraal.

Uit een wereldwijde analyse van het Potsdam Institute for Climate Impact Research blijkt echter dat tegen 2023 slechts 7 procent van de aangekondigde productiecapaciteit daadwerkelijk is gerealiseerd. Dit wordt voornamelijk toegeschreven aan de hoge ontwikkelingskosten en de beperkte bereidheid van afnemers om extra te betalen voor groene waterstof. Daarnaast vormen onzekerheden over toekomstige subsidies en wetgeving grote obstakels.

Volgens de studie is er ongeveer 1000 miljard dollar aan subsidies nodig om de geplande projecten tegen 2030 te realiseren. Subsidies alleen zijn echter niet voldoende. De onderzoekers pleiten voor verplichte quota om groene waterstof in sectoren zoals de luchtvaart, staalproductie en chemie te integreren.

woensdag 15 januari 2025

Jan Boekelman benoemd tot interim CFO Gasunie

De Raad van Commissarissen van Gasunie heeft Jan Boekelman benoemd tot interim CFO per 11 februari 2025. Boekelman, die eerder CFO was van Energie Beheer Nederland (EBN) en Ontwikkelingsorganisatie SNV, neemt per die datum de taken over van Janneke Hermes, die na 23 jaar bij Gasunie overstapt naar Koninklijke Wagenborg. Boekelman begint per direct bij Gasunie om in de komende weken samen met Hermes te zorgen voor een zorgvuldige overdracht en continuïteit.

Jan Boekelman studeerde econometrie aan de Universiteit van Amsterdam en volbracht postdoctorale management opleidingen aan onder andere de London Business School, Insead en Wharton. Hij begon zijn loopbaan bij Shell, waar hij gedurende 15 jaar verschillende (internationale) financiële functies vervulde. Bij Nuon (nu Vattenfall) was hij 7 jaar directeur Planning & Control. Daarna werd hij benoemd tot CFO en Chief HR bij Ontwikkelingsorganisatie SNV. Van 2011 tot 2019 was hij CFO bij Energie Beheer Nederland (EBN). Momenteel vervult Boekelman diverse toezichthoudende functies en werkt hij als interim bestuurder.

donderdag 9 januari 2025

Lage vulgraad Nederlandse gasbergingen leidt niet direct tot gevaar voor leveringszekerheid

Er is momenteel geen sprake van een verminderde leveringszekerheid. Wel kan, in geval van een strenge winter, een situatie met een krap aanbod van gas ontstaan met mogelijk hoge gasprijzen. Dat zegt de Gasunie.

Hoewel sinds het najaar van 2024 extra onttrekking van gas uit de gasbergingen is waargenomen, is er in absolute zin nog een groot volume beschikbaar. Leveringszekerheid is hiermee gewaarborgd. Wel kan een strenge winter leiden tot een krap aanbod en hogere gasprijzen op de groothandelsmarkt. Dit kan effect hebben op de kosten voor huishoudens en bedrijven, afhankelijk van de ontwikkelingen in de komende maanden.

De huidige vulgraad van de gasbergingen is lager dan is waargenomen in afgelopen jaren. Dit is het gevolg van een onttrekking die aanzienlijk hoger is dan op basis van alleen het temperatuurverloop kan worden verwacht. Zonder deze extra onttrekking zou de vulgraad in Nederland momenteel circa 15 procentpunten hoger zijn. Hoewel in Frankrijk een vergelijkbaar lage vulgraad wordt waargenomen, geldt voor Europa als geheel dat de vulgraad vergelijkbaar is met die in vorige jaren.

Nederland is steeds meer afhankelijk van gasimporten en een goed functionerende Europese gasmarkt. Ontwikkelingen en onzekerheden binnen de Noordwest-Europese regio hebben hierdoor invloed op de Nederlandse situatie.

Momenteel is er voldoende gas uit LNG-import, gaswinning in Nederland en voldoende toevoer van gas via pijpleidingen en interconnecties.
GTS monitort de markt nauwlettend en ziet in de huidige vulgraad geen direct gevaar voor leveringszekerheid.

 
Copyright (c) 2010 Biogas Nieuws and Powered by Blogger.