vrijdag 31 december 2021

Namibië het centrum voor groene waterstof?

Namibië heeft een kustlijn van 1600 kilometer langs de Atlantische kust, waar de wind altijd stevig waait. Dit, gecombineerd met 300 dagen zon per jaar, zorgt dat Namibië gezien wordt als dé locatie voor groene waterstof.

De locatie bij uitstek is het kuststadje Lüderitz, in 1883 gesticht door de Bremense koopman Adolf Lüderitz.

Eerst moet verder worden geïnvesteerd in groene energiebronnen, zoals windmolens en zonne-energie. Daarnaast worden ook ontziltingscentrales op poten gezet, zodat zeewater kan worden gebruikt om waterstof uit te winnen.

donderdag 30 december 2021

Kawasaki neemt voortouw in productie waterstof

Kawasaki, dat al experimenteert met verbrandingsmotoren op waterstof, heeft officieel de start aangekondigd van een project voor de ontwikkeling van apparatuur die de grootschalige productie van vloeibaar waterstof mogelijk moet maken.

Kawasaki Heavy Industries is 100% eigenaar van Japan Hydrogen Energy Co. Dit bedrijf kreeg in juni de opdracht van de Japanse ministeries van Economie, Handel en Industrie om een demonstratieproject uit te voeren van de toeleveringsketen van vloeibaar waterstof.

Met de technologie van Kawasaki kan momenteel tussen 5 en 25 ton waterstof per dag vloeibaar worden gemaakt.

maandag 20 december 2021

Aanleg biogasinstallatie van start in Oxe


Op donderdagmiddag 16 december is de schop in de grond gegaan voor de aanleg van de Bio-HUB in Oxe. Wethouder Grijsen legde symbolisch het eerste stuk van de biogasleiding aan.

Naar verwachting kunnen de eerste afnemers Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en veevoederonderneming For Farmers medio 2022 het eerste biogas gaan gebruiken.

In de BV Oxe Geeft Gas (OGG), werken vijf melkveehouders en drie lokale leveranciers in een ‘Bio-HUB’ samen aan de productie van biogas op de boerderij. De melkveehouders vergisten rundveemest van hun eigen boerderij. Bij deze vergisting ontstaat biogas, een duurzaam alternatief voor aardgas. Dat wordt vanaf de boerderijen via een biogasleiding vervoerd naar de afnemers.

donderdag 16 december 2021

Nobian en GIG lanceren nieuw bedrijf in Farmsum in groene waterstof

Nobian en de Green Investment Group (GIG) van het Australische Macquarie bundelen hun krachten in een nieuw ​​toonaangevend groen waterstofbedrijf: de Hydrogen Chemistry Company (HyCC).

HyCC zal veilige, betrouwbare, en betaalbare groene waterstof gaan leveren voor de verduurzaming van grote industrieën, zoals de luchtvaart, staalproductie, chemie en raffinaderijen.

Met de oprichting van een bedrijf dat gespecialiseerd is in waterelektrolyse voor de productie van groene waterstof uit hernieuwbare energie en op industriële schaal wordt een unieke stap gezet.

GIG en Nobian hebben elk een aandeel van 50 procent in HyCC en de deal zal naar verwachting in maart 2022 worden afgerond.

woensdag 15 december 2021

RWE en Kawasaki bouwen eerste grote gasturbine op waterstof

RWE gaat samen met Kawasaki Heavy Industries een gasturbine bouwen van 34 megawatt (MW) die op zowel 100 procent waterstof als 100 procent aardgas kan draaien. De stroomcentrale komt te staan in de Duitse stad Lingen.

Het is voor het eerst dat een waterstof-gasturbine van deze omvang gebouwd wordt. Kawasaki heeft in de Japanse stad Kobe wel al proeven gedaan met een turbine die voor 100 procent op waterstof kan draaien, maar dat was een demonstratieproject van slechts 1 MW.

