maandag 6 februari 2012

Hoogeveen laat GFT-afval duurzamer verwerken

De gemeente Hoogeveen verlengt - samen met de overige Drentse gemeenten - haar contract met Attero voor de verwerking van GTF-afval. De reden is dat Attero ingaat op de wens van de Drentse gemeenten om GFT-afval duurzamer te verwerken dan tot nu toe gebeurt. Dat kan alleen als de huidige contracten worden verlengd. Er loopt op dit moment een vijfjarig contract tot 2014. Daar komt twee jaar bij.
Afvalverwerker Attero gaat GFT-afval vergisten in combinatie met nacompostering. Hiermee kan worden voldaan aan de CO2-reductie, zoals die in de contracten is vastgelegd. Nu wordt het GFT-afval alleen gecomposteerd. Om de vergistingsinstallatie over ongeveer een jaar operationeel te hebben, moet Attero fors investeren. Dat kan alleen als de alle huidige Drentse partners hun contract verlengen.
Door vergisting wordt GFT-afval omgezet in biogas, elektriciteit én compost. Biogas kan als groene stroom een belangrijke rol spelen in de energievoorziening. Nacompostering is nodig omdat het GFT-afval in een zuurstofloze omgeving wordt vergist. Nadat het biogas is gewonnen, moet het restant vrijgegeven worden aan zuurstof om het daarna als compost te kunnen gebruiken.
Het duurzaam verwerken van GFT-afval past in het klimaatbeleid dat de gemeente Hoogeveen voert.
De gemeente streeft naar een CO2-neutrale gemeentelijke organisatie in 2020. Daarnaast werkt de gemeente toe naar een CO2-neutrale inrichting van de gehele gemeente - particulieren en bedrijfsleven - in 2040.


0 reacties:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

 
Copyright (c) 2010 Biogas Nieuws and Powered by Blogger.