vrijdag 15 mei 2009

Greenpeace voert actie tegen Neste Oil


Actievoerders van Greenpeace hebben deze week actie gevoerd bij Neste Oil in Finland, een gigant in biobrandstoffen. Ze schilderden de woorden `No Palm Oil Diesel' op olietanks en hingen een groot spandoek op. Op de Rotterdamse Maasvlakte, in Finland en in Singapore heeft Neste Oil vergevorderde plannen voor centrales waarin palmolie wordt bewerkt tot biobrandstof. In Nederland zal de import van palmolie hierdoor met bijna 50 procent stijgen. De productie van palmolie in Zuidoost-Azië gaat ten koste van oerwouden en veroorzaakt veel broeikasgasuitstoot. Greenpeace eist dat Europese overheden kiezen voor een goed klimaatbeleid, waarin ze afzien van het gebruik van palmolie als biobrandstof en geld investeren in het behoud van bossen.
"Palmolie voor biobrandstof is waanzin. Door de groeiende vraag naar palmolie van bedrijven als Neste groeit de druk om te kappen in de oerbossen. Dat is niet alleen een ramp voor de bossen, maar ook voor het klimaat. Gelukkig zijn de echte oplossingen onder handbereik: efficiënter met energie omgaan, écht duurzame energie en het beschermen van de laatste oerbossen", zegt Suzanne Kröger, campagneleider bossen bij Greenpeace Nederland.
Neste Oil investeert flink in de biobrandstofsector. In de komende jaren staan centrales gepland in Finland, Singapore en Rotterdam. Het officiële startsein voor de bouw van de Rotterdamse fabriek wordt op 26 mei gegeven. In totaal zal de brandstofproducent minstens 1,5 miljoen ton palmolie jaarlijks gaan gebruiken, waarvan maar liefst 800.000 ton palmolie in Rotterdam. Met de drie nieuwe raffinaderijen wordt dit Finse staatsbedrijf de grootste verbruiker van palmolie wereldwijd. De biodiesel van palmolie wordt nu vooral op de Finse markt verkocht. Na campagne van Greenpeace heeft het Zweedse oliebedrijf OKQ8 besloten de biodiesel van Neste niet te verkopen in zijn tankstations.

0 reacties:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

 
Copyright (c) 2010 Biogas Nieuws and Powered by Blogger.