maandag 30 mei 2011

Proef met anammoxbacterie op zuivering Rotterdam

Met een Anammoxreactor wil waterschap Hollandse Delta de mogelijkheden onderzoeken om stikstof uit afvalwater te verwijderen. Hiervoor plaatste het waterschap een proefopstelling met Anammoxbacteriën op de rioolwaterzuiveringsinrichting (rwzi) Dokhaven, Rotterdam. Het gaat om een innovatieve techniek die naast schoner water ook een forse energiebesparing kan opleveren.
Het onderzoek naar de mogelijkheden van de Anammoxbacterie duurt ongeveer twee jaar. Waterschap Hollandse Delta werkt hierin samen met Paques, TU Delft en Radboud Universiteit Nijmegen. Agentschap.NL en STOWA ondersteunen dit project financieel.
Het onderzoek richt zich op de vraag of de Anammoxbacterie het afvalwater kan zuiveren bij lage temperaturen en relatief lage stikstofconcentraties. De deelnemende partijen hopen hiermee meer te weten te komen over deze veelbelovende zuiveringstechniek. Mogelijk kan dit leiden tot een rioolwaterzuivering die energieneutraal werkt en de gebruikte energie zelf levert.
De techniek werkt als volgt: Organische stof uit het afvalwater wordt omgezet in biomassa. Deze biomassa (bacteriën) wordt in een vergister omgezet worden in biogas, waarmee elektriciteit wordt opgewekt. Op het moment wordt de Anammoxbacterie op de rwzi Dokhaven gebruikt om het water dat vrijkomt bij de slibgisting, te zuiveren. Dit water bevat hoge concentraties aan ammonium, is een constante hoeveelheid van constante kwaliteit en heeft een temperatuur van 30 graden. Het grote verschil met de te onderzoeken toepassing is dat dit water kouder is, tussen 8 en 20 graden. Ook is de ammoniumconcentratie lager en varieert het afvalwater wat betreft samenstelling en aanvoerpatroon.

0 reacties:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

 
Copyright (c) 2010 Biogas Nieuws and Powered by Blogger.