dinsdag 13 januari 2009

Elektriciteitsnet onderbelicht in discussie alternatieve energie


In de discussie over alternatieve energievoorzieningen in Nederland wordt de nadruk meestal gelegd op de verschillende soorten brandstoffen. Over de gevolgen voor het elektriciteitsnet, en de grote investeringen die daarvoor nodig zijn, wordt niet of nauwelijks gesproken. De financiële gevolgen van een specifieke keuze voor kolen, gas, duurzame stroom of een gebrek aan keuze zijn echter enorm. Dit blijkt uit een studie van Roland Berger Strategy Consultants.
Jochem Moerkerken, partner van Roland Berger, pleit ervoor dat eerst goed bestudeerd wordt welke oplossingen voor handen zijn voor duurzame opwekking van stroom en transport daarvan, om vervolgens gefundeerd tot een goede oplossing te komen en daardoor overbodige investeringen te voorkomen.
Bij elektriciteit dat decentraal wordt opgewekt, door kleinschalige wind-, zon- en warmtekracht-oplossingen, moet veel in kleine installaties worden geïnvesteerd, en dient het distributienet geschikt te worden gemaakt voor energietransport in beide richtingen (slimme netten). Dit scenario leidt tot significante investeringen in het distributienet.
Volgens Moerkerken moeten partijen die bij de discussie zijn betrokken ruim de tijd nemen om over oplossingen na te denken. Tevens is een horizon van ruim tien jaar tot 2020 te kort. Een horizon van ten minste 30 jaar is nodig. De huidige financiële crisis helpt de energiesector om de tijd te kunnen nemen.

0 reacties:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

 
Copyright (c) 2010 Biogas Nieuws and Powered by Blogger.