donderdag 2 november 2017

Brouwer Biocentrale in Balkbrug opent deuren

Op donderdag 2 november wordt in Balbrug de Biocentrale van de firma Brouwer officieel in gebruik genomen. De centrale gaat stoom leveren aan het naastgelegen zuivelbedrijf Friesland Campina, en levert groene stroom voor ongeveer 1850 huishoudens in Balkbrug.

Een enorme kachel met fluitketel, zo kun je de gloednieuwe biocentrale van firma Brouwer in Balkbrug nog het beste omschrijven. Balkbrug heeft sinds kort een unieke bioverbrandingscentrale die houtsnippers omzet in warmte en elektriciteit. Een innovatieve bedrijfsuitbreiding die de gemeente een flinke impuls geeft als het gaat om het opwekken van duurzame energie.
De testfase is beëindigd. Ondernemers Henk en Paul Brouwer hebben de laatste kinderziektes uit hun nieuwe hout gestookte verbrandingsinstallatie gehaald. Vanaf half oktober brandt de biocentrale volop om vanaf begin november buurman Friesland Campina te voorzien van groene stoom en Balkbrug van groene energie.

Met de komst van de biocentrale is Balkbrug in één klap één van de groenste plaatsen van Nederland. De hoeveelheid energie uit de biocentrale is enorm. “De opbrengst aan groene energie per jaar staat gelijk aan de energie van zestien windmolens of een jaar lang elektriciteit voor maar liefst 1.850 huishoudens”, zegt Henk Brouwer niet zonder enige trots. De overlast is desondanks zeer beperkt. “Doordat de kachel 24/7 brandt is er weinig rookontwikkeling. Door de hoge normen en grote hoeveelheid filters is de overlast echt minimaal kan ik verzekeren.”

0 reacties:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

 
Copyright (c) 2010 Biogas Nieuws and Powered by Blogger.