maandag 24 juli 2017

Gelderland koploper biobased economy

Gelderland is koploper in de biobased economy in Nederland. Dat blijkt uit een rapport dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) heeft uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van EZ. Meer dan een kwart van alle biobased projecten in Nederland wordt uitgevoerd in Gelderland.

In een biobased economie worden fossiele grondstoffen vervangen door ´groene´ grondstoffen, oftewel biomassa. In de afgelopen 6 jaar zijn 1.300 projecten uitgevoerd om de biobased economie te stimuleren. Ruim 25% van die projecten is uitgevoerd in Gelderland. Voorbeelden zijn de biologisch afbreekbare koffiecups van Peeze, de verwerking van natuurvezels zoals gras en tomatenafval in de papierindustrie en de proeftuin voor de Groene Eiwitversneller in Twello.

Gedeputeerde Michiel Scheffer: `Gelderland wil de groenste industrie van Nederland zijn door bedrijven schoner te laten produceren, ‘groen’ in te kopen en kringlopen te sluiten. Het RVO rapport laat zien dat afval stukje bij beetje de nieuwe grondstof wordt in Gelderland.´In 2030 moet de circulaire economie in Gelderland zorgen voor 700 miljoen euro extra omzet, 5000 nieuwe banen en 50% minder grondstofgebruik in de industrie.

De inzet van hernieuwbare grondstoffen en het hergebruik van materialen leidt tot nieuwe economische kansen. Door slimmer gebruik te maken van schaarse grondstoffen verdienen biobased investeringen produceren zichzelf weer terug. Vooral in innovatieve ‘nichebedrijven’ kunnen biobased producten goed ontwikkeld worden, omdat zij maatwerk maken voor de maakindustrie. Gelderland heeft veel van deze ‘verborgen kampioenen’, die marktleider zijn in een uniek industrieel product.

0 reacties:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

 
Copyright (c) 2010 Biogas Nieuws and Powered by Blogger.