zondag 22 november 2020

De vondst van aardgas en de rol van groen gas in nieuw boek Stroomopwaarts

De Belgische senator van het Europees parlement Victor Leemans noemde het in 1960 zijdelings tijdens een debat over een nieuw Europees energiebeleid in Straatsburg. Hij had opgevangen dat in Groningen een aardgasveld ter grootte van 300 miljard vierkante meter was ontdekt, ‘niet minder dan in de Sahara’.

De spectaculaire vondst was door het Vrije Volk, toen de grootste krant van Nederland, weliswaar al in augustus 1959 gemeld, maar toen had de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) er verder nog over gezwegen. Men wilde eerst zekerheid over de reserves en daarvoor waren aanvullende boringen nodig. Ook had de NAM voor de winning van het aardgas nog geen concessie, en het bedrijf wilde geen slapende honden wakker maken.

Daarnaast kon het bedrijf de vondst maar moeilijk bevatten. Oud NAM-geoloog G. Milius, die veertien jaar betrokken bleef bij de opsporing en productie van Nederlands aardgas, vertelde later aan Vrij Nederland: ‘Onze jongens werden aanvankelijk steeds teruggestuurd door het management als ze hun bevindingen rapporteerden. “Jongens, dit is te veel. Het kan niet.”’

De geschiedenis van de vondst van het aardgas, en de rol die biogas en biomassa kan spelen na het Klimaatakkoord, het zijn onderwerpen die in het boek Stroomopwaarts uitgebreid aan de orde komen.

De elektriciteitsrevolutie die 130 jaar geleden in Nederland begon is nog altijd niet ten einde. We zitten midden in de volgende en tot nu toe veruit grootste energietransitie. Windmolens, zonnepanelen, zonneparken en elektrische auto’s zijn al alom zichtbaar, en de belofte van groene kernenergie, groene waterstof en waterkracht staat voor de deur.

Journalist Jan Libbenga bestudeerde verleden, heden en toekomst van de elektriciteit in Nederland voor een nieuw boek Stroomopwaarts dat 7 mei verschijnt bij uitgeverij De Kring. Nooit eerder zijn de ontwikkelingen zo uitgebreid beschreven.

Foto Anefo

0 reacties:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

 
Copyright (c) 2010 Biogas Nieuws and Powered by Blogger.