De centrale wordt in 2024 in gebruik genomen. In de eerste twee jaar zal worden getest met verschillende mengsels van waterstof en aardgas, waarbij het waterstofaandeel kan variëren van 30% tot 100%. In die periode zal er meestal ook nog niet op volle kracht worden gedraaid.

maandag 13 december 2021

De Koperhorst benut eigen afval voor duurzame energie

Verschillende zorgorganisaties zijn aan de slag met duurzame oplossingen om daarmee bij te dragen aan een beter klimaat. De Koperhorst is een kleine, zelfstandige organisatie die verschillende soorten wonen en zorg aanbiedt aan ouderen. Op het gebied van verduurzaming heeft De Koperhorst een grote slag gemaakt in het afvalbeleid.

Samen met Rova (regionale afvalverwerker) is men gaan kijken naar hoe men de grote afvalberg beter kond verwerken. Het afval dat herbruikbaar is, haalt Rova op aan huis. Maar al het restafval wat overblijft, brengt De Koperhorst naar de eigen ondergrondse containers.

Het afval wordt in energie omgezet in gas via een biovergister: een compacte, slimme machine die organisch afval omzet in duurzame energie en hoogwaardige plantenextract. De biovergister wordt geplaats in een container die buiten staat.

dinsdag 7 december 2021

Boeren Koekange leveren met monovergister biogas

De gemeente De Wolden ziet wel brood in biogas. Het is de bedoeling dat het gas in het netwerk gaat en de mogelijkheid biedt om huizen te verwarmen.

Een lokale melkveehouder heeft met twaalf andere boeren in de omgeving een coöperatie opgezet. De boeren vergisten op hun eigen bedrijf de verse mest van hun vee. Het gas gaat naar een gedeelde gasverrijker die het opwaardeert.

De aanpassingen aan hun bedrijven betalen de boeren zelf, maar voor de leidingen en het opwaardeerstation hopen ze op zo'n anderhalf miljoen aan subsidie.

donderdag 2 december 2021

CBS: CO2-uitstoot door biomassa neemt toe

In 2020 is door het gebruik van biomassa 19 megaton CO2 uitgestoten, 16 procent meer dan een jaar eerder. Vooral het bij- en meestoken van biomassa in energiecentrales droeg bij aan de hogere CO2-uitstoot. Dit blijkt uit een eerste raming voor 2020 van de luchtemissierekeningen van het CBS.

Vanaf 2017 is de uitstoot van CO2 door het gebruik van biomassa toegenomen, in 2019 en 2020 zelfs met meer dan 10 procent per jaar. Biomassa is een vorm van hernieuwbare energie waar CO2 bij vrijkomt. Er zijn veel verschillende vormen van biomassa die ieder op een eigen manier worden benut.

De grootste stijging van de CO2-emissies door het gebruik van biomassa is te zien in de elektriciteitssector. In de periode 2016–2020 gaat het om een verdrievoudiging. In deze periode werd het meestoken van biomassa in kolencentrales gestimuleerd door overheidssubsidies in de vorm van de SDE++ (subsidie voor de Stimulering van Duurzame Energie).

De meeste CO2-uitstoot uit biomassa komt vrij in de sector milieudienstverlening bij het verbranden van organisch afval. Deze emissies zijn de afgelopen jaren redelijk constant gebleven.

Huishoudens hebben de afgelopen jaren meer CO2 uitgestoten door verbranding van biomassa, vooral door het verbruik van biobrandstoffen voor het vervoer. Dit hangt samen met de zogenoemde bijmengverplichting. In 2007 is wettelijk vastgelegd dat zogeheten biobenzine en biodiesel moeten worden toegevoegd aan fossiele benzine en diesel. De CO2-uitstoot die vrijkomt bij het verbranden van hout in houtkachels en haarden is in de periode 2016–2020 wel afgenomen.

In 2020 was de totale CO2-uitstoot door huishoudens 18 procent lager dan in 2016. De CO2-uitstoot door het verbruik van biomassa is in deze periode evenwel met 13 procent toegenomen.


 
Copyright (c) 2010 Biogas Nieuws and Powered by Blogger.