
vrijdag 28 januari 2022
Fraunhofer waarschuwt EU voor bijmengen waterstof in aardgasnet
De verbrandingswaarde van waterstof is zo’n 66 procent kleiner dan die van aardgas. Bijmengen van 20 procent leidt dus niet tot 20 procent minder CO2-uitstoot, maar slechts tot 6 à 7 procent minder CO2 uit de schoorsteen.
De 40 gigawatt aan elektrolysers die de EU in 2030 in bedrijf wil hebben, zou ook niet genoeg zijn om het bijmengpercentage van 20 procent in dat jaar te halen.
donderdag 27 januari 2022
Groen gas bij Grolsch
Het Enschedese bio-energiebedrijf HoSt neemt het biogas van de Grolsch afvalwaterzuivering af en plaatst een biogasopwerker die jaarlijks ruim 1 miljoen Nm3 groen gas gaat produceren uit dit biogas.
Aan het eind van dit jaar wordt meer dan twee derde van de warmtevraag van Grolsch ingevuld door duurzame warmte van Twence, dat via een nieuwe ondergrondse leiding wordt geleverd. Door deze warmtelevering kan niet al het biogas van Grolsch meer direct worden ingezet voor de eigen warmtevraag. Daarom wordt het geproduceerde biogas opgewerkt naar groen gas in het nieuw te bouwen systeem op het terrein van de brouwerij.
Het ontwikkelen en bouwen van groen gasinstallaties draagt bij aan de energietransitie waar HoSt een aanjager van is. In deze regionale samenwerking levert Grolsch het biogas aan HoSt en HoSt levert het systeem dat in eigendom en beheer blijft van HoSt.
Groen gas produceren uit biogas wordt gedaan door middel van membraantechnologie. In een aantal efficiënte stappen wordt in membranen het methaan van het CO2 en andere aanwezige componenten gescheiden. Het methaangehalte van het biogas wordt naar het gewenste methaangehalte gebracht, waarna groen gas ofwel biomethaan ontstaat. Een duurzaam gas met dezelfde eigenschappen als aardgas. Ter plekke wordt het groen gas, inclusief de bekende gasgeur (THT), aan het bestaande (aard)gasnet geleverd. Het gasnet dat wordt geproduceerd heeft een methaangehalte van 89 procent.
woensdag 26 januari 2022
Fluvius voltooit installatie voor injectie groen gas bij Verko
Het is dit voorjaar nog even flink doorwerken aan de nieuwe installatie die Verko bouwt op de bedrijfssite in Appels en dan kan er vanaf deze zomer worden gestart met de vergisting van het groente-, fruit- en tuinafval (GFT). Maar voor het zo ver is, staat er nog een reeks testen en technische ingrepen op de planning. Netbedrijf Fluvius plaatste alvast een injectiecabine voor groen gas (biomethaan) dat Verko zal halen uit het GFT.
Een vierde van het opgewekte biogas zal dienen als brandstof voor onze CNG-vuilniswagens. Indien er geen vraag is naar biomethaan in het CNG-tankstation, wordt het gas geïnjecteerd in het gasnet van Fluvius. Het grootste deel van het biogas is bedoeld voor omzetting naar warmte en elektriciteit voor zowel eigen gebruik als het stroomnet.
maandag 24 januari 2022
Meppel in debat over biomassacentrale
Zo'n tien jaar geleden werd biomassa gezien als dé duurzame bron voor verwarming van huizen. In Meppel werd daarom een energiebedrijf opgericht (MeppelEnergie), met de gemeente Meppel als grootaandeelhouder.
Het eindproduct is volgens velen rampzalig: de gebruikers betalen veel geld. Meer dan de buurman die gasverwarming heeft. Daarnaast veroorzaakt de centrale stank-, geluids- en rookoverlast.
Vakantiepark bij Oldebroek verwarmd met biogas
GFT-afval hoeft niet meer te worden opgehaald, met het biogas wordt het zwembad verwarmd en de plantenvoeding wordt gebruikt als ‘groene mest’ voor het groenonderhoud op het park.
De biovergister verwerkt dagelijks tot 50 kilogram voedselresten en organisch afval en produceert 15 kuub biogas en 50 liter hoogwaardige plantenvoeding per dag.
maandag 17 januari 2022
Waterstof tanken in Flevoland nog dit jaar mogelijk
Nergens in Flevoland kun je momenteel waterstof tanken. Dan is het ook niet zo gek dat niemand met z'n auto op waterstof gaat rijden, of het gaat gebruiken in de motor van de boot, vrachtwagen of heftrucks, zo stelt het bedrijf.
H2 Ontwikkeling wil naast mobiele tankstations ook een waterstoffabriek bouwen in Flevoland. Om de kansen en mogelijkheden van waterstof meer onder de aandacht te brengen, houdt het bedrijf een speciale groene energiebeurs op Urk. De beurs staat gepland van 10 tot en met 12 maart in De Koningshof op Urk.
donderdag 13 januari 2022
EBA wijst op belang van biogas en groen gas voor Europese energietransitie
Momenteel bedraagt de gecombineerde productie van biogas en groen gas ongeveer 191 terrawattuur. Dit getal zal tot aan 2030 verdubbelen. Tot aan 2050 kan de productie groeien tot meer dan 1.000 terrawattuur. Dat staat gelijk aan 30 tot 40 procent van de gasvraag in de Europese Unie in 2050.
Groen gas wordt verkregen door biogas op tewerken. De verwachting is dat het opwerken van biogas de komende 10 jaar sterk toeneemt.
woensdag 12 januari 2022
Opening eerste testlocatie voor waterstoftechniek
Het Waterstof Innovatie Netwerk Groningen is een aanvulling op het reeds bestaande netwerk Energie Transitie Brug (ETB) van EnTranCe. Dit netwerk kon al warmte, koude, aardgas en elektriciteit leveren.
Het consortiumproject de Groene Waterstof Booster is uitgebreid met een waterstofvoorziening, om zo te voldoen aan de vraag naar experimenteerruimte voor groene waterstof. Het testnetwerk is voorzien van meerdere waterstofaansluitingen van 30 mbarg tot 8 barg en zelfs een aansluiting met hogere druk is mogelijk. Zo kunnen verschillende partijen nog sneller demonstreren, innoveren en samenwerken aan de inzet van deze energiedrager.
dinsdag 11 januari 2022
Biovergister in tuinbouwgebied Klazienaveen lijkt door te gaan
Met de biovergister en de houtgestookte warmtekrachtinstallatie kan energie worden geleverd aan omliggende tuinbouw- en andere bedrijven. Die kunnen op hun beurt weer hun afval kwijt aan de vergistingsinstallatie.
De installatie is net iets hoger en 150 vierkante meter groter dan het bestemmingsplan toelaat. Om die reden is de gemeenteraad gevraagd om die afwijking door de vingers te zien.
vrijdag 7 januari 2022
Windmolens op waterstof
Hij produceert al groene stroom voor het energiebedrijf, maar Vattenfall wil kijken of het ook mogelijk is om (efficiënt) waterstof te produceren.
Wanneer Vattenfall aan de slag wil met de waterstofproef is onbekend. Offshorewind.biz meldt alleen dat er een screening rapport ligt, waarin de details over het project staan.
maandag 3 januari 2022
Aquafin zet biomethaan uit afvalwater om in groen gas
Op de Aquafin-site aan het Kielsbroek in Antwerpen staat sinds kort een opwaardeerunit voor biomethaan. Die zorgt ervoor dat het biogas dat ontstaat door de vergisting van zuiveringsslib, wordt opgeschoond tot hetzelfde kwaliteitsniveau als aardgas.
Een extra systeem van Fluvius doet nog een laatste kwaliteitscontrole vooraleer het op het net komt.