
zondag 28 mei 2023
Biomassa ingezet in elektriciteitscentrales voldeed in 2022 aan afspraken
De duurzaamheidscriteria in het Convenant zijn opgesteld samen met de milieuorganisaties. Die criteria behoren tot de strengste ter wereld.
Onder de afspraken in dat Convenant hebben partijen een onafhankelijke rapporteur aangesteld die jaarlijks rapporteert. CE Delft is die rapporteur. Op 25 mei 2023 heeft de rapporteur de jaarrapportage over het jaar 2022 gepubliceerd. CE Delft heeft voor 2022 vastgesteld dat de meegestookte biomassa in 2022 voldeed aan de wettelijke en de bovenwettelijke duurzaamheidseisen in het Convenant, net als in de eerdere jaren waarover CE Delft heeft gerapporteerd.
woensdag 24 mei 2023
Lekkage van biogas bij frietfabriek in Kruiningen
De brandweer rukte met groot materieel uit, met eenheden uit Kruiningen, Heinkenszand, Goes, Wolphaartsdijk, Sas van Gent en Middelburg.
Al snel werd duidelijk dat buiten het fabrieksterrein geen verhoogde concentraties biogas werden gemeten. Daardoor was er ook geen direct gevaar voor de omgeving.
maandag 22 mei 2023
Fokker Next Gen wil in 2035 waterstofvliegtuig op de markt brengen
Fokker Next Gen werkt samen met Rolls-Royce aan een waterstofmotor en heeft zowel Nederlandse als Europese subsidies ontvangen om dit project te ondersteunen.
De eerste demonstratievlucht van een omgebouwde Fokker 100 op waterstof staat gepland voor 2027. Luchtvaartexpert Joris Melkert van TU Delft vindt het echter moeilijk in te schatten of er in 2035 een waterstofvliegtuig van Fokker op de markt zal zijn.
vrijdag 19 mei 2023
Aanleg van een distributienetwerk voor waterstof in Hoogeveen gestart
De aanleg en overgang naar waterstof is nieuw en nog vrijwel niet toegepast in Nederland. Daarom is veel maatwerk nodig op gebied van bijvoorbeeld techniek, regelgeving en financiën.
Voordat de schop de grond in ging, zetten de samenwerkende partners een symbolische handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst voor de eerste fase van het waterstofproject: de aanleg van het waterstof distributiesysteem en de aansluiting van woningen in Nijstad-Oost en een aantal bestaande woningen in Erflanden. Westendorp: ‘We hopen na de zomer van 2023 de eerste woningen in Erflanden aan te sluiten op het systeem en later ook de nieuwbouwwoningen in Nijstad-Oost.’
Nederland moet op termijn van aardgas af. In het project Waterstof Hoogeveen wil men huizen verwarmen met een cv-ketel die draait op waterstof. Het gaat om nieuw te bouwen woningen in Nijstad-Oost en bestaande woningen in een deel van Erflanden, grenzend aan Nijstad-Oost. Met dit project willen de partners aantonen dat waterstof een goede groene vervanger is voor aardgas.
woensdag 17 mei 2023
Ammoniak-kraker realistisch en veilige methode voor grootschalige waterstofimporten
Een groot deel van de waterstof voor Noordwest-Europa zal worden geïmporteerd, onder andere in de vorm van ammoniak, dat makkelijker verscheept kan worden dan waterstof. In de regel kan een miljoen ton groene waterstof ongeveer 10 miljoen ton CO2-reductie opleveren.
In de studie is een inventarisatie gemaakt van beschikbare, bewezen technologieën voor het omzetten van (geïmporteerde) ammoniak naar waterstof en een analyse gemaakt van de veiligheid, benodigde ruimte, kosten, logistieke implicaties en verwachte emissies van een grootschalige ammoniak-kraker.
Fluor verwacht dat een centrale grootschalige kraker in lagere kosten resulteert dan een decentrale aanpak, met name dankzij schaalvoordelen en efficiëntere opslag en transport van de waterstof.
Een ammoniak-kraker stoot geen broeikasgassen uit en slechts minimale hoeveelheden stikstofoxiden. De inzet van waterstof in industrie en transport resulteert netto in grote reducties in emissies van CO2 en stikstofoxiden.
dinsdag 16 mei 2023
Waterstof- en wielerwereld ontmoeten elkaar bij Europees Kampioenschap Wielrennen
Provincie Drenthe heeft de afgelopen jaren volop ingezet op de ontwikkeling van waterstof en de waterstofeconomie door in te zetten op de gehele waterstofketen: waterstofproductie, transport van waterstof en toepassing van waterstof in de industrie, mobiliteit en gebouwde omgeving.
Het plan om beide werelden bij elkaar te brengen werd gelanceerd tijdens een maandelijkse netwerkbijeenkomst van HYNORTH (stichting die zich inzet om de positie van Noord-Nederland als koploper van de waterstofeconomie uit te bouwen, versterken en te behouden) De aanwezige bedrijven en organisaties die verbonden zijn aan waterstofontwikkelingen in Noord-Nederland reageerden enthousiast op de extra aandacht die waterstof en de energietransitie hiermee krijgen. Vervolgens hebben diverse bedrijven hun medewerking toegezegd.
maandag 15 mei 2023
Project emissievrije vaart met Condor H2 gestart
Condor H2 zal waterstofopslag en brandstofcellen met een batterijpakket leveren op basis van pay-per-use, zodat schepen emissievrij gemaakt kunnen worden met beperkte investeringen vooraf voor scheepseigenaren. De waterstof wordt geleverd in ‘tanktainers’ die makkelijk aan boord gebracht en snel gewisseld kunnen worden, waarmee ook langere vaarten goed mogelijk blijven.
Om dit te realiseren brengt het project zes havens en meer dan 40 partners samen, verspreid over de hele waardeketen van waterstofleveranciers en distributeurs tot technologieleveranciers en scheepseigenaren. Het doel is om in 2025 de eerste schepen met het Condor H2-systeem op de route te laten varen.
Het Condor H2 project maakt deel uit van het RH2INE-netwerk, een samenwerking tussen havens, regionale overheden en marktpartijen langs de Rijn, van België en Nederland tot aan Zwitserland.
De stuurgroep van Condor H2 bestaat uit provincie Zuid-Holland, Havenbedrijf Rotterdam, WaterstofNet en Rabobank. Het project wordt daarnaast ondersteund door een reeks partners uit de industrie en de scheepvaart.
vrijdag 12 mei 2023
HyStock start ‘Open Season’ voor de grootschalige opslag van waterstof
Naar verwachting zal de vraag naar grootschalige opslag van waterstof de komende jaren toenemen als buffer om de uiteenlopende vraag en aanbod van hernieuwbare energie te overbruggen.
Nederland moet verduurzamen en waterstof gaat hier een belangrijke rol in spelen. Zowel als grondstof maar ook als energiedrager. HyStock werkt in Zuidwending (nabij Veendam) aan de ontwikkeling van een aantal zoutcavernes voor grootschalige waterstofopslag. Volgens de huidige planning zal de eerste caverne in 2028 operationeel zijn. De andere drie cavernes zullen snel na 2030 worden gerealiseerd. Met behulp van het open season,kan HyStock deze marktpartijen zekerheid bieden voor hun beschikbare capaciteit. Bovendien heeft HyStock het commitment nodig om investeringsbeslissingen te kunnen nemen die aansluiten bij de vraag uit de markt.
Een open season is een objectieve, transparante en non-discriminatoire manier om opslagcapaciteit aan de markt aan te bieden. De capaciteit bestaat uit een bundel met drie onderdelen: een vaste samenstelling van injectie-, uitzend- en opslagcapaciteit. HyStock vraagt hierbij om financiële garantstelling van de marktpartijen, met de intentie tot een bindend contract.
HyStock is van plan om 15 juni het ‘Open Season’ te starten. De eerste resultaten worden dan deze zomer bekend gemaakt.
woensdag 10 mei 2023
België en Oman halen banden aan voor groene waterstof
DEME en het Omaanse energiebedrijf OQ bouwen samen in de haven van Duqm een waterstoffabriek, Hyport Duqm.
Hun joint venture kreeg daarvoor een zone van 150 vierkante kilometer toegewezen waar plaats is voor 1,3 gigawatt aan windturbines en zonneparken. Er komt een elektrolyse-installatie van 500 megawatt om de opgewekte groene stroom om te zetten in waterstof.
dinsdag 9 mei 2023
Nederland wil een grote rol spelen in de waterstofindustrie
Nederland heeft grote plannen om fabrieken te bouwen om waterstoftechnieken toe te passen. Wij zijn al best wel een voorloper in Noordwest-Europa. We zijn al bezig om de gasinfrastructuur om te bouwen naar een waterstof-structuur. Er zijn concrete projecten in Nederland die in de bouwfase zitten. Daarnaast zijn er meer dan tien waterstof-tankstations gebouwd.
Tijdens het congres in Rotterdam is de import van waterstof een belangrijk onderwerp. In Nederland kan waterstof geproduceerd worden met de zon en de wind, maar voor de verwachte vraag in de toekomst zal Europa de helft moeten importeren. Rotterdam wil graag een import haven worden voor de rest van de wereld als het om waterstof gaat. Landen die waterstof willen leveren zijn bij het congres aanwezig.
maandag 8 mei 2023
Limburgs bedrijf wil als eerste in België vloeibaar biogas produceren
De vergunning voor de installatie is rond, Biogas Bree verwacht dat ze in september 2024 klaar zal zijn. Het gaat om een investering van 11 miljoen euro.
In de installatie zal biogas eerst worden omgezet naar biomethaan en vervolgens vloeibaar worden gemaakt, wat dan tot bio-lng leidt. Er zal ook CO2 opgevangen en opgeslagen worden.
Biogas Bree startte een tiental jaar geleden met een biogascentrale. Daarin worden resten van voedingsbedrijven en mestoverschotten in reactors vergist tot biogas.
maandag 1 mei 2023
Ook in Zelzate komt een fabriek voor groene waterstof
Het gaat om een relatief kleine electrolysefabriek met een vermogen van 2,5 megawatt die wordt gebouwd op een voormalige gipsstort.
Achter het plan zitten Luminus, Terranova en Nippon Gases. Ze hebben hun krachten gebundeld in het nieuwe bedrijf Terranova Hydrogen NV.
Er liggen plannen van VoltH2 om in de havengebieden van Vlissingen en Terneuzen twee waterstoffabrieken neer te zetten met elk een vermogen van 25 megawatt.