vrijdag 8 december 2017

Eerste paal voor biobased innovatiewerkplaats ZAP Groningen

Op de Zernike Campus is de eerste paal geslagen voor een nieuwe faciliteit voor biobased onderzoek; ZAP Groningen. Ondernemers, (docent-)onderzoekers en studenten gaan hier vanaf het studiejaar 2018/2019 aan het werk om innovatieve producten uit biomassa te maken.

ZAP (Zernike Advanced Processing) Groningen is een innovatiewerkplaats met onder meer kassen, laboratoria en hightech apparatuur. Uniek voor de regio is de superkritische CO2-apparatuur. Daarmee haal je op een duurzame manier, dus zonder chemische middelen,  inhoudstoffen uit bijvoorbeeld planten om weer te gebruiken als grondstof voor geneesmiddelen of cosmetica.
Kansen voor ondernemers en jonge professionals

ZAP Groningen biedt ondernemers de faciliteiten hun producten op grotere schaal te testen en door te ontwikkelen tot markt-klaar product. Dit doen ze in samenwerking met (docent-)onderzoekers en studenten van verschillende opleidingen, die hiermee relevante onderzoeks- en werkervaring opdoen. ZAP Groningen is opgezet om jonge professionals op te leiden, bij- en herscholingsmogelijkheden aan te bieden en om onderzoek voor mkb en start-ups te faciliteren. Dit alles bij elkaar zal naar verwachting hoogwaardige arbeidsplaatsen creƫren voor de regio.

De Hanzehogeschool Groningen is penvoerder en samen met de provincie Groningen en SNN hoofdinvesteerder van ZAP Groningen. Er wordt nauw samengewerkt met  Noorderpoort en de Rijksuniversiteit Groningen. Deelnemende bedrijven zijn onder meer Avebe, SuikerUnie, Akzo Nobel, Imenz, Feyecon, Syncom, Telson, Ten Kate Vetten, Exter Aroma en Koopmans Meel. 

0 reacties:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

 
Copyright (c) 2010 Biogas Nieuws and Powered by Blogger